Információk, érdekességek

Mennyire vagyok egészséges?

2025. február 01.

Fotó: sarawutnirothon © 123RF.com

Mérje fel az életmódkockázatát egy kérdőív segítségével!

A Prima Medica Egészséghálózat legújabb fejlesztése, az Életmódkockázat-felmérő kérdőív segít felismerni az egyén egészségére veszélyes életmódbeli kockázatokat, és iránymutatást nyújt az egészségesebb életmód kialakításához. A kérdőív segítségével megelőzhetők a nagyobb egészségügyi problémák, és konkrét lépéseket tehet a kitöltő az egészsége védelme érdekében.

Életmódkockázat

A modern életmód kihívásai között egyre fontosabb figyelemmel kísérni egészségünket. Az életmódkockázat fogalma olyan tényezőket tartalmaz, amelyek növelhetik az egyén egészségügyi problémáinak kialakulási valószínűségét. Ezek a tényezők lehetnek genetikai, környezeti vagy életmódbeli jellegűek, melyek közül az életmód a legmeghatározóbb, módosítható tényező.

Az életmódkockázat a legnagyobb népegészségügyi problémákra, megbetegedési és halálozási okokra ad megoldást, mint

  • szívinfarktus,
  • magas vérnyomás,
  • cukorbetegség,
  • daganatos megbetegedések.

Az életmódorvoslás jelentősége óriási számos krónikus betegség megelőzésében és kezelésében. A helyes életmód szív- és érrendszeri betegségek esetén akár 80%-kal, cukorbetegség esetén 50-70%-kal, míg daganatos betegségek esetén 30-40%-kal csökkentheti a kialakulás kockázatát. Kialakult betegség esetén pedig az életmódorvoslás a kezelés elengedhetetlen része.

Az egyén életmódkockázatának felmérése és csökkentése kulcsfontosságú az egészséges életmód megőrzése szempontjából.

Rendszeres orvosi vizsgálatok és egészséges életmódszokások kialakítása segíthet csökkenteni az egészségkockázatot és hozzájárulhat a hosszabb és minőségibb élethez.

Az egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, elegendő pihenés és stresszkezelés mind olyan lépések, amelyek segíthetnek az életmódkockázat csökkentésében. Fontos, hogy mindenki figyelmet szenteljen az egészségének, hiszen az a legnagyobb kincs, amivel rendelkezhetünk.


A földimogyoró jótéteményei

2025. január 27.

Fotó: kostman © 123RF.com

A földimogyoró egészséges táplálék – mértékkel fogyasztva. Igaz ugyan, hogy pirított, ízesített ropogtatnivalóként vagy aperitifek mellé felszolgálva „rossz hírnévre” tett szert, mivel sokan túl zsírosnak vagy sósnak tartják. Amennyiben olyan módon készítik el… Ezzel szemben nyers, natúr állapotban, önálló snack, tízórai, uzsonna gyanánt érdemes fogyasztani, mert számos jótéteménnyel rendelkezik.

A szójához hasonlóan a földimogyoró a magas protein tartalmú növények közé tartozik, mivel 26%-ot  tartalmaz belőle. Vegetáriánusoknak különösen ajánlott húspótlóként. Az ázsiai és az afrikai konyha egyik gyakori alkotóeleme, társítva cereálékkal (pl. rizzsel), ami lehetővé teszi, hogy minden esszenciális aminosav egyszerre megtalálható legyen az ételben. Emiatt a földimogyoró használata az európai konyhában is terjed, bár még különlegességnek számít. Igaz, hogy ez a ropogtatnivaló nagyon gazdag lipidekben (50%), de azok egyszeresen telítetlen zsírsavak, amelyek nem károsítják az érfalat, és nem növelik a koleszterinszintet. Többek közt tartalmaz még a földimogyoró, kisebb mértékben, egy rezveratrol nevű antioxidáns vegyületet, továbbá vitaminokat, ásványi anyagokat; bővelkedik rostokban.

Egyes összetevői segítenek csökkenteni a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. 

Más olajos magvakkal azonos értékű?

Bár a földimogyoró a hüvelyesek rendjébe tartozik, mégis, magas tápanyag tartalma miatt az olajos magvak (mandula, dió, mogyoró, pisztácia…) csoportjába soroljuk. Ebből a szempontból azonos értékűnek tekinthető más olajos magvakkal, és említett jó tulajdonságai miatt a dietetikus szakemberek is ajánlják mértékletes, napi fogyasztását.  Amellett, hogy az olajos magvak közül leginkább bővelkedik fehérjében, ára is jóval kedvezőbb a többinél. Mindamellett ügyelni kell arra, hogy a leggyakoribb, táplálékallergiát kiváltó élelmiszer.


Spirulina alga, a „zöld arany”

2025. január 22.

Fotó: serezniy © 123RF.com

A spirulinát „zöld aranynak” vagy „immunbombának” is nevezik, mivel koncentráltan tartalmaz létfontosságú tápanyagokat.

