Információk, érdekességek

Életmódváltás ősszel?

2025. október 13.

Táplálkozási hibák, amelyeket egy dietetikus sosem követne el

Fotó: freepikSzeptemberben nemcsak a falevelek, hanem velük együtt azok a kifogásaink is lehullhatnak, amelyekkel sikerült eddig elodázni a mozgást és a tudatosabb étkezést. A BioTechUSA idei Back to the Gym elnevezésű kampánya éppen ebben az elhatározásunkban nyújthat segítséget, ugyanis mind az edzőterembe való visszatéréshez, mind pedig a helyes táplálkozás kialakításához gyakorlati útmutatóval és 15 %-os vásárlási kedvezménnyel szolgál. A kampány jótékony nagykövetei: Oczella Eszter és Kiss Jenő, valamint a cégcsoport dietetikus szakértője is abban támogatnak, hogy megbízható iránymutatást kapjunk az életmódváltáshoz. Az elhatározásunkhoz pedig külön plusz erőt adhat, hogy a kampány részeként ismét jótékony célt is támogathatunk.

Formába lendülés, okosan: trükkök, amiket a legjobbak is alkalmaznak

A kampány jótékony nagykövetei Kiss Jenő IFBB Pro, 2x Mr. Univerzum és Oczella Eszter IFBB BIKINI PRO versenyző hasznos tanácsaikkal világítottak rá arra, hogy a formába lendülés titka nem a csodaszerekben vagy villámdiétákban rejlik, hanem a tudatosságban. A két meghatározó ikon öt pontban osztotta meg, mely tanácsokat érdemes megfogadni a sikeres életmódváltáshoz:

  • Tisztán megfogalmazott, reális célokkal induljunk el, amelyek valóban teljesíthetők és hosszú távon is motiválnak bennünket.
  • Készítsünk átgondolt, túlzásoktól mentes edzéstervet, amely biztos és kivitelezhető kapaszkodót nyújt.
  • Kezdőként vagy újrakezdőként fókuszáljunk a teljes testes edzésekre, ismerjük meg az alapgyakorlatokat, lassan és fokozatosan terheljük egyre inkább a testünket.
  • Ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem, ami a regeneráció és a sérülésmegelőzés alapja.
  • A siker nem csak az edzésen múlik: a tudatos táplálkozásban és a megfelelő pihenésben éppúgy ott rejlik a fejlődés kulcsa, mint a súlyzók emelgetésében vagy a kardió edzésekben.

Haspuffadás

2025. október 09.

Az emésztési problémák leggyakoribb tünete

Fotó: freepikAz emésztés során az élelmiszerekből természetes módon széndioxid, metán és más gázok keletkeznek, főként a vastagbélben. Az emésztőtraktusban lévő gázok egy része nem más, mint a lenyelt levegő. Normál esetben a gázokat a bélnyálkahártya felveszi, majd az később kilégzésre kerül. Egy kis mennyiség ebből székelés előtt vagy közben bélgáz formájában – problémamentesen – elillan. Ha túl nagy mennyiségű gáz képződik (meteorizmus), az ingerli a bélfalban lévő nociceptorokat, és fájdalomérzetet kelt. A has kidomborodik és feszes tapintású lesz. Ez a látszólag ártalmatlannak tűnő tünet a beteget nagyon megterheli: teltségérzet, korgó gyomor, akár görcsös fájdalom vagy angina pectoris-szerű (mellkasi fájdalom) szívprobléma (Roemheld-szindróma) is jelentkezhet.

A gázképződés több okra vezethető vissza

  • puffasztó ételek, mint pl. kelkáposzta, hüvelyesek és teljes kiőrlésű termékek fogyasztását követően fokozódik.
  • A túlzott szénhidrátbevitel a még fel nem szívódott szénhidrátok fokozott mikrobiológiai bomlása által erjedéses diszpepsziát okozhat.
  • A cukrot helyettesítő fruktóz, xilit vagy szorbit az arra érzékenyeknél ugyancsak puffadást okozhat.
  • Antibiotikum-kúrát követően a bélflóra zavara vagy az akarbózterápia is bélgázosságot okozhat.
  • laktózintolerancia is lehet.
  • IBS is lehet a háttérben.

Mit egyek, ha ízületi gyulladásom van?

2025. október 08.

Bizonyos ételek képesek csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit.

Fotó: user18526052 | freepikA gyulladást kell visszaszorítani. Az ízületi fájdalom leggyakoribb oka az ízületek kopása és az ízületi gyulladás. Elsődleges cél csökkenteni a gyulladást. A kiegyensúlyozott étrend lassíthatja, megelőzheti az ízületek károsodását. Ebből a szempontból kiemelkedő az antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint. Redukálni kell a koleszterinszintet, és fenn kell tartani vagy vissza kell állítani a normál testsúlyt.

Melyek a jó élelmiszerek?

Olajos halak

A tengeri halak, azok közül is a zsírosabbak rengeteg egészséges ómega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelynek gyulladáscsökkentő hatása jelentős az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében. Ezért hetente legalább egyszer érdemes szardíniát, makrélát, tonhalat vagy lazacot fogyasztani. Aki végképp nem tud a halakkal megbarátkozni, ómega-3-forrásként válasszon chiamagot, lenmagot, dióféléket.

Olajak

Az extraszűz olívaolajnak különösen magas a polifenoltartalma, ami nemcsak a koleszterinszintre hat kedvezően, de a gyulladásokat is képes visszaszorítani. E tekintetben az avokádó is jó választás. Jótékony hatásukat azonban főként hőkezeletlenül, pl. salátákra csepegtetve képesek kifejteni!

Tejtermékek

A tej, a joghurt, a sajt gazdag kalciumban és D-vitaminban, ami hozzájárul a csontok egészségéhez, közvetve pedig a teljes mozgásszervrendszer egészségére is kihat. Ugyanakkor a tejtermékek fehérjetartalma segít az izomépítésben is. Súlyproblémák esetén az alacsony zsírtartalmú változatokat érdemes választani.


Milyen hatással van a túlsúly a hormonháztartásra?

2025. szeptember 26.

A túlsúly számos, a hormonháztartást érintő betegség kiváltó oka vagy következménye lehet, de hatással van a nemi funkciók csökkent működésére is. Ezek hátterében 3 fő mechanizmus húzódik meg:

  • Fotó: Toman DietÖsztrogén dominancia – a jelenség úgy alakul ki, hogy a testzsír sejtjeiben található aromatáz enzim átalakítja a tesztoszteront (mely a női szervezetben is jelen van, csak kisebb mennyiségben), ösztrogénné. Túlsúly esetén ez az enzimműködés fokozódik, mely kórosan magas ösztrogén szinthez vezet, mely cikluszavarokat okoz és fokozza a mellrák kialakulásának kockázatát.
  • Inzulinrezisztencia, cukorbetegség és PCOS – atúlsúly gyakran inzulinrezisztenciához vagy súlyosabb esetekben cukorbetegséghez vezet, ami megterhelheti a petefészek működését. Ez felborítja a hormonális egyensúlyt és szerepet játszik a policisztás petefészek szindróma (PCOS) kialakulásában is, melyet a menstruációs rendellenességek, meddőség és egyéb reproduktív problémák jellemeznek.
  • Magas kortizolszint – a testzsír magas aránya fokozza a krónikus gyulladásos folyamatok kialakulását a szervezetben, ami megemeli a kortizolszintet, a magas kortizolszint hatására pedig a stresszhormonok szintje is emelkedik. Ezek a tényezők szintén hozzájárulnak a hormonális egyensúly felborulásához, ami alvászavarokat, krónikus fáradtságot és hangulatingadozást eredményez.

Dr. Csatlós Éva szülész-nőgyógyászt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük arról, miért fontos a fogyás és a megfelelő fogyókúrás módszer kiválasztása a fenti problémák fennállása esetén:

„Mindig személyre szabott diétát alkalmazzunk és ne törekedjünk a gyors fogyásra – a heti 0,5-1 kg súlyvesztés nem káros a szervezetre és nagyon oda kell figyelni az elegendő tápanyag és vitamin bevitelre. Az ásványi anyagok pótlása is nagyon fontos, de a kúra hatékonyságának kulcsa a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje fogyasztása.” – kezdi mondandóját Dr. Csatlós Éva.


Kollagénútvesztő: ételek, italok, étrendkiegészítők

2025. szeptember 20.

Fotó: biotechusa.comMivel maga az egészségtudatosság a konyhában is kezdődik, így érdemes tisztában lennünk azzal, hogy melyek azok az ételek, amelyek kollagénben gazdagok. A csontos, húsos, inas fogások a legjobb források, így egy ízletes csontlevessel nem tudunk mellé lőni. Érdemes minél hosszabb ideig, alacsony hőfokon készíteni, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben oldódjon a kollagén az elfogyasztásra kerülő levesbe. Emellett pedig a C-vitaminban gazdag zöldségek és gyümölcsök C-vitamin tartalma hozzájárul a normál kollagéntermeléshez, ezen keresztül a haj, a bőr és a köröm normál állapotának fenntartásához.

Természetes forrásokból – például egy jó hús- vagy csontlevesből – is nyerhetünk kollagént, és általánosságban igaz, hogy a szervezet számára szükséges tápanyagokat érdemes elsősorban az ételeinken keresztül bevinni. Ugyanakkor nem érdemes teljesen elzárkózni az étrendkiegészítőktől sem. Ezek a készítmények ugyanis legtöbbször hidrolizált, vagyis előemésztett formában tartalmazzák a kollagént, úgynevezett kollagénpeptidekként. Ennek köszönhetően a szervezet sokkal könnyebben fel tudja dolgozni és hasznosítani őket, mint a természetes forrásokból származó, nagyobb molekulaméretű kollagént.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...2...302