Információk, érdekességek

Strandolós menü - muffin, ahogy még nem gondoltál rá

2022. július 11.

Néhány olyan recept következik, amelyet nyugodtan el tudunk a strandra is vinni, a gyerekek is biztosan megeszik, nem igényel melegítést! Egy hűtőtáskával egyszerűen megoldható!  

Cukkínis-sonkás muffin

Finom és tápláló, a gyerekek is szívesen fogyasztják! A muffinokra egyébként érdemes úgy gondolni, mint komplex ételekre, hiszen megmarkolva bárhová magunkkal vihetjük őket, nem igényelnek túl nagy csomagolást sem, és ehetünk a sós muffinokhoz zöldségeket, paradicsomot, vagy ha nem a strandon esszük, akkor mártogatni is lehet őket.

Hozzávalók:
2 tojás,
1 kis doboz natúr joghurt,
1 közepes cukkini,
fél dl olaj,
15 dkg liszt,
2 teáskanál szódabikarbóna,
só, kakukkfű, némi bors, ízlés szerint ha szeretjük kevés fokhagyma (elhagyható) 
10 dkg sonka (házi és bolti is megfelel, amit szeretünk!) 

Elkészítés: 

A tojást kikeverem a sóval, natúr joghurttal és az olajjal (ízlés szerint a fohagymával). A liszthez hozzáadom a szódabikarbónát és a kakukkfüvet, valamint a borsot. A cukkínit megmosom, meghámozom és lereszelem. Kicsit hagyom állni, aztán kinyomkodom a levet belőle. A tojásos keverékhez hozzáadom a liszteset, majd a csíkokra vágott sonkát és a cukkínit. A kikent muffinformákba szétosztom és 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Joghuros mártogatóssal, kecsappal, vagy friss paradicsommal kínálhatjuk.

Fokhagymás rántott pulykamell

A hűtőtáskában lapulva várhat a sorára. Friss zsemlével, zöldséggel készülhet belőle szendvics ami energiát a gyerkőcöknek a további pancsoláshoz!

Hozzávalók: 8 szelet pulykamellfilé, kb. fél liter tej, 6 gerezd fokhagyma, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj

A pulykamell szeleteket megmosom, egy tálba teszem. A fokhagymát összezúzom és beleteszem a tálba. Felöntöm a tejjel és letakarva lehetőleg egy éjszakát hagyom állni a hűtőben. Másnap leszűröm, leszárítom és besózom! A hagyományos módon bepanírozom és kisütöm!

Burgonyapürével és uborkasalátával szoktam tálalni, nálunk így szeretik!

Tipp: A fokhagymás áztatástól a hús finom puha és porhanyós marad, ez a trükk alkalmazható csirkemellnél és sovány karajnál is!

 

Nassolnivalónak ajánlom ezt az egyszerű és finom sütit, amit bármivel turbózhatunk, ami éppen van otthon. Műanyag dobozban könnyen tudjuk a strandra szállítani!

Isteni naracsos-csokis muffin:

Hozzávalók: 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 narancs leve, 1 natúr joghurt, fél dl olaj, 20 dkg liszt, 2 tk. szódabikarbóna, 3 kanál sötét kakaópor, 10 dkg kandírozott narancshéj

Tetejére: 1 tábla étcsoki, 1 marék kandírozott narancshéj

A tojást kikeverem a cukorral, a narancs levével, az olajjal és a joghurttal. Egy másik tálban összevegyítem a narancshéjat a liszttel, kakaóporral és kandírozott narancshéjjal. A kettőt összevegyítem és a formában elosztom 12 részre. Amikor kihűlt a csokit megolvasztom és belemártogatom a muffinok tetejét. Ezután megszórom kandírozott narancshéjjal!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
forrás: Harmonet.hu