


Információk, érdekességek
Jól teszik, akik egy kis diót is esznek a zsíros ételekkel
2006. október 21.
Spanyol kutatók kimutatták, hogy már kevés dió rövidtávon is jelentõsen képes csökkenteni a telített zsírok érfalkárosító hatását, amennyiben a zsíros étellel együtt egy kis diót is fogyasztunk.
A vizsgálatban résztvevõ 24 fiatalnak 2 hetes mediterrán diétát követõen adtak zsírban dús szendvicseket, és hozzá vagy diót, vagy olívaolajat. A dió és az olíva egyaránt csökkentette az artériák falában a zsíros ételek fogyasztása után azonnal fellépõ gyulladást és az oxidációt, amelyek érelmeszesedés és szívbetegség kialakulásához vezethetnek.
Újabb kedvezõ hírek a salátákról
2006. október 12.
A különféle saláták fogyasztását a közvélekedés eddig is egészséges dolognak tartotta. A Kaliforniai Egyetem szakemberei kutatásaik alapján azonban további kedvezõ hatásokról számoltak be.
A kutatók több mint 17 ezer ember részvételével végeztek elemzést arra vonatkozón, hogy milyen egészségre gyakorolt hatással bírhatnak a saláták (ideértve azokat is, amelyeket öntetekkel fogyasztanak el). Az eredmények azt mutatták, hogy már azok körében is, akik csak napi egy adag salátát fogyasztanak, a C és E-vitaminok valamint a folsav és a likopin szintje magasabb volt, mint aki nem fogyasztottak nyers zöldséget.
Átfogó támadás a sófogyasztás korlátozására
2006. október 07.
A világ 48 országában 194 egészségügyi szakember összefogása révén megalakult egy új világszervezet, a WASH (World Action on Salt and Health). A szervezet célja a sófogyasztás lecsökkentése a WHO által ajánlott szintre, napi 5g-ra.
A magas vérnyomás a legnagyobb önálló rizikófaktor a szív-érrendszeri betegségek kialakulására, mely felelõssé tehetõ az agyvérzések 62%-ának és a szívbetegségek 49%-ának a létrejöttéért. Az agyvérzések és szívkoszorúér-betegségek világszerte több mint 12,7 millió életet követelnek évente - többet, mint bármely más halálok. Becslések szerint a napi sófogyasztás 6g-mal történõ csökkentése 24% csökkenést jelentene az agyvérzések és 18%-ot a koszorúér-elégtelenség miatti halálozásban világszerte.
A nap nyitánya
2006. október 04.

Elhízás és depresszió - van kapcsolat
2006. szeptember 25.
A seattle-i Egészségtudományi Központ kutatási eredményei szerint kapcsolat figyelhetõ meg az elhízás és a depresszió között. A megfigyelés jelentõségét az adja, hogy mind a két jelenség népbetegségnek tekinthetõ.
A mintegy 9000 résztvevõvel végzett felmérés eredményei szerint a túlsúlyos vagy elhízott emberek körében a depresszió átlagosan 25 százalékkal gyakrabban fordul elõ, mint a normál testsúlyúaknál, és különösen igaz ez az amerikai fehér populációra, ahol 44 százalék az arány.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...280281282...293