


Információk, érdekességek
Milyen ételek készülhetnek tofuból?
2022. október 28.
A tofu az egyik legsokoldalúbb élelmiszer, ráadásul a vegán konyha egyik fő alapanyaga. Sőt, ma már nem kizárólag a növényi alapú táplálkozást fogyasztók körében népszerű, hanem egyre több húsfogyasztó is szívesen iktatja be a hétköznapok étkezéseibe.
Először is tisztázzuk: mi az a tofu?
Röviden összefoglalva szójatúró, de szójababsajt néven is ismert. Szójatejből készül, ezért is tartják kiváló fehérjeforrásnak a húsmentes táplálkozásban. Amellett, hogy magas a fehérjetartalma, rengeteg vitamint is tartalmaz. A szójababról, amiből a tofu is készül, sokan nem tudják, hogy valójában nem bab, tehát nem hüvelyes. Sokkal inkább olajos magnak számít, éppen ezért rendkívül magas az olajtartalma. Több féle B-vitamint, vasat és kalciumot is tartalmaz.
Rengeteg tanulmányt lehet olvasni a szója és a szójából készült élelmiszerek negatív és pozitív hatásairól egyaránt. Az biztos, hogy a tofu egészségre gyakorolt hatása nem számottevő. Elterjedésének legfőbb oka leginkább az ázsiai konyha népszerűségében rejlik, valamint alacsony kalóriatartalmában, hiszen 100 grammban mindössze 80 kcal található. Könnyen beilleszthető bármilyen diétába, ráadásul laktózmentes, ami pluszpont a tofu számlájára, ha valakinek nélkülöznie kell a laktóz tartalmú élelmiszereket.
A tofu eredete
A tofut Ázsiából, pontosabban Kínából eredeztetik. A kínai konyha alapélelmiszere, de hagyományosan része a japán, koreai és délkelet-ázsiai országok konyhájának is. A tofu mellett persze minden országnak megvan a saját, szójatúróhoz hasonló, szója alapú specialitása. Ilyen például az indonéz fermentált szójababból készült élelmiszer, a tempeh vagy a japán nemzeti ételek egyike, a nattó.
Hogyan készül a tofu?
A szójababból először szójatejet készítenek, majd a szójatejből a fehérje kicsapódásával szójatúrót, citrom vagy citromsav hozzáadásával. Az így készült túróból kipréselik a vizet, a végeredmény pedig a már jól ismert tofu.
Állag és íz
Talán kevesen tudják, de állagra 3 féle tofut különböztethetünk meg: lágy vagy selyemtofu, kemény tofu és szárított tofu. Az üzletekben jellemzően a kemény verzió a legelterjedtebb, de kulináris helyeken vagy speciális ázsiai élelmiszerboltokban kapható selyemtofu is.
Alapvetően a tofunak nincsen jellegzetes illata vagy íze. Általában natúr vagyfüstölt ízben kapható, de vannak már próbálkozások egyéb ízesítésekre, mint például a medvehagymás vagy a paprikás.
Semleges ízének köszönhetően bátran lehet fűszerezni, akár még édes ételek elkészítéséhez is használhatjuk. Akik igazán bátrak és kísérletező kedvükben vannak, még tiramisut is készíthetnek tofuval.
Nyersen használhatjuk rakott ételekhez, raguhoz vagy fasírthoz húspótlóként, de pácolva és sütve is kiváló salátákhoz vagy szendvicskrémnek.
Túró helyettesítőként süteményekbe is használhatjuk. Nemcsak pépesítve krémként, hanem darabosan akár túrógombóchoz is kiváló.
Mit készítsünk tofuból?
Sokak szerint a tofu jól megpirítva az igazi! És ha már ázsiai eredetű ételről van szó, akkor kipróbálhatjuk a következő finomságot.

Mézes-fokhagymás sült tofu
Akár csak az eredeti receptben, a mézes-keményítős pác adja majd a tofu kockáknak is a ropogós kérget.
● 30 dkg tofu,
● 1,5 ek keményítő,
● 3 ek szezámolaj,
● 3 ek méz,
● 1 tkcitromlé,
● 1 ek növényi olaj,
● 1 ek szójaszósz,
● 4 gerezd fokhagyma,
● só, bors, szezámmag.
Kockázzuk fel a tofut és itassuk le róla a nedvességet egy papírtörlővel. Az olajat, a keményítő felét és a tofut forgassuk össze, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe és 20 perc után forgassuk át a kockákat, hogy minden oldala jó ropogósra süljön.
Amíg a tofu sül, addig készítsük el hozzá a szószt: melegítsük fel a szezámolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a fokhagymát, a mézet, a citromlevet, a szójaszószt és a megmaradt keményítőt. Keverjük folyamatosan, amíg besűrűsödik. Fűszerezzük ízlés szerint.
Amikor elkészült, keverjük össze a sült tofu kockákat a szósszal, a tetejét pedig szórjuk meg szezámmaggal. Kínáljuk salátával vagyrizzsel, párolt zöldséggel.