Információk, érdekességek

Folyton édességet kívánsz? Cukorfüggő vagy! Tegyél ellene! 6 hatékony tanács

2021. június 25.

Tudod, hogy nem kéne, de képtelen vagy ellenállni, mert annyira kívánod azt az utolsó szelet csokoládét, sütikét, vagy éppen lekváros kenyeret? Fogyókúráznál, de ez az amiről nem tudsz lemondani?  

A függőségnek sok fajtája létezik. Az emberek sajnos sok dologhoz ragaszkodnak. Azt a jelenséget - mikor valaki szüntelenül kívánja az édességet -, cukorfüggőségnek nevezi a tudomány. A nehezen kontrolálható sóvárgás egyben fizikai és pszichikai jellegű.

Mikortól számítasz édességfüggőnek?

A cukor növeli az agy szerotonin* termelését, hasonlóan, mint a depresszió elleni gyógyszerek. Nehéz meghúzni a cukorfüggőség határát, viszont a függőség egyértelműen megállapítható az édességre való csillapíthatatlan vágy esetében. Csak a szükséges mennyiség elfogyasztása eredményezi a szorongató vágy csillapítását.

A kenyértől is hízol!

Tévhit, hogy csak az édességek (torták, sütemények, cukorkák, stb.) által kerülhet cukor a szervezetbe. A kenyér, tésztafélék, illetve minden fehérliszt tartalmú élelmiszer tartalmaz feldolgozott szénhidrátot, mely cukorrá alakul a szervezetben. Az ilyen egyoldalú étkezés különböző betegségek forrása lehet (szívproblémák, cukorbetegség, emésztési zavarok és bizonyos rákos megbetegedések.) Az is bizonyított, hogy a memóriát és koncentrációt is károsan befolyásolják.

A cukorfüggés tényleges szenvedély - bár csokiért még sosem öltek ...

A cukorfüggőség egy lapon említhető a nikotin-, az alkohol-, a kábítószer függőséggel, valamint a játékszenvedéllyel is. Szorongás, depresszió, fóbiák tulajdonképpen érzelmi kiegyensúlyozatlanságok, melyek a cukorfüggőséghez kapcsolódnak. A cukor a függő vágyának azonnali kielégítését és egyben a „nem tudok élni nélküle” élményét okozza.  A negatív oldala az, hogy a kellemes, kielégült érzés nem tart sokáig, azaz az energiával feltöltött állapot érzetét viszonylag gyorsan a fáradtság váltja fel.

Sokan azért próbálnak cukormentesen táplálkozni, mert fogyni szeretnének, vagy az egészséges életmód útján szeretnék járni. Ez pontosan olyan elvonási tünetekkel járhat, mint a kábítószer függők esetében (izzadás, remegés, gyengeség, szédülés). Ugyanúgy falási rohamok törhetnek a függőre, mint ahogy az elvonás során az alkoholista, vagy a dohányos, a drogos is hirtelen rákíván a függőségére. Lelki mellékhatásként táplálkozási zavarok (anorexia, bulimia)

Van remény a cukorfüggőségtől való megszabadulásra

Először is a beismerés a legfontosabb, azaz a függőnek be kell látnia, hogy valami nincs teljesen rendben. Ha korábban a "zugcsokizók népes táborába" tartozott, fel kell vállalnia, hogy ez nagyon káros. Mert ugyebár ami nagyon finom és mellette jól érzi magát tőle az ember, az nehezen tekinthető károsnak. Nagy hiba azt gondolni - hatalmas önámítás -, hogy a barnacukor, a nádcukor, vagy bármilyen más „egészséges” cukor nem kártékony. Például a barna cukor tulajdonképpen fehér cukor, csak egy kis melaszt is tartalmaz, attól más a színe. Valójában minden cukor mérgezi a szervezetet.

Szokjunk le az édességzabálásról - betegségre uatal!

Az elhatározás itt gyakran kevés. Egyszerűen hazugság, hogy csak az akaraterőn múlik. Aki cukorfüggő, ezernyi bukott célon van túl, mire képes lesz megszabadulni, és a visszaesés olyan könnyű, mint egy tollpihe. Elég egy "most az egyszer" szülinapi torta, vagy egy kis elcsábulás a strandon, vagy karácsonykor, és az egész fáradozásnak lőttek! A cukorfüggésről valójában csak lelki munkával ÉS diétával, kiegészítő módszerek alkalmazásával tudunk lejönni. Ezekben tudunk segíteni. A többihez jól jön egy közösség, akik hasonló gondokkal küzdenek, és nem tartanak benne a problémában. Például nem mondják, ha megbotlottál, hogy "koronát igazít, tovább megy", hanem megkérnek, hogy tartsd inkább amit válaltál és figyelmeztetnek, hogy a célod az egészség, és az fontos! Sajnos sok csoportban az egymás sajnálása és a mentegetődzések elnézése miatt a csoport ereje inkább visszahúz - ezért kell egy erős vezető, aki képes a célon tartani a figyelmedet, de nem lecsesz, ha hibáztál, hanem megértő hátteret nyújt anélkül, hogy mentegetőzést várna tőled és a közösségtől.

Hogyan szokhatunk le az édességekről, a cukorról? 6 hatékony tanács

A kitartás mellett van néhány beált módszer, amivel az édességfüggéstől meg lehet szabadulni.