Az Arthrospira (Spirulina) platensis egy spirális formájú, édesvízi mikroalga, mely főként a vulkanikus, lúgos, meleg vizekben él. (De tartályokban is tenyésztik.) Rendkívül gazdag jó minőségű proteinekben (súlyának 60-70%-át teszik ki) és esszenciális aminosavakban. Tartalmaz még vasat, klorofillt, karotinoidokat, B-vitaminokat (kivéve a B12-t). Magas ásványianyag-tartalma miatt csökkentheti a nagyfokú fáradtságérzetet. Sportolóknak is hasznos a teljesítmény javítása, ill. az erőnlét helyreállítása céljából. Rendkívüli tápértéke miatt a NASA (Amerikai Űrhajózási és Űrkutatási Hivatal), valamint az ESA (Európai Űrügynökség) a spirulinát az űrhajósok étrendjében is szerepelteti.

Hatásai

A spirulina az életerőt növelő és a szervezet ásványianyag-ellátottságát elősegítő forrás. Tápanyagértéke kiváló, és ahhoz képest az ára sem magas. Bio- vagy gyógynövényboltokban megvásárolható; egyszerű a használata, a túladagolás kockázata nélkül. Mivel édesvízi alga, kivonata nem tartalmaz jódot (szemben a tengervízivel), így nem okoz problémát a pajzsmirigyre nézve.

Hogyan és mikor fogyasszuk?

Kapható por alakban vagy étrend-kiegészítő kapszula/tabletta formájában. Az ajánlott minimális dózis 1 g naponta, de nagyobb mennyiségben is fogyasztható: egyes sportemberek pl. napi 20 g-ot is felhasználnak belőle. De arra ügyeljünk, hogy csak fokozatosan szabad növelni az adagot. Bél- és májtisztító hatása miatt túlzott fogyasztása hányingert vagy puffadást okozhat. Ezért míg kezdetben naponta 1 g ajánlott 3-4 napon át, addig a továbbiakban 2, 3, 4 g-mal fokozatosan emelhető a dózis. Nagyfokú fáradtság esetén az adag lehet 3-6 g naponta. Ellenjavallat nincs, de konzultálni kell az orvossal terhesség, szoptatás vagy veseelégtelenség esetén.


Őrizd meg ízületeid egészségét télen is – szakértői tippek

2025. január 20.

Fotó: halfpoint © 123RF.com

Ahogy beköszönt a tél, az ízületi fájdalmakkal élők számára gyakran nehezebbé válik a mozgás. A hideg időjárás fokozhatja a merevséget, az ízületi gyulladások tüneteit, és sokaknál az ilyenkor jellemző hűvös, párás időszakok jelentős fájdalomérzettel járhatnak. Ezek a problémák nemcsak a mindennapi tevékenységek elvégzését nehezítik meg, hanem az életminőséget is jelentősen rontják. Ezekben a hónapokban kiváló megoldást nyújthatnak bizonyos gyógynövény alapú készítmények, amelyek kifejezetten az ilyen kihívások kezelésére készültek, hogy a téli hónapokban se kelljen lemondani az aktív életmódról.

Az ízületi problémák háttere

Az ízületeink kulcsszerepet játszanak a testünk mozgatásában, hiszen ezek kötik össze a csontokat, és biztosítják a hajlékonyságot. Az ízületi problémák kialakulásának számos oka lehet:

  • Túlterhelés vagy sérülések a sportolók és fizikai munkát végzők körében gyakoriak
  • Arthritisz és reuma, amelyek krónikus gyulladásos állapotok
  • Porckopás és az életkor előrehaladásával jelentkező degeneratív elváltozások

Tippek a megelőzésre

Az ízületek védelme és egészsége érdekében íme néhány egyszerű és praktikus tipp, amit érdemes beépítenünk a mindennapjainkba:

  1. Alakíts ki megfelelő étrendet! – Kövess omega-3 zsírsavakban (halak, diófélék), antioxidánsokban (gyümölcsök, zöldségek) és D-vitaminban gazdag étrendet, amely segíti a kalcium felszívódását.
  2. Ellenőrizd a testsúlyod! – Az ízületekre, különösen a térd- és csípőízületekre a túlsúly jelentős terhelést ró, növelve a porckopás kockázatát.
  3. Mozogj rendszeresen! – Az aktív életmód és az alacsony terhelésű mozgásformák, mint a jóga, úszás vagy kerékpározás kíméletesen erősítik az izmokat és ízületeket, valamint hozzájárulnak az ízületek rugalmasságának megőrzéséhez. Mozgás előtt pedig ne felejts el bemelegíteni és bemelegítő sportkrémeket használni!
  4. Masszírozz és használj lokális készítményeket! – Az ízületvédő komplex tartalmú ízület masszázs emulgélek használata támogatja az ízületek regenerációját, enyhíti a fájdalmat és javítja a vérkeringést, különösen télen.
  5. Védekezz a hideg ellen! – Télen vastag ruházattal és ízületvédő eszközökkel érdemes az ízületeket melegen tartani.

