Információk, érdekességek

Csökkentsük a cukorbevitelt!

2022. április 12.

Napi étkezés hozzáadott cukor nélkül? Nem feltétlenül jelent öröm és ízek nélküli táplálkozást!

Fotó: pixabay.comHüvelyesek keményítő helyett

A keményítőtartalmú élelmiszerek cukorforrások, mert az emésztés során a bennük lévő keményítő gyorsan glükózzá alakul, és növeli a vércukorszintet. Jó megoldás, ha hüvelyesekkel helyettesítjük őket, amelyek segítik a vércukorszint szabályozását. Ám ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl az ételt (megelőzve ezzel a glykaemiás index – az élelmiszerek vércukorszint-növelő képessége – emelkedését). A hüvelyesek keményítőt is tartalmaznak, amely azonban főleg amilózból, spirális alakú keményítőmolekulákból áll, és megnehezíti a szervezet számára a glükóz kivonását.

Ellentétben az olyan keményítőkkel, mint pl. a burgonyában lévő amilopektinek, amelyekből a glükóz könnyen kivonható, magas glykaemiás index mellett. A dietetikusok ezért azt javasolják, hogy napi fogyasztásunk 1 adag keményítőtartalmú ételre korlátozódjon, ami főzve 150 g-nyi (egy kis tálnyi) mennyiség.

Legfeljebb két csésze kávé vagy tea naponta

Még ha cukor nélkül isszuk is a kávét és a teát, jobban tesszük, ha nem visszük túlzásba a fogyasztásukat. A koffein és a teában lévő tein hatóanyag káros a szervezetünkre, mivel ösztönzi a cukorfogyasztást, amikor múlik az élénkítő hatás. A szakemberek azt javasolják, hogy a tea- és/vagy kávéfogyasztásunkat csökkentsük hetente a fe lére mindaddig, amíg el nem éri a napi egycsészényi (vagy legfeljebb kettő) mennyiséget.

Gyümölcsök – gyümölcsitalok helyett

A gyümölcsöket enni, és nem inni kell! – mondják a dietetikusok. Két fő okból: egyrészt ahhoz, hogy elegendő gyümölcslét kapjunk, viszonylag sok gyümölcsre van szükség. Pl. akár csak egy nagy pohár házi narancslé elfogyasztása reggelente azzal jár, hogy általában 3 vagy 4 narancsot préselünk ki, miközben az orvosok szerint minden étkezést együttvéve naponta 2-3 gyümölcsnél többet nem tanácsos fogyasztanunk.

Másrészt a gyümölcslé fogyasztásával megfosztjuk magunkat a gyümölcs értékes tápanyagainak jó részétől, valamint a bélflóra számára hasznos rostoktól. Ezért a legjobb a gyümölcsöt egészben fogyasztani, és a préselt gyümölcslevet vagy a turmixokat pl. a hétvégékre vagy alkalmakra hagyni. (Az iparilag előállított, cukros gyümölcsitalokat pedig mellőzni.)

Minimális hozzáadott cukor

Ami a tejtermékeket illeti, a joghurtféléket vagy túrót tartalmazó készítményeket lehetőleg cukormentes formában fogyasszuk, akárcsak – mint már említettük – a teát, a gyógyteákat és a kávét. Azt is jól tesszük, ha süteményeket és hasonló édességeket csak alkalmanként engedünk meg magunknak (pl. hetente egyszer).

A házi készítésű édes tészták, sütemények ajánlottak, de javasolt, hogy a hozzávalók összeállításakor felezzük meg a hagyományos receptekben található cukor arányát – mondják a dietetikusok. A fűszerek (pl. mézeskalácsfűszerek, fahéj, vanília, tonkabab, kardamom, különböző egzotikus fűszerek, narancsvirágvíz vagy akár a citrusfélék reszelt héja) sokféle ízt adhatnak a cukor hozzáadása nélkül készített süteményeinknek is.

