Információk, érdekességek

Bogyós gyümölcsök a rákmegelõzésben

2008. április 27.

A legújabb kutatási eredmények szerint a hatóanyagok a daganatos betegségek kezelésében is segítségünkre lehetnek.


Ígéretes bizonyítékok sugallják, hogy a bogyós gyümölcsök, gyümölcslevek (áfonya, ribizli, egres, málna, szeder, szamóca, kökény, csipkebogyó) már kis mennyiségben történõ fogyasztása is hatékony segítség lehet számos daganatfajta elleni küzdelemben.
 

A bogyósok daganatellenes hatásukat számos biológiai tényezõ szerencsés együttállásának köszönhetik. Ezek között említhetõk a bioaktív növényi hatóanyagok, fitonutriensek, pl. a gyümölcsök élénk színét adó polifenolok (flavonoidok, proantocianidok) és a ligninek. (A „fito" szó görög eredetû, és „növény"-t jelent.)


Keleti gyógynövények toplistája Magyarországon

2008. április 26.

Az étrendkiegészítõket gyártó cégek piaci részesedése 2007-ben elérte a patikai forgalom 40%-át.


A nyugati világban reneszánszát élik a távol-keleti gyógynövényeken alapuló különféle étrendkiegészítõ készítmények. A trend mára elérte Magyarországot is, legalábbis ez derül ki a forgalmazási adatokból. Hazánkban is egyre nagyobb teret hódít magának a természetgyógyász szemléleten alapuló termékek fogyasztása és az ezen alapuló betegségmegelõzés. Ezt bizonyítja az is, hogy étrendkiegészítõket gyártó cégek piaci részesedése 2007-ben – a patikai forgalom alapján – már elérte a 40%-ot.


Az anthrax toxinját rákgyógyszerré lehet változtatni

2008. április 26.

A legtöbb ember nem gondolná, hogy az anthrax toxinja hasznos is lehet, de ez a bakteriális méreg egy napon hatásos rákgyógyszernek bizonyulhat. A melanomasejtek ellen már bizonyították a hatékonyságát, bár az egészséges sejtekre gyakorolt mérgezõ hatása miatt eddig nem használták a klinikai gyakorlatban.

 

Stephen Leppla és munkaársai átalakították a toxint, amely így kizárólag az MMP (matrix metalloproteinases – az a fehérje, amely kizárólag a rákos sejtekben termelõdik túlzott mértékben) hoz mûködésbe. Az átalakított toxint egereken tesztelve azt figyelték meg, hogy mindegyik állat jól viselte azt az adagot, amely a természetes toxinból halálos lett volna. Az MMP toxin eredeti társánál jobb a melanoma elleni harcban, mivel sokkal specifikusabb, és a felezési ideje is hosszabb a vérben.


Zónatávolság - Mekkora a személyes tér?

2008. április 23.

Míg egyes kultúrákban - például Japánban - megszokták a zsúfoltságot, másokban jobban kedvelik a nagy, szabad térségeket, és szeretnek távolságot tartani. Ezen túl a társadalmi helyzet is befolyásolja, milyen távolságot tart az egyén másokkal szemben.

Gyógyszerészek a környezet­védelemben

2008. április 23.

Nem csak a Föld napján fontos, hogy a gyógyszerhulladékot a patikába vigyük vissza!

Sajnos hazánkban a környezettudatosság, a szelektív hulladékgyûjtés és az újrahasznosítás gyerekcipõben jár. A kérdés hazánk 2004-es csatlakozása óta pedig igencsak kiélezetté vált, hiszen ezen a téren jelentõsek a lemaradások.

Svájcban a szemetelõket bíróság elé állítják, Svédországban is környezetvédelmi törvénybe ütközik, így akár egy év börtönbüntetés is kiszabható. Amerikai példát is találhatunk: Alabamában aki életében elõször szemetel, 250 dollárra büntethetõ, míg a visszaesõket 500 dolláros bírsággal sújtják.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...399400401...450