Információk, érdekességek

Allergia és nyaralás: mire figyeljünk?

2009. június 25.

Az allergiás és az asztmás betegek számára nem kis odafigyelést igényel a nyaralás megszervezése.

 

 

Európát tekintve a lakosság közel harmada szenved allergiában. Az elõrejelzések szerint 2020-ra minden második európai érintett lesz valamilyen allergiás megbetegedésben, amