Információk, érdekességek

Ne csak a gyerekedet neveld pénzügyekre - magadat is!

2022. január 25.

Sokaknak vannak manapság pénzügyi gondjaik. Ezek megoldására már sokféle kormányzati elképzelés született, sőt egyes pénzintézetek, alapítványok is szerveznek tanulmányi versenyeket, pályázatokat, tréningeket - amelyek eddig átfogó, érzékelhető hatást sajnos nem eredményeztek. A magyar lakosság pénzügyi kultúrája nem sokat javult, bár kétségtelenül nagyobb a megtakarítási hajlandóság, és visszafogottabban költekeznek az emberek. Ez azonban sokkal inkább a válságból nyert tapasztalatok javára írható, semmint a képzések, tréningek, tájékoztatás számlájára. Most itt van egy újabb lehetőség - amely sokak számára elérhető, közérthető és gyakorlatias megközelítésű.  

“Nagyon sok olvasóm, ügyfelem panaszkodik, hogy már szinte küzd a pénzügyeivel. Annyira, hogy sokszor már úgy kell rábeszélnie magát arra, hogy egyáltalán foglalkozzon ezzel a “nemszeretem” dologgal” – meséli Himer Csilla pénzpedagógus, pénzügyi coach. A szakértő szerint a jelenség egyre általánosabb, mivel a folyamatosan romló gazdasági körülmények között egyre nagyobb stresszt jelent a pénzzel foglalkozni az átlagembereknek. Ami igazán érdekes ebben a “pénzstresszben”, hogy nem is az okozza, hogy nincs tehetsége, érzéke hozzá az embereknek, mert ilyen nem is igazán létezik. Sokkal nagyobb gond az, hogy nincs elegendő ismeretük.

“Márpedig amit nem ismerünk, attól ösztönösen félünk, az természetszerűleg nyomás alatt tart minket. Az igazán ijesztő pedig az, hogy ez a fajta “tudatlanság” generációról generációra öröklődik is a pénzügyekben.” – magyarázza a szakértő, aki erre az örökölhető pénzügyi intelligencia hiányra megalkotta a diszfinancia kifejezést is. Bár a diszfinancia ellen már többen – pénzintézetek, egyesületek, alapítványok,stb.–is harcot hirdettek, ezek még mindig nem elég hatékonyak ahhoz, hogy viszonylag gyors, látványos változást lehessen velük elérni. “Jó dolog, hogy a gyerekek pénzügyi ismereteit különböző versenyeken, képzéseken pallérozzuk, de ha a gyerek hazamegy, és otthon a szüleitől a szöges ellentétét látja annak, mint amit a versenyre készülve megtanult, akkor könnyebb benne ragadni a megszokottban – vagy, ami rosszabb, teljesen összezavarjuk vele a gyereket. Éppen ezért kiemelten fontosnak tartom, hogy először igenis a szülők tanuljanak meg helyesen bánni a pénzzel, és ami még fontosabb, helyesen gondolkodni a pénzről.” – hangsúlyozta Himer Csilla.

A szülők, fiatal felnőttek számára éppen ezért készített egy szabad hozzáférésű tréningsorozatot is. “A tréning bárki számára hozzáférhető, aki tud netezni, hiszen ingyenes, és a weboldalamon a nyilvános blogomba teszem fel az egyes leckéket. – magyarázza a pénzügyi coach – Bárkinek kérdése van, azt a kommentekben vagy emailben felteheti, és választ kap rá. Tudom, nem szokványos, hogy így adjanak egy ilyen szintű oktatócsomagot, én azonban úgy gondolom, hogy ez az a minimális tudás, amellyel hosszú távon is biztos lábakra állítható bárki családi kasszája – tehát ez az a minimum, amit mindenkinek tudnia kell(ene) a pénzről, ezért nem is adhatom pénzért.” – vallja a szakértő.

Bár már szép számmal vannak követői az ingyenes tréningnek, Himer Csilla még ezután is vár mindenkit, aki szívesen sínre tenné a pénzügyeit. “Úgy gondolom, ez sokkal hatékonyabb módja a hazai pénzügyi kultúra színvonalemelésének, mint a különféle kutatások és a gyerekeknek szóló versenyek. Persze azokra is szükség van. Én viszont a porbléma gyökerét szeretném kezelni – vagyis a család számára szeretnék átlátható, kézbentartható és hosszú távon is megalapozott pénzügyi ismereteket, helyes pénzügyi gondolkodást adni. Erre nagyobb szükség van, mint a történelem során eddig bármikor.” – nyilatkozta Himer Csilla pénzpedagógus, pénzügyi coach.

A szerző pénzügyi nevelő, coach
forrás: Harmonet.hu