Információk, érdekességek

A túlzott kávéfogyasztás növelheti a demencia kockázatát

2021. szeptember 30.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A túlzott kávéfogyasztást az agytérfogat csökkenésével és az időskori elbutulás (demencia) kockázatának növekedésével hozta összefüggésbe a témában készített eddigi legnagyobb tanulmány.

A Dél-Ausztráliai Egyetem szakemberei a brit biobank adatait felhasználva vizsgálták a kávéfogyasztás hatásait az agyra. Több mint 17 700, 37 és 73 éves kor közötti ember adatait elemezve megállapították, hogy azoknál, akik naponta több mint hat csésze kávét ittak, 53 százalékkal magasabb volt a demencia kockázata – olvasható a Medicalxpress orvostudományi hírportálon.

“A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. Mivel éves szinten világszerte több mint kilenc milliárd kilogrammot fogyasztanak el belőle, alapvető fontosságú, hogy megismerjük az egészségünkre esetlegesen gyakorolt hatásait” – mondta Kitty Pham, a tanulmány vezető kutatója.

Hozzátette: “az összes változó tényezőt figyelembe véve arra a megállapításra jutottunk, hogy a túlzott kávéfogyasztás jelentős összefüggésben van a csökkent agytérfogattal – lényegében napi több mint hat csésze kávé ivása növelheti az agyat érintő betegségek, úgy mint a demencia és az agyi érkatasztrófa kockázatát”.

Elina Hyppönen, az egyetem professzora szerint akárcsak sok más dologban, úgy a kávéfogyasztásban is a mértékletességre kell törekedni.

A túlzott kávéfogyasztásnak az agy egészségére gyakorolt negatív hatásával kapcsolatban a szakember elmondta, hogy bár a pontos mechanizmus nem ismert, azt az egyszerű dolgot érdemes betartani, hogy “hidratáltak maradunk és nem felejtünk el egy kis vizet inni a kávénk mellé“.

“Az átlagos napi kávéfogyasztás egy-két csésze körül mozog. Természetesen a mértékek eltérőek, de napi néhány csészével semmi gond sincsen. Ha azonban valaki azon kapja magát, hogy naponta több mint hat csészével iszik, akkor érdemes elgondolkodnia” – jegyezte meg Hyppönen.

A demencia az emlékezőképességet, a gondolkodást, a viselkedést és a hétköznapi tevékenységek elvégzésének képességét befolyásoló degeneratív agyi állapot. Nagyjából 50 millió embert érint világszerte. Ausztráliában a demencia a második vezető halálok. Az országban naponta körülbelül 250 embernél diagnosztizálják a betegséget.

Az agyi érkatasztrófa az agy – oxigéndús vérrel való ellátásának lelassulásából eredő – működészavara. Világszerte minden negyedik 25 éven felüli ember átesik rajta az élete során. Az adatok szerint idén 13,7 millió embernek lesz sztrókja és közülük 5,5 millióan fognak belehalni.


A szívbetegek a diagnózis után is dohányoznak

2021. augusztus 30.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A szívbetegek gyakran a diagnózis után is tovább dohányoznak vagy folytatják az egészségtelen életmódot – állapította meg egy nemzetközi kardiológiai kutatás.

A tanulmányhoz 27 ország több mint 8200 szívbetegének adatait elemezték. A kutatást a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban ismertették.

A megkérdezett páciensek 19 százaléka közölte, hogy betegsége ellenére továbbra is dohányzik, 82 százalék maradt túlsúlyos és 34 százalék mozgott keveset az Euroaspire című, a szív- és érrendszeri betegek életmódjáról, kockázati tényezőiről és kezeléséről szóló felmérés alapján. A dohányzó szívbetegek többsége nem próbált meg leszokni a dohányzásról, nem is tervezte ezt.

Európában majdnem minden második halálozás szív- és érrendszeri okokra vezethető vissza – mondta el Kornelia Kotseva, az Imperial College London kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatókat leginkább az döbbentette meg, hogy elegendő lehetőség állt a páciensek rendelkezésére: a betegek a szakemberek tanácsai alapján megtanulhatták volna az egészségtudatos életmódot.

A vizsgálatban csak minden hatodik dohányos állította, hogy még sosem kapott segítséget a dohányzásról való leszokáshoz, alig minden második nyilatkozott úgy, hogy sosem kapott tanácsot arról, hogyan építse be a mozgást a mindennapjaiba.

A négy évvel ezelőtti, hasonló témájú tanulmány számai még rosszabbak voltak, többen dohányoztak, kevesebben vettek részt rehabilitációs programokban. (MTI/dpa)


Koffeinmentes-e a koffeinmentes kávé?

2021. július 19.

Fotó: pixabay.comA koffeintartalmú italok fogyasztása, beleértve a kávét is, szívérrendszeri betegségek esetén nem javasolt. Bár ezt a szigorú tiltást nem támasztják alá a koffein vérnyomásemelő és szívritmust befolyásoló hatását vizsgáló tanulmányok. Mégis azt mondhatjuk, hogy nem túlzó ez az óvatosság, mivel a fent említett betegségek és szövődményeik nagy egészségügyi kockázatot jelentenek. Azoknak, akik nem tudnak lemondani a kávéfogyasztás nyújtotta élvezetekről alternatív megoldást jelenthet a koffeinmentes kávé fogyasztása.

A koffeinmentes kávék (őrölt kávé, instant kávé) jellemzően drágábbak az azonos márkájú, de koffeintartalmú termékeknél. De vajon tényleg koffeinmentes a koffeinmentes kávé? Több helyen felmerült már, hogy a koffeinmentes kávék íze elmarad a koffeines termékektől. A koffeinmentes kávék tényleg kevésbé ízletesek, mint a koffeintartalmú kávék? Valódi alternatíva lehet tehát a koffeinmentes kávé, vagy ez is csak egy marketingfogás?

Olyan kávénövény, amely koffeinmentes kávébabbal rendelkezne nem létezik, a koffeint a még zöld kávészemekből vonják ki, majd ezután a kávébabot pörkölési folyamatnak vetik alá. A kávé koffeinmentesítésére több módszer is létezik, azonban a boltok polcain kapható termékek többsége az úgynevezett direkt eljárással készül, amely során közvetlenül szerves oldószerrel (diklórmetán, etil-acetát) végzik a kivonást. A teljes koffeinmentesítésnek fizikai és kémiai korlátja van (Nernst-féle megoszlási törvény), emiatt gyakorlatilag a teljes koffeinmentesítés kivitelezhetetlen. A „koffeinmentes” termékek esetén a koffeintartalomra a Magyar Élelmiszerkönyv két felső határértéket szab meg. Instant kávék esetén ez 0,3%, az őrölt kávék esetén pedig 0,08%.

A Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetében hét terméket vizsgáltunk meg. Az instant és őrölt kávék különböző árkategóriába tartoztak. A koffeintartalmat HPLC-vel és denzitometriával mértük meg.


Folyton édességet kívánsz? Cukorfüggő vagy! Tegyél ellene! 6 hatékony tanács

2021. június 25.

Tudod, hogy nem kéne, de képtelen vagy ellenállni, mert annyira kívánod azt az utolsó szelet csokoládét, sütikét, vagy éppen lekváros kenyeret? Fogyókúráznál, de ez az amiről nem tudsz lemondani?  

A függőségnek sok fajtája létezik. Az emberek sajnos sok dologhoz ragaszkodnak. Azt a jelenséget - mikor valaki szüntelenül kívánja az édességet -, cukorfüggőségnek nevezi a tudomány. A nehezen kontrolálható sóvárgás egyben fizikai és pszichikai jellegű.

Mikortól számítasz édességfüggőnek?

A cukor növeli az agy szerotonin* termelését, hasonlóan, mint a depresszió elleni gyógyszerek. Nehéz meghúzni a cukorfüggőség határát, viszont a függőség egyértelműen megállapítható az édességre való csillapíthatatlan vágy esetében. Csak a szükséges mennyiség elfogyasztása eredményezi a szorongató vágy csillapítását.

A kenyértől is hízol!

Tévhit, hogy csak az édességek (torták, sütemények, cukorkák, stb.) által kerülhet cukor a szervezetbe. A kenyér, tésztafélék, illetve minden fehérliszt tartalmú élelmiszer tartalmaz feldolgozott szénhidrátot, mely cukorrá alakul a szervezetben. Az ilyen egyoldalú étkezés különböző betegségek forrása lehet (szívproblémák, cukorbetegség, emésztési zavarok és bizonyos rákos megbetegedések.) Az is bizonyított, hogy a memóriát és koncentrációt is károsan befolyásolják.

A cukorfüggés tényleges szenvedély - bár csokiért még sosem öltek ...

A cukorfüggőség egy lapon említhető a nikotin-, az alkohol-, a kábítószer függőséggel, valamint a játékszenvedéllyel is. Szorongás, depresszió, fóbiák tulajdonképpen érzelmi kiegyensúlyozatlanságok, melyek a cukorfüggőséghez kapcsolódnak. A cukor a függő vágyának azonnali kielégítését és egyben a „nem tudok élni nélküle” élményét okozza.  A negatív oldala az, hogy a kellemes, kielégült érzés nem tart sokáig, azaz az energiával feltöltött állapot érzetét viszonylag gyorsan a fáradtság váltja fel.

Sokan azért próbálnak cukormentesen táplálkozni, mert fogyni szeretnének, vagy az egészséges életmód útján szeretnék járni. Ez pontosan olyan elvonási tünetekkel járhat, mint a kábítószer függők esetében (izzadás, remegés, gyengeség, szédülés). Ugyanúgy falási rohamok törhetnek a függőre, mint ahogy az elvonás során az alkoholista, vagy a dohányos, a drogos is hirtelen rákíván a függőségére. Lelki mellékhatásként táplálkozási zavarok (anorexia, bulimia)


10 mód, hogy ellen tudj állni a dohányzás okozta sóvárgásnak

2021. június 23.

lönböző tanulmányok és elméletek vannak arra vonatkozóan, hányféle típusú dohányos létezik. Van olyan elmélet, amely azt mondja, hogy valakinél ki tud alakulni a kémiai függőség, azaz a nikotin utáni vagy és azért nehéz leszoknia, mert nagyon erős a sóvárgás a nikotin után. Egy másik elmélet azt mondja, hogy a rítus az amit nehezen tud elengedni az ember. Egy harmadik pedig azt mondja, hogy a dohányosok egy része a füst rabja, azaz a sóvárgás annak az élménynek szól, amit a füst kifújása okoz.  

Bárhogyan is van, saját tapasztalatomból tudom, hogy a dohányzásról való leszokás intenzív sóvárgással jár. Én például nikotin azaz kémiai anyag függő voltam. Nagyjából 30-40 percenként akartam mindig rágyújtani, annyi ideig bírtam ki nikotin nélkül. Nekem sem a rítus, sem a füst nem hiányzott, de a számban folyamatosan éreztem azt a savanykás fanyar ízt, amit a cigaretta csillapított bennem.

Tudni kell, hogy amikor leteszed a cigarettát, akkor körülbelül 3-4 hétig jön rád kiszámíthatatlanul a cigi utáni sóvárgás. Ezek rövid ideig 2-4 percig tartanak, ami valójában egy erős motiváció és kontroll mellet elviselhetőek és túlélhetőek. De való igaz, hogy nagyon nagy hévvel jelentkeznek.

Hoztam nektek 10 módot arra, hogyan viseld el a cigaretta utáni sóvárgásod:

1. Nikotin tapasz, rágó stb. használata.
Az elején, ha úgy érzed, hogy nagyon nem nehéz leküzdened a nikotin, mint vegyület utáni sóvárgásod, próbálj ki különböző tapaszokat, rágókat, melyek nikotint tartalmaznak. Érdemes azonban ezeket 1-2 héten belül elhagyni és szépen csökkenteni.

2. Kerüld az automatikus dohányos reakcióidat!
Ez alatt azt kell érteni, hogy minden dohányosnak vannak olyan helyzetei, amelyekben automatikusan cigarettára gyújt. Ilyen lehet például, ha telefonon beszél közben rágyújt, kávézás közbeni cigarettázás, pubokban dohányzás stb. Érdemes ezért listát készíteni, hogy tudatosítsd magadban melyek azok az emberek, helyek, gondolatok és érzelmek, melyek automatikus dohányzás váltanak ki belőled.

3. Késleltetés!
Ha úgy érzed, nem bírod tovább és most már kész feladod rá fogsz gyújtani, még győzd meg magad arról, hogy eltolod a cigizést 10 perccel későbbre. Az idő alatt próbáld megnyugtatni magad, hogy most már úgyis megengedted magadnak azt a szál cigarettát, ezért tudsz még várni és vmi mással foglalkozni addig. Előfordulhat, hogy ez megnyugtatólag fog hatni rád és belefeledkezel abban amit elkezdtél és már nem is kell rágyújtanod. Próbálj meg rajzolgatni firkálni főleg a nőknek ez nagyon sokat használ. Férfiaknál fizikai munka, vagy sport az ami jó elterelő, vagy késleltető tud lenni.

4. Nincs szükséged „arra az egy szálra”!
Gyakori, hogy a leszokni vágyók azzal oldják fel absztinenciájukat, hogy „csak egy szálat” akarnak elszívni és többet nem. Valójában ez a gondolatsor további csak egy szálat engedélyez és már napi több szálnál tart az illető aztán egy hét sem kell és már megint egy dobozt szív el. Ehelyett érdemes „csak a mai nap” nem kell az az egy szál sem mondatot mondani.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...41