


Információk, érdekességek
Mit együnk, hogy jól legyünk?
2022. december 06.
Ez különösen fontos ősz végén, tél elején, amikor jobban ki vagyunk téve a hideg időjárással összefüggő tüneteknek. Három apró táplálkozási trükk, hogy egészségesek maradjunk.
Minden színes, apró, bogyós gyümölcs (szeder, cseresznye, meggy, málna, szamóca, fekete és vörös áfonya) rengeteg daganatellenes vegyületet (pl.: ellagilsav, anthocianidin, proanthocianidin) tartalmaz, így igazán könnyű egyszerre egészségeset és finomat enni! A gyümölcsökből készíthetünk salátákat, kelyheket vagy ízesíthetjük vele a natúr joghurtokat.
Zöldségekből készíthetünk főzelékeket, rakott vagy csőben sütött ételeket. Ne feledjük, nyáron, változatos nyers salátákat alkothatunk belőlük. Megbolondíthatjuk friss kaporral, bazsalikommal vagy mentával is.
Jótékony hatású fűszerek
Friss vagy szárított fűszereink jótékony hatásairól rengeteg szakirodalom áll rendelkezésre. Jelenleg a legtöbb vizsgálat a kurkumával kapcsolatban lát napvilágot. Ennek a fűszernek a fő hatóanyaga a kurkumin, mely koleszterincsökkentő, trombózis gátló, antioxidáns és daganatellenes hatású. A kísérletek azt mutatták ki, hogy a gyomor-, vékonybél-, vastagbél-, bőr-, és a májrák további növekedését képes volt meggátolni.
Ezenkívül, az áttétek megjelenésében is korlátozó hatását sikerült igazolni. Biológiai hasznosulását a fekete bors és a hidegen sajtolt olaj tudja segíteni. Kifejezetten ajánlott vastagbéldaganatból gyógyulók számára. Vannak olyan kémiai vegyületek, mint például a terpének, amelyek lassítják a rákos sejtek terjeszkedését, vagy el is pusztítják őket. Ilyenek fűszerek a menta, a kakukkfű, a majoránna, az oregánó, a bazsalikom és a rozmaring is. Emellett a rozmaring kifejezetten hasznos kemoterápiás kezelés alatt, mert a kemoterápiás szerek könnyebben bejutnak a ráksejtekbe.
Az aranyat érő zöld tea
A zöld tea úgy járul hozzá gyógyulásunkhoz, egészségünk megőrzéséhez, hogy egy aromában gazdag, jóízű italként tudjuk fogyasztani. A teában vannak polifenolok (pl.: kathecinek), fehérjék, szerves savak, aminosavak, lignin és egyéb összetevők. Ezek adják a jellegzetes zamatát és a gyógyításban betöltött kiemelkedő szerepét is. Ugyanis ezek a kathecinek gátolják a különböző (pl.: emlő, szájüreg, prosztata, vese, bőr) daganatok növekedését. Nagyon hatékony az érképződést (angiogenezist) gátló hatása is.
Legjobb, ha Japánból származó szálas, zöld teát választunk. Kb. 80ºC-os vízzel forrázzuk le, és pár percig hagyjuk csak állni. Mindig frissen készítsük el, és naponta legalább 3-4 csészével igyunk ebből a finom és egészséges teából.