4+1 immunerősítő tipp a dietetikustól

2025. január 15.

Az immunrendszer, vagyis a test komplex védelmi rendszere kulcsfontosságú a fertőzések, betegségek elleni küzdelemben. Egészséges működéséhez természetesen nélkülözhetetlen a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő bevitele, támogatása azonban nem csak kizárólag ezek pótlásában merül ki. Bakk Brigitta, a Rama dietetikusa segített összeszedni az immunerősítés legfontosabb tudnivalóit, és azt, hogyan kerülhetjük el a hiánybetegségeket, amelyek gyengíthetik a szervezet védekezőképességét.

Fotó: pixabay.comTegyük az immunerősítést napi rutinná

A rendszeres testmozgás mint a séta, a kocogás vagy a jóga, javítja a vérkeringést, segíti az immunsejtek jobb működését. Fontos, hogy mindennapos rutinná tegyük a megfelelő hidratálást és az antioxidánsokban gazdag ételek, például a bogyós gyümölcsök fogyasztását, amelyek fokozzák a szervezet védekezőképességét. Kezdjük például a napot azzal, hogy az első egy órában elkortyolunk egy liter vizet, reggelire pedig készítsünk turmixokat a különböző fagyasztott bogyós gyümölcsökből, amelyeket a meleg reggelit kedvelők a gőzölgő zabkásájukra is tehetnek.

Ásványi anyagok – az elfeledett kincsek?

Az ásványi anyagok olyan természetes eredetű elemek vagy vegyületek, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez. A vas ezek közül olyan nyomelem, amely az oxigén szállításáért felelős a szervezetben, hiánya súlyos vérszegénységet okozhat. A húsok, különösen a marhahús, a belsőségek és a hüvelyesek jelentős vasforrások, míg a C-vitamin bevitele segíti a vas felszívódását. Azonban a kávé és a tea csersavtartalma gátolja a vas hasznosulását, így érdemes figyelembe venni, hogy ezek bevitelét időben toljuk el, ha vasban gazdag ételek, vagy más nyomelemek (réz, cink, jód, szelén) fogyasztunk. Nem szerencsés például kávét vagy teát rögtön étkezés után, ezért érdemes várni egy-két órát.  A kalcium, amely a makroelemek csoportjába tartozik, szintén létfontosságú a csontok és fogak erősségéhez, hiánya pedig csontritkuláshoz és gyakori csonttörésekhez vezethet. A makroelemek közül figyeljünk még a csontképződéshez foszfor, az az idegrendszer szabályozásához szükséges nátrium, valamint a kálium és a magnézium bevitelére.

Vitaminhiányok – amiről annyit beszélünk

Már kiskorunkban megtanuljuk, melyek a legfontosabb vitaminok, azonban rendszeresen megfeledkezünk arról, hogy pótoljuk a napi mennyiséget. A D-vitamin ezek közül kulcsfontosságú, hiszen a kalcium felszívódásának segítésével szerepet játszik a csontok és fogak egészségének megőrzésében. A napfény hatására termelődő D-vitamin különösen a téli időszakban hiányos, ezért fontos, hogy olyan táplálékkiegészítők vagy ételek fogyasztásával pótoljuk a szükséges mennyiséget, mint a halmájolaj, a tojás vagy a D-vitaminnal dúsított Rama margarinok.

Sokszor megfeledkezünk az egyik legfontosabb vitaminról, az állati eredetű termékekben előforduló B12-ről, amelynek hiánya vérszegénységet, idegrendszeri zavarokat és az emésztőrendszeri problémákat okozhat. Épp ezért, különösen a vegán és vegetáriánus étrendet követőknek érdemes rendszeresen fogyasztani B12-vitamin-tartalmú étrendkiegészítőket. Természetesen ezek mellett az A-, C- és más vitaminok bevitele is nagyon fontos. Legyünk kreatívak, lepjük meg magunkat minél változatosabb megoldásokkal. A C-vitamin pótlására jó praktika lehet, ha a hideg időszakban elérhető zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk, például feketeretket, narancsot és egyéb citrusféléket, vagy savanyúkáposztát és egyéb fermentált zöldségeket, amelyek különösen jó hatással vannak a bélflóra egészségére.

A túlzott immunerősítés veszélyei

Bármennyire is tudatosak vagyunk, az immunerősítésnél is fontos a mértékletesség. A túlzott vitaminfogyasztás, különösen a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) esetében, toxikus hatásokat okozhat, mivel ezek a vitaminok a szervezetben elraktározódnak. A vízben oldódó vitaminok, mint a C-vitamin, nagy mennyiségben megterhelhetik a veséket, ezért mindig figyeljünk a mértékletes fogyasztásra, és ha étrendkiegészítő formájában visszük be, tartsuk be az előírt adagokat és a fogyasztás körülményeit (például étkezés után, bő folyadékkal).


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...162