Információk, érdekességek

10 mód, hogy ellen tudj állni a dohányzás okozta sóvárgásnak

2021. június 23.

lönböző tanulmányok és elméletek vannak arra vonatkozóan, hányféle típusú dohányos létezik. Van olyan elmélet, amely azt mondja, hogy valakinél ki tud alakulni a kémiai függőség, azaz a nikotin utáni vagy és azért nehéz leszoknia, mert nagyon erős a sóvárgás a nikotin után. Egy másik elmélet azt mondja, hogy a rítus az amit nehezen tud elengedni az ember. Egy harmadik pedig azt mondja, hogy a dohányosok egy része a füst rabja, azaz a sóvárgás annak az élménynek szól, amit a füst kifújása okoz.  

Bárhogyan is van, saját tapasztalatomból tudom, hogy a dohányzásról való leszokás intenzív sóvárgással jár. Én például nikotin azaz kémiai anyag függő voltam. Nagyjából 30-40 percenként akartam mindig rágyújtani, annyi ideig bírtam ki nikotin nélkül. Nekem sem a rítus, sem a füst nem hiányzott, de a számban folyamatosan éreztem azt a savanykás fanyar ízt, amit a cigaretta csillapított bennem.

Tudni kell, hogy amikor leteszed a cigarettát, akkor körülbelül 3-4 hétig jön rád kiszámíthatatlanul a cigi utáni sóvárgás. Ezek rövid ideig 2-4 percig tartanak, ami valójában egy erős motiváció és kontroll mellet elviselhetőek és túlélhetőek. De való igaz, hogy nagyon nagy hévvel jelentkeznek.

Hoztam nektek 10 módot arra, hogyan viseld el a cigaretta utáni sóvárgásod:

1. Nikotin tapasz, rágó stb. használata.
Az elején, ha úgy érzed, hogy nagyon nem nehéz leküzdened a nikotin, mint vegyület utáni sóvárgásod, próbálj ki különböző tapaszokat, rágókat, melyek nikotint tartalmaznak. Érdemes azonban ezeket 1-2 héten belül elhagyni és szépen csökkenteni.

2. Kerüld az automatikus dohányos reakcióidat!
Ez alatt azt kell érteni, hogy minden dohányosnak vannak olyan helyzetei, amelyekben automatikusan cigarettára gyújt. Ilyen lehet például, ha telefonon beszél közben rágyújt, kávézás közbeni cigarettázás, pubokban dohányzás stb. Érdemes ezért listát készíteni, hogy tudatosítsd magadban melyek azok az emberek, helyek, gondolatok és érzelmek, melyek automatikus dohányzás váltanak ki belőled.

3. Késleltetés!
Ha úgy érzed, nem bírod tovább és most már kész feladod rá fogsz gyújtani, még győzd meg magad arról, hogy eltolod a cigizést 10 perccel későbbre. Az idő alatt próbáld megnyugtatni magad, hogy most már úgyis megengedted magadnak azt a szál cigarettát, ezért tudsz még várni és vmi mással foglalkozni addig. Előfordulhat, hogy ez megnyugtatólag fog hatni rád és belefeledkezel abban amit elkezdtél és már nem is kell rágyújtanod. Próbálj meg rajzolgatni firkálni főleg a nőknek ez nagyon sokat használ. Férfiaknál fizikai munka, vagy sport az ami jó elterelő, vagy késleltető tud lenni.

4. Nincs szükséged „arra az egy szálra”!
Gyakori, hogy a leszokni vágyók azzal oldják fel absztinenciájukat, hogy „csak egy szálat” akarnak elszívni és többet nem. Valójában ez a gondolatsor további csak egy szálat engedélyez és már napi több szálnál tart az illető aztán egy hét sem kell és már megint egy dobozt szív el. Ehelyett érdemes „csak a mai nap” nem kell az az egy szál sem mondatot mondani.

5. Mozogj, mozdulj meg!
Amikor úgy érzed, elviselhetetlen már számodra a sóvárgás, hogy feszült, ingerlékeny és ideges vagy érdemes megmozdulnod és valami gyakorlatot csinálnod. Legyen az egy gyors séta, pár fekvőtámasz, vagy bokszságba ütögetés, ugrálás stb. biztosan fog segíteni.


6. Végezz relaxációs gyakorlatokat!
Legtöbbször a dohányzással kezelted a stresszt, éppen ezért nagyon nehéz leszokni, mivel nem igazán alakult ki más stressz kezelési módszered. Márpedig a mai világban szinte kivitelezhetetlen, hogy ne legyél stresszes. Azonban a stressz szintedet érdemes csökkenteni és ezért új módszereket kipróbálnod, megtanulnod, ami a dohányzást mint stresszoldást fogja felváltani. A hasi légzés, jóga, masszázs, meditáció, hipnózis stb. mind segíthetnek a hatékony stresszoldásban.

7. Hívj erősítést!
Érdemes a leszokást nem egyedül elkezdeni, hanem egy családtag, rokon, barát segítségével. Az a tudat, hogy nem egyedül kell megküzdened a leszokással, sokat tud segíteni és a motivációdat is kitarthatod vele. Ha nincs olyan ismerősöd aki éppen leszokna, akkor csatlakozz be a Névtelen Dohányosok csoportjába, számos helyen vannak üléseik, ahol sorstársakkal találkozhatsz és velük együtt könnyebben tud menni a leszokás. >>>

8. Kérj online támogatást!
A különböző közösségi médiák, az okos telefonok által működtetet applikációk lehetővé teszik, hogy bármikor amikor csak úgy érzed, most rágyújtanál segítségért fordulj, hiszen itt az etikett sokkal tágabb és elfogadóbb mint egy telefonhívás, vagy személyes találkozó. Rengetek csoport és fórum van, ahol egymásnak adnak segítséget a cigiről leszokni vágyok, használd te is!

9. Emlékeztesd magad a nem dohányzás előnyeire!
A sóvárgás okozta szenvedésben és a gyakori önsajnálatban, ami azért jön elő, mert egy lemondásnak éled meg a dohányzásról való leszokást, elfeledkezhetsz arról, hogy miért is döntöttél az abbahagyás mellett. Érdemes nap, mint nap akár többször figyelmeztetned magad arra, hogy ha nem dohányzol, akkor illatosabb, egészségesebb, fittebb, szebb bőrű vagy stb.

10. Gyűjtsd a cigaretta árát egy külön dobozba!
A dohányzás elég sok pénzedet tudja elvinni ezt gondolom már te is sokszor kiszámoltad. Éppen ezért nagyon hatékony tud lenni, ha egy dobozt vagy pénztárcát kinevezel, és abba teszed bele naponta azt az összeget, amit amúgy cigarettára költöttél volna. Ha rádjön a sóvárgás csak menj oda, nézed meg mennyi pénzed gyűlt össze és élvezd, hogy nem dohányzol. Minden félévben vagy évvégén lepd meg magad valami kikapcsolódást szolgáló kényeztetéssel, mert megérdemled, hiszen nem dohányzol már!

Végül megosztom veled azt a mondatomat, ami nekem nagyon sokat segítet, amikor elementáris erővel jött rám a sóvárgás, tett feszülté, idegessé és dekoncentráltá.

„ Szeretem megélni a nikotin utáni vágyam. Mert a sóvárgásom azt mutatja, hogy már egy ideje nem dohányzom, és ez büszkeséggel tölt el”

forrás: Harmonet.hu