Információk, érdekességek

Buteyko módszer: Varázslégzés. Ne szívd mellre, mert befulladsz! - Asztma, pánik, és szívbajok ellen is!

2021. október 11.

Asztma, allergiák, a Covid mellékhatásai? A tüdő és a légzőrendszer, valamint a szív-és érrendszer számos problémájának kiegészítő gyógymódja lehet a Buteyko módszer, mely egy ősi, és nagyon egyszerű módon hat testünkre: levegőt kell vennünk hozzá! Persze nem mindegy, hogyan - mutatjuk a módszert!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A módszer nem új keletű, csupán eddig valahogy nem volt, aki hazánkban elmélyedjen benne. Egészen addig, míg egy szép napon Varga-Szilágyi Gyula villamosmérnök a módszert akkurátusan végigcsinálva, kigyógyult húsz éve tartó gyógyíthatatlannak hitt asztmájából.

Majd úgy döntött, hogy élete hátralévő részét a Buteyko módszer magyarországi elterjesztésének szenteli és megalapította a Buteyko Légzésközpontot.
A neten kutattam, amikor felugrott egy fizetett hivatkozás a keresőben. A honlapon nem kevesebbet állítottak, mint az asztma tüneteinek megszüntetését gyógyszerek nélkül. Imádom, ha valami olyasmit találok, amiről bebizonyíthatom, hogy pénzéhes emberek kreálnak lehúzós módszereket. De most valami egészen más történt.

A szokásos egyeztetést követően meghívót kaptam szombat délelőttre a Fő utcai METESZ székházba, ahol kicsit izgatott, rokonszenves férfi fogadott. Direkt korábban mentem, hogy a várakozókat tanulmányozzam, de én voltam az első „érdeklődő”.

Aztán mielőtt felmérhettem volna magamnak az előadót, gyorsan érkeztek még vagy tízen. Nem volt más választásom, beültem a padba, és figyeltem. Leszögezem. Nem vagyok asztmás, tudomásom szerint semmilyen légúti betegségben nem szenvedek, egy kicsit megfáztam, néhány napja, de már szalonképes vagyok.
Az első tíz percben egy heveny közlésvágyban szenvedő úr mutatkozott be, akiről mindent megtudtunk. A következő öt percben pedig a többi kilenc ember. Közülük négyen voltak asztmások, a legidősebb hatvanon felül a legfiatalabb hét éves.

Rövid történelmi kitekintést követően megtudtuk, hogy klinikai módszerről van szó, amit Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko dolgozott ki, ugyancsak klinikai megfigyelései alapján. A lényeg, hogy a széndioxid a mozgás és az anyagcsere melléktermékeként keletkezik testünkben és a vérárammal a tüdőbe kerül. Ha szájon keresztül lélegzünk, vagy egyéb ok miatt „túllélegzünk” vagy hiperventilálunk, csökken a vérünk széndioxid szintje, és ha huzamosan így lélegzünk, akkor egy idő után agyunk ezt az új, csökkentett értéket tekinti normálisnak és kevesebb levegővel már nem éri be. Így kialakul az állandó „túllégzés”. A percenként vett levegő mennyisége a normális 4-6 literről megemelkedhet akár 10-20 literre is. Amikor ez bekövetkezik, vérünk és testünk kémiai egyensúlya felborul, és testünk működése egyre inkább el fog térni az optimálistól. Ez számos krónikus betegség kialakulásához vezethet, úgymint: asztma, magas vérnyomás, allergia, orrpolip, éjszakai légzéskimaradás, stb.

Ennél a pontnál megakadtam egy kicsit, ugye azt tanítják, hogy széndioxidot lélegzünk ki, hiszen arra nincs szüksége a szervezetnek. Pedig bizonyos mennyiségben nagyon is szüksége van, ugyanis a szervezetünkben található sima izmok, amik a hörgők falát is borítják, összehúzódnak, görcsbe rándulnak széndioxid hiányában, leszűkítve, elzárva így a légutakat. Tulajdonképpen ez a Buteyko módszer lényege. Az előadás ezen részénél kicsit kezdtem izgulni, hogy meddig fogom érteni a hallottakat, de szerencsére kezdődtek a gyakorlatok, amelyeket én is képes voltam végrehajtani.

Az első negyedórában kidugult az orrom, ami ebben az állapotban orrcsepp nélkül még nem fordult elő velem. Kis idő elteltével érezni kezdtem padtársam „hm” jelenlétét, akkor is, ha elfordítottam a fejem. A legmeglepőbb dolog azonban az volt, amikor helyben járást követően alacsonyabb lett a pulzusom, mint az azt megelőző nyugalmi állapotban pusztán attól, hogy közben lecsökkentettem a légzésem.


A napi nyolcórás ücsörgés növeli a stroke kockázatát

2021. szeptember 28.

Fotó: gettyimages.com

Egy új tanulmány szerint azoknál a 60 év alatti felnőtteknél, akik napjuk nagy részét ülve töltik, nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akik több időt töltenek fizikai aktivitással.

Azoknál, akik napi nyolc vagy több órát ültek, és egyébként nem voltak fizikailag nagyon aktívak, hétszer nagyobb volt a stroke kockázata, mint azoknál, akik kevesebb mint négy órát töltöttek ülőmunkával és legalább 10 percet mozogtak naponta – derül ki az Amerikai Szívgyógyász Szövetség Stroke című szaklapjában megjelent tanulmányból.

A kutatók a kanadai közösségi egészségügyi felmérésben részt vevő 143 ezer felnőtt egészségügyi adatait elemezték. Átlagosan 9,4 éven át követték a 40 éves és annál idősebb résztvevőket, akiknek nem volt korábban stroke-juk. “Az ülőmunka feltételezhetően rontja a glükóz- és a lipidanyagcserét, a véráramlást, és növeli a gyulladás kialakulásának kockázatát a szervezetben. Ezek a változások idővel káros hatással lehetnek az erekre, és növelhetik a szívroham és a stroke kockázatát” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője Raed Joundi, a kanadai Ontario állambeli McMaster Egyetem kutatója.

A vizsgálatban részt vevők közül 2965 embernél alakult ki stroke. Kilencven százalékban ischaemiás stroke-ot kaptak a vizsgálati időszak alatt. Ez a stroke leggyakoribb típusa, mondta Joundi, ami akkor következik be, amikor az agyat vérrel ellátó artéria elzáródik. Ha a stroke-ot nem kezelik gyorsan, az agysejtek az adott területen oxigénhiány miatt elhalhatnak – tette hozzá.

Több jel is utalhat arra, hogy valaki stroke-ot kapott: a gyakori tünetek közé tartozik a gyengeségérzés a karokban, lábakban vagy az arcban, különösen figyelmeztető jel, ha az érzés a test egyik oldalára korlátozódik. De a beszéd elmosódása és a látás- vagy hallásproblémák, valamint erős, más egészségi problémához nem kapcsolható fejfájás is jelezheti a stroke-ot – mondta el Kerry Stewart, a marylandi Johns Hopkins Orvosi Egyetem professzora, aki nem vett részt a vizsgálatban.

A professzor szerint a fizikai aktivitás növelése, az ülőmunkával töltött idő csökkentése segíthet leszorítani a stroke kockázatát. Tanácsa szerint lehet azzal kezdeni, hogy az ember többet áll és kevesebbet ül, és például lépcsőzik a lift helyett.

Az Amerikai Szívgyógyász Szövetség ajánlása alapján a felnőtteknek hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású fizikai aktivitást kellene végezniük. Joundi szerint ideális, ha ez a mozgás 10 percnél hosszabb időszakokban történik. “A tevékenységek akkor tekinthetők mérsékelt intenzitásúnak, ha eléggé megemelkedik a pulzusszám és megizzadunk, mint például a gyors séta vagy a kerékpározás” – mondta.


A szervezet hidratálása csökkentheti a szívelégtelenség kialakulását

2021. szeptember 27.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A szervezet megfelelő mennyiségű és minőségű hidratálása egész életen át csökkentheti a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát az amerikai Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet kutatói szerint, akik az Európai Kardiológiai Társaság ez évi kongresszusán mutatják be eredményeiket.

“Kutatásunk azt jelzi, hogy a jó hidratálás fenntartása megelőzheti, vagy legalábbis is lelassíthatja azokat a változásokat a szívben, amelyek szívelégtelenséget idéznek elő. Eredményeink azt jelzik, hogy figyelni kell a naponta elfogyasztott folyadék mennyiségére, és azonnal cselekedni kell, ha kevés folyadékot fogyasztunk” – idézte Natalia Dmitrievát, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.  

Az emberi szervezetnek naponta átlag 1,6-2,1 liter folyadékra van szüksége nők és 2-3 liter férfiak esetében. De a felmérések világszerte azt mutatják, hogy sok ember még a minimálisan javasolt folyadékmennyiséget sem fogyasztja el. A szérum nátriumion a szervezet hidratálásának egy pontos fokmérője: ha az emberek kevés folyadékot fogyasztanak a szérum nátriumion-koncentráció a vérben nő. A szervezet ugyanis akkor vizet tart vissza, aktiválva azt a folyamatot, amelyről közismert, hogy a szívelégtelenség kialakulásához vezethet.

A kutatók több mint 15 ezer ember bevonásával azt vizsgálták, hogy a szérum nátriumion-koncentráció mint a hidratálás fokmérője jelzi-e a középkorúaknál a szívelégtelenség 25 évvel későbbi kialakulását. Vizsgálták továbbá a hidratálás és a balkamra-hipertrófia – a szívkamra falának megvastagodása közötti kapcsolatot, amely a szívelégtelenség diagnózisának az előjele. A résztvevők 44-66 évesek voltak a vizsgálat kezdetén és 70-90 évesek annak lezárultával.

Kimutatták, hogy a magasabb szérum nátriumion-koncentráció a körépkorúaknál összefüggésben áll mind a szívelégtelenséggel, mint a balkamra-hipertrófiával 25 évvel később. Minden literenkénti 1 mmol növekedés a szérum nátriumion-koncentrációban a középkorúaknál 1,2 és 1,11 eséllyel növelte a balkamra-hipertrófia és a szívelégtelenség kialakulását 25 évvel később.


A foszfor segít épen tartani a DNS-t a spermiumokban

2021. szeptember 26.

Fotó: 123rf.com

Nemrégiben sokat foglalkozott az egészségügyi sajtó azzal a kérdéssel, hogy a DNS és az RNS sérülései a férfiak örökítőanyagában milyen hatással lehetnek a magzatra. Azt már tudjuk, hogy sajnos jelentősen befolyásolják a kicsi egészségét ezek a tényezők, éppen ezért foglalkozni kell azzal is, hogy épen “tartsuk” őket. Ehhez pedig bizonyos tápanyagok szükségesek, köztük a foszfor is.

Foszfor és örökítőanyag

A DNS és az RNS jelentősége a szervezetben elképzelhetetlenül nagy. Mindegy egyes sejtben, a sejtmagban jelen van a kettős spirál, a DNS, mely hordozza az adott személy teljes genetikai térképét, minden apró részletet, minden egyes tulajdonságot, betegség lehetőséget, szemszínt, hajszínt, mindent. Az RNS ennek a kettős spirálnak a másolata, mely az információ átadását hivatott gyorsítani, és biztonságosabbá tenni.

Hogy hogyan kapcsolódik ide a foszfor? Ez a nemesfém egyike azoknak az úgynevezett biogén elemeknek, melyek a DNS és az RNS építőanyagai, melyek nélkül az örökítőanyag biztosan sérülne. Persze a foszfor szerepe nem merül ki ebben az egy tételben. Sőt! Gyakorlatilag minden folyamatban szerepet játszik, kezdve az anyagcserétől, a csontok és fogak keménységén át egészen a sejtmembrán megfelelő működéséig. A foszfor jelentősége a szervezetben kiemelt.

Hiány?

A foszfor hiánya komoly gondokat eredményez, de sajnos csak igen későn lehet felismerni ezt a gondot. Kezdetben ugyanis a szervezet a csontokból és a fogakból vonja ki ezt a létfontosságú anyagot, hogy képes legyen fenntartani minden olyan működési elemet, melyek az életben maradáshoz szükségesek. Ennek megfelelően a foszforhiány egyik tünete a fogak romlása is, de az indokolatlan testsúlycsökkenés, vagy az izomgyengeség, fáradság, illetve az izomrángások is ide tartoznak – mondja Ratkó Tünde.


Fogzománc sérülés: gyakran mi okozzuk, pedig csak az alaposságot visszük túlzásba

2021. szeptember 14.

 Képforrás: Oral-BKi ne érezte volna fogait élete során érzékenynek vagy éppen helyenként elszíneződöttnek? A fogzománc kopása kezdetben szemmel nem látható, de fogaink érzékennyé válását azonnal megérezzük. A folyamat sajnos nem visszafordítható, de tehetünk azért, hogy lassítsuk.  

Nemcsak a savas, cukros ételek és édességek, hanem fogmosási szokásaink is hatással vannak a fogzománc kopására. Bár gyermekkortól kezdve folyamatosan tanuljuk, hogyan, milyen mozdulatokkal és mennyi ideig kell helyesen fogat mosni, mégis gyakran túl erősen tisztítjuk fogainkat, és persze nagyon gyorsan túl akarunk esni a fogmosáson.
 
Nem könnyű magunktól ráérezni, hogyan kell alaposan tisztítani a fogainkat úgy, hogy közben ne károsítsuk mi magunk túlzott sikálással, erős, rányomó és szinte kizárólag vízszintes kézmozdulatokkal a fogzománcot. 
 
Mi lenne, ha állandó visszajelzést kapnánk a fogmosás helyességéről minden egyes alkalommal? Az Oral-B legújabb fejlesztésével már ez is lehetséges!
 
Az P&G legújabb mágneses elektromos fogkeféje, az Oral-B iO™ már a fogmosás ideje alatt folyamatos visszajelzést küld nekünk a fogmosás minőségével kapcsolatban. 
 
A termék szoftveres támogatással működik, az Oral-B által fejlesztett mobilapplikáció helyzetérzékelő szenzorai a szájüreg teljes területét felismerik. Az iO9 3D fogfelszínt követő rendszere akár 16 zónában képes azonosítani és ellenőrizni a tisztítást. A fogmosás során okostelefonunkon követhetjük, hogy megfelelően mosunk-e fogat, és az applikáció minden alkalommal megmutatja, min kell javítanunk. Az azonnali visszajelzés után már biztosak lehetünk benne, hogy helyesen tisztítjuk fogainkat, így szinte saját fogorvosunk lehet, aki utat mutat a hatékonyabb fogmosásban és a megfelelő szájápolási szokások kialakításában.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...128