


Információk, érdekességek
Strandolós menü - muffin, ahogy még nem gondoltál rá
2022. július 11.
Néhány olyan recept következik, amelyet nyugodtan el tudunk a strandra is vinni, a gyerekek is biztosan megeszik, nem igényel melegítést! Egy hűtőtáskával egyszerűen megoldható!
Cukkínis-sonkás muffin
Finom és tápláló, a gyerekek is szívesen fogyasztják! A muffinokra egyébként érdemes úgy gondolni, mint komplex ételekre, hiszen megmarkolva bárhová magunkkal vihetjük őket, nem igényelnek túl nagy csomagolást sem, és ehetünk a sós muffinokhoz zöldségeket, paradicsomot, vagy ha nem a strandon esszük, akkor mártogatni is lehet őket.
Hozzávalók:
2 tojás,
1 kis doboz natúr joghurt,
1 közepes cukkini,
fél dl olaj,
15 dkg liszt,
2 teáskanál szódabikarbóna,
só, kakukkfű, némi bors, ízlés szerint ha szeretjük kevés fokhagyma (elhagyható)
10 dkg sonka (házi és bolti is megfelel, amit szeretünk!)
Elkészítés:
A tojást kikeverem a sóval, natúr joghurttal és az olajjal (ízlés szerint a fohagymával). A liszthez hozzáadom a szódabikarbónát és a kakukkfüvet, valamint a borsot. A cukkínit megmosom, meghámozom és lereszelem. Kicsit hagyom állni, aztán kinyomkodom a levet belőle. A tojásos keverékhez hozzáadom a liszteset, majd a csíkokra vágott sonkát és a cukkínit. A kikent muffinformákba szétosztom és 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Joghuros mártogatóssal, kecsappal, vagy friss paradicsommal kínálhatjuk.
Fokhagymás rántott pulykamell
A hűtőtáskában lapulva várhat a sorára. Friss zsemlével, zöldséggel készülhet belőle szendvics ami energiát a gyerkőcöknek a további pancsoláshoz!
Hozzávalók: 8 szelet pulykamellfilé, kb. fél liter tej, 6 gerezd fokhagyma, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
A pulykamell szeleteket megmosom, egy tálba teszem. A fokhagymát összezúzom és beleteszem a tálba. Felöntöm a tejjel és letakarva lehetőleg egy éjszakát hagyom állni a hűtőben. Másnap leszűröm, leszárítom és besózom! A hagyományos módon bepanírozom és kisütöm!
Burgonyapürével és uborkasalátával szoktam tálalni, nálunk így szeretik!
Tipp: A fokhagymás áztatástól a hús finom puha és porhanyós marad, ez a trükk alkalmazható csirkemellnél és sovány karajnál is!
Nassolnivalónak ajánlom ezt az egyszerű és finom sütit, amit bármivel turbózhatunk, ami éppen van otthon. Műanyag dobozban könnyen tudjuk a strandra szállítani!
Isteni naracsos-csokis muffin:
Hozzávalók: 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 narancs leve, 1 natúr joghurt, fél dl olaj, 20 dkg liszt, 2 tk. szódabikarbóna, 3 kanál sötét kakaópor, 10 dkg kandírozott narancshéj
Tetejére: 1 tábla étcsoki, 1 marék kandírozott narancshéj
A tojást kikeverem a cukorral, a narancs levével, az olajjal és a joghurttal. Egy másik tálban összevegyítem a narancshéjat a liszttel, kakaóporral és kandírozott narancshéjjal. A kettőt összevegyítem és a formában elosztom 12 részre. Amikor kihűlt a csokit megolvasztom és belemártogatom a muffinok tetejét. Ezután megszórom kandírozott narancshéjjal!