Összegezve, bármilyen étel otthoni elkészítése során a legkönnyebb korlátoznunk a hozzáadott cukor mennyiségét. Ezért célszerű, hogy többet süssünk-főzzünk otthon.


4 módszer a rossz lehelet leküzdésére

2022. április 07.

A rossz lehelet, a halitózis, meglehetősen gyakori kellemetlenség, mely a megfelelő szájhigiéné betartása mellett is felmerülhet.  Sokakat zavar a kommunikációban akár a magánéletben, akár a munkája közben, de szerencsére vannak természetes módszerek a friss lehelet visszanyerésére. Kiemeltünk 4 lehetőséget közülük.

Fotó: gettyimages.com1.  Szódabikarbóna

Miért működik?

A nátrium-hidrogén-karbonát (ismertebb nevén a szódabikarbóna) egy csodálatos lúgosító, amely segít semlegesíteni a gyomorsavat, túltengés esetén, és a savas refluxot, amelyek felelősek lehetnek a rossz leheletért. További előnye, hogy antibakteriális hatása hozzájárul a nyelv felszínén megtapadt baktériumok, a fogkő, a plakkok, de még a fogak közt megbúvó ételmaradékok eltávolításához is. 

Hogyan alkalmazzuk?

Válasszunk étkezési vagy orvosi szódabikarbónát. A savlekötő hatás elérése érdekében keverjünk össze egy kávéskanálnyit belőle egy kis pohár langyos (20 C fokos) vízzel, majd fogyasszuk el reggel és este, egy héten át, havonta egyszer.Az antibakteriális hatás kifejtése érdekében szájöblítőként is használhatjuk, azonos mennyiségben, esténként.

2. Borsmenta esszenciális olaj

Miért működik?

Fő kémiai összetevői, a menthol (60%) és a menthone (25%) hatásának köszönhetően a borsmenta (Mentha piperita) többek közt hosszan tartó antibakteriális, frissítő és emésztést segítő, puffadást gátló tulajdonságai miatt értékes.

Hogyan alkalmazzuk?

Gargarizáljunk egy leveses kanál langyos vízben feloldott, 2 cseppnyi borsmenta illóolajos szájvízzel, reggel és este, fogmosás után. De azt is megtehetjük, hogy egy darabka kenyérre egy csepp borsmenta illóolajat öntónk, és naponta egyszer, valamelyik étkezésünk után elfogyasztjuk.

Fokozhatjuk a jótékony hatást, ha kiegészítjük az öblögetést szárított bormenta levelekből készült forrázat rendszeres fogyasztásával.. Tegyünk 1 evőkanál borsmenta levelet 250 ml forrásban lévő vízbe, majd hagyjuk állni 10 percig, és szűrjük le. Ha kevés az időnk, természetesen használhatunk kész, filteres borsmenta teát.


Óvjuk a hallását!

2022. április 01.

A nátha és a köhögés gyermekeknél látszólag mindennapi betegség, amely azonban sokszor okoz alattomos, nehezen észrevehető fülbetegséget. Fájdalmatlanul és láz nélkül folyadék szaporodhat fel a középfülben, kisfokú, de tartósan fennálló halláscsökkenést okozva.

Fotó: gettyimages.comA szülők jogosan aggódnak a gyermek későbbi halláscsökkenése miatt, hiszen akár több hónapig is elhúzódhat a probléma. A rendelőmbe betérve többen elmondják, hogy ilyenkor a gyermek hangosan hallgatja a televízióban a mesét. Úgy felerősíti a hangot, hogy szinte zavaró a környezetének. Előfordul, hogy hangosan beszél, és bizonyos szavakat félreért, rosszul képez egyes hangokat. A beszédzavara mögött a gyengült hallás lehet a háttérben. Ez a rejtélyes fülbetegség valóban a náthával kezdődik, és a heteken át tartó orrfolyás következtében az arcüregek hurutja, majd a középfülek hurutos állapota alakul ki.

Alig észrevehető tünetek

A betegség veszélyét abban látom, hogy annyira tünetszegény, hogy sokan nem is gondolnak rá. Nem jár heves fülfájdalommal, csak néha rövid ideig tartó, fülbe sugárzó fájdalom jellemzi. Kezdetben pattogást, recsegést érez a gyermek a fülben, majd ez is megszűnik, és egy állandó teltségérzés alakul ki. Ezt nyilván csak nagyobb gyermek tudja elmondani a szülőnek.

Ami azért gyanús lehet

Ez a fülbetegség – ugyanúgy, mint a gyermekkori arcüreggyulladás – nagyon ritkán jár lázzal és fájdalommal. Az egyszerű náthától az különbözteti meg a betegséget, hogy az orrfolyás nem szűnik meg a szokásos  egy hét alatt, hanem heteken át tartó köhögéssel komplikálódik.

Ha folyadék kerül a középfülbe

A jó hangvezetés szempontjából nagyon fontos, hogy a középfülben levegő legyen, és ne folyadék. A középfül légtartalmát egy jól működő rendszer szabályozza a fülkürt (Eustach-kürt) közvetítésével.

Mindenki érezheti – főleg, amikor náthás – ennek a vékony kis csatornának a működését, mert ilyenkor pattogó hang kíséretében juttatja a levegőt a középfülbe. Az orrdugulás a nátha kapcsán a fülkürt funkcióját is akadályozza. Ha az orr felől elzáródik ez a kis csatorna, akkor megváltoznak a nyomásviszonyok a középfülben, és a testnedvek beáramlanak a dobüregbe.

A kínzó fülfájás

A halláscsökkenésen túl a középfülben lévő folyadék azt a veszélyt is hordozza, hogy a baktériumok gyors szaporodásnak indulnak benne, és órák alatt heves fülfájdalom alakulhat ki. Ezt a betegséget sajnos sokan ismerik, hiszen a középfülgyulladás ma a nátha után a leggyakoribb gyermekbetegség. Magas láz és heves, szinte tűrhetetlen fájdalom jellemzi. Ritkán jelentkezik mindkét fülön egyszerre. Arra hajlamos gyermekeknél általában mindig a „szokásos” fülön jelentkezik.

Ha muszáj szúrni

Az időben elkezdett, célzott antibiotikus kezeléssel a fülszúrás elkerülhető, ha a náthás alapbetegséget is egyidejűleg kezeljük.

Ha kész tények elé állít bennünket a betegség, tehát a középfül tele van gennyes váladékkal, feszül a dobhártya, magas láza van a gyermeknek, esetleg hány is, és heves fülfájdalma van, akkor a szúrás nem halasztható.

Azt szoktam mondani a kétségbeesett szülőknek, hogy jóllehet, a szúrás egy pillanatig tartó erős fájdalmat jelent, de utána azonnal megszűnik, és teljesen megkönnyebbül a gyermek. Másrészt nagyot léptünk a hallás védelmében, ugyanis a szúrás nélkül kezelt gyulladásos középfül-betegség tartós halláscsökkenést okozhat a bennmaradó folyadékgyülem miatt. Az sem szerencsés, ha magától fakad ki a dobhártya. Lehetséges, hogy így is kifolyik a váladék, ami a gyulladás miatt folyamatosan termelődik, de a képződő nyílás szabálytalan szélű repedést eredményez, aminek rossz a gyógyhajlama. Az orvos által végzett szúrás szélei egyenesek. A gyulladás megszűnte után gyorsan, nyomtalanul begyógyul, és nem veszélyezteti a hallást.

A jó hallás érdekében tehát mindig komolyan kell venni a náthát, főleg ha több héten át elhúzódik.


10 tipp szájszag ellen

2022. március 22.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A rossz leheletet sokan a dohányzás, az alkoholos italok és erős ételek fogyasztásának rovására írják, holott a tartósan fennálló kellemetlen szájszagot a legtöbb esetben a hiányos szájhigiénia, esetleg különféle betegségek okozzák.  

A rossz leheletet sokan a dohányzás, alkoholos italok és erős ételek fogyasztásának rovására írják, holott a tartósan fennálló kellemetlen szájszagot a legtöbb esetben a szájban maradt ételmaradékok által táplált baktériumok okozzák. Leggyakoribb kiváltó ok tehát az elhanyagolt fogak és a hiányos szájhigiénia. A szájban zajló folyamatokon kívül egyes betegségek is okozhatnak kellemetlen szájszagot, mint pl. a fül, az orr és az arcüregek betegségei - tályog, gyulladás stb. -, valamint a garat- és mandulagyulladás, a nyelőcső és gyomor megbetegedései is.

Az is előfordul, hogy egy-egy betegségre pont egy általános fogászati kontroll derít fényt, pl. a cukorbetegek lehelete acetonszagú, vesebetegség esetén ammóniaszagú, májelégtelenségben pedig szintén sajátos szag áramlik a szájból. Mindezek mellett a szájszárazság is előidézhet kellemetlen leheletet, ugyanis amikor a száj kiszárad, a nyáltermelés lecsökken, s ez visszaveti a száj öntisztító mechanizmusait.

Ezt különösképpen alvásból történő ébredéskor tapasztalhatjuk ezt. Igen kellemetlen, ha az érintett nem tud róla, hogy rossz a lehelete, csak beszélgetőpartnere reakciója vagy figyelmeztetése hívja fel rá a figyelmét. Természetesen a fent vázolt kiváltó okok rendezése a rossz lehelet megszüntetésének útja, de a napközbeni étkezés után történő szájfrissítésre, a kellemetlen szagok elnyomására is megvannak a lehetőségeink. Lássuk, mik ezek – a Nico Dental szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb teendőket.


Zöldség- és gyümölcslevek az elbutulás ellen

2022. március 19.

Fotó: pixabay.com

Egyértelműen igazolták, hogy a gyümölcs és zöldséglevek fogyasztása fontos szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében.

Az Alzheimer-kór állandó kutatások és tanulmányok témája. E szörnyű szellemi leépüléssel, emlékezetcsökkenéssel és az intellektuális funkciók folyamatos romlásával járó betegség néha hónapok, máskor néhány év alatt teljes elbutuláshoz vezet. A kutatások számos biokémiai eltérést igazoltak, de kialakulásának vagy okának meghatározásában a mai napig nagyszámú kérdőjel van. Nem található hajlamosító vagy egyértelmûen előrejelzô tényező, ami alapján megmondhatnánk, hogy kiknél alakul ki ez a betegség.

Az amerikai King Countyban úttörő kutatást végeztek az Alzheimer-kór kialakulásával kapcsolatban. A Kame Projekt keretében 1836 japán származású személyt vizsgáltak 1992-től 2001-ig. Érdekes módon fordított arányosságot fedeztek fel a természetes vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség- és gyümölcslevek fogyasztásának mértéke és a betegség kialakulása között, vagyis minél többször fogyasztottak a levekből a személyek, annál kisebb volt a szellemi leépüléssel járó betegség előfordulásának a kockázata.

Egyértelműen igazolták, hogy a gyümölcs és zöldséglevek fogyasztása fontos szerepet játszik az Alzheimer-kór kialakulásának késleltetésében.

Ez a fontos információ még inkább arra sarkallhatja a szakembereket, gyógyszerészeket, hogy a gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztására hívják fel a lakosság figyelmét, hiszen most már egyértelmű, hogy nemcsak a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzésében, hanem e szörnyű betegség minél későbbi kialakulásában is nagy hasznunkra lehet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...404142...173