


Információk, érdekességek
10 perces konyha: Borsófőzelék (mentes változatban is!)
2022. március 23.
Sorozatunkban azokat a hagyományos ételeket vesszük sorra, amelyek maximálisan 10 perc alatt elkészülnek. A kezdő, ügyetlen háziasszonyok, a konyhában járatlan fiúk, vagy a rohanó profik egyaránt számíthatnak néhány klassz trükkre. Ma a borsófőzelék receptje (Egyúttal a mentes borsófőzeléké is) van terítéken!
Hozzávalók:
Egy üveg zöldborsó (készre főzött) vagy nem sokkal tart tovább a mirelit borsót elkészíteni sem.
Egy kis doboz főzőtejszín (Vegán főzőkrém, vagy kókuszkrém, rizstejszín.)
Vaj, liszt só cukor és csipetnyi paprika a rántáshoz
1 csokor petrezselyem zöld apróra vágva
Ha mentes változat készül, akkor egy közepes fej főzőhagyma és burgonya a sűrítéshez.
Hagyományos változat, borsófőzelék rántással:
A zöldborsót egy fél deci vízben gyorsan megmelegítjük, mialatt egy serpenyőben felolvasztunk körülbelül egy evőkanálnyi vajat/margarint, arra rátesszük az egy púpos evőkanál lisztet, a csipetnyi sót, a csipetnyi piros paprikát, a teáskanálnyi cukrot. Egy fakanállal összekeverjük, míg sűrű állagú rántást nem kapunk. A rántást lassan felengedjük a tejszínnel, majd hozzákeverjük a petrezselymet. A tejszínes rántást hozzáadjuk a lábasban a borsókhoz és összeforraljuk. Kész a borsófőzelékünk.
Mentes változat, borsófőzelék glutén, tej és húsmentesen:
A hagymát és a krumplit megfőzzük, a vegán tejszínnel egy aprítógépben nagyon krémesre pépesítjük. Pici paprikát, borsot és sót adunk hozzá. Felöntjük vagy rizstejjel, vagy annyi vízzel, hogy ellepje a borsót és az egészet összemelegítjük.Természetesen nagyon sok zöld petrezselymet használunk!
Feltétnek a klasszikus változatban gyorsfagyasztott húspogácsát kínálhatunk hozzá, a mentes változatban pedig valamilyen vegán sajtot, vagy ha nem vagyunk vegánok, csak mentesen étkezünk, akkor tükörtojással is fogyaszthatjuk.