1. Igyunk vizet! A víz fontos szerepet játszik az egészség egyensúlyának megőrzésében, sok elengedhetetlenül szükséges ásványi anyagot tartalmaz. A cukor kívánalmakor a víz segíthet „becsapni” a szervezetet. Naponta nyolcszor kellene 3 deciliter vizet inni. Ez a rendszer sokat segít, hogy a koncentrációnk az édességek helyett a víziváson legyen. Ahhoz, hogy az emésztés beinduljon, reggel mindenképp egy pohár citromos vízzel erősítsük a gyomrunkat.

2. Reggelizzünk! Egy megfelelően összeállított reggelivel kezdődjön a nap. Mindenképpen tartalmazzon fehérjét és szénhidrátot is. Így szinten lehet tartani a vércukor szintet és csökkenteni a cukor iránti vágyat a nap folyamán. A koffeintartalmú kávé helyett gyógyfüvekből vagy szárított gyümölcsökből készített teát ajánlatos inni, mert a koffein csökkenti a vércukorszintet. A kávéba tejet is teszünk többnyire, ami extra tejcukorként növeli a vágyat arra, hogy édességet fogyasszunk. Sok kávéfüggő valójában az édesség helyett issza a kávék sokaságát, ezzel teljesen kimerítve a mellékvese hormontermelését, tönkretéve saját alvási ciklusát. Tévedés, hogy a kávé ébren tart, vagy felébreszt! A kávé a cukorfüggők alibije. 

3. Rostok ÉS szénhidrátok! Tanácsos nem teljesen kitenni a táplálkozásunkból a szénhidrátokat, viszont csak "jó" szénhidrátokat érdemes fogyasztani. A gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, rizs tele vannak hasznos tápanyagokkal, továbbá hosszabb ideig nyújtják a telítettség érzését, mivel viszonylag lassan szívódnak fel. A burgonya, a tészták teljes mértékben kerülendő, és a gyümölcsökből is érdemesebb a bogyósokat, illetve az alacsony cukortartalmúakat választani.

4. Édes élmény! Az is segít, ha valami kellemes élményre gondolunk, mikor megjelenik a cukor iránti vágy. A kedvenc zene hallgatása, a kézimunka, barkácsolás, vagy testmozgás helyettesíthetik az „édes élményt”. Az is bizonyos, hogy nem fog menni egyik napról a másikra. De fokozatosan, lépésenként elérhető a cél. A csoki endorfint termel, tehát ha ránk jön a cukorehetnék, akkor érdemes lehet kidolgozni egy gyakorlatsort, amit helyette végzünk. Jóga, vagy egy edzőgépen egy-egy sorozat, ami segít a függőséget átterelni egy hasznos testjavító tevékenységbe. 

5. Hagyd el a tejtermékeket és a mesterséges édesítőket ist! A tejben is van cukor, és a tejtermékek többségében még hozzáadott cukrot is találsz. A látszólag diétás termékek a legveszélyesebbek! A diétás cukrok közül szinte mindegyik csak problémákat okoz. A glicin egyedül, amivel az édesítést meg tudjuk oldani. Ha tartasz attól, hogy a tej nélkül a kalcium szinteddel gond lenne, pótold azt más forrásokból. A súlyos édességfüggők a tejfüggés (dús sajtok, tejföl minden mennyiségben) kapcsán szoktak a legjobban felháborodni, mivel a legtöbbször a tejtermékeket a hagyományos dietetikus "békén hagyja", viszont a függőség valódi megszüntetését nem tudja elérni, csak enyhül, majd visszatér a probléma. A tejet növényi tejekkel tudjuk pótolni, gyakorlatilag kis odafigyeléssem minden tejes ételt elkészíthetünk tejmentes változatban is.

6. Mi áll a háttérben? Ok-fejtés! Gondolom, nem először találkozik az olvasó azzal a gondolattal, hogy minden testi problémának lelki oka van. Bármilyen gyakorlati tanács tulajdonképpen csak tüneti kezelés, csak akkor működik, ha először kiderül a cukorfüggőség mögött álló lelki baj, vagyis meg kell találni a függőség valódi mozgatórugóját, és abból kell valahogyan kikászálódni.

Ebben nagy segítség lehet a kineziológia.

Figyelem! A csillapíthatatlan édesség-vágy igen gyakran - sajnos majdnem minden esetben - együtt jár a Candida nevű betegséggel. A candida szűrhető. Egy tűvel megbökik az ujjunkat, és rövid időn belül biztos eredményhez jutunk. Egy speciális diétával megszabadulhat tőle. A kikezeletlen candida számos betegség melegágya.

FONTOS: Aki cukobeteg, azoknak a fenti tanácsokat kifejezetten az orvossal, dietetikussal egyeztetve szabad követnie. 

VEGETÁRIÁNUSOK és VEGÁNOK számára kifejezetten figyelemreméltó, hogy a szénhidrétokban dús, ámde húsmentes fogások gyakran károsabbak, mint maga a hús. Komplett, tápanyagokban teljes étrendet fogyasztani jobb, mint csak húsmentesen enni!

*A szerotoninnal kapcsolatos tudásunk meglehetősen hiányos, de feltételezések szerint fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, valamint az étvágy szabályozásában. Az alacsony szerotonin-szint minden bizonnyal közrejátszik a depresszió, migrén, fülzúgás, fibromyalgia (krónikus, egész testben szétterjedő fájdalom), valamint idegi zavarok kialakulásában.

forrás: Harmonet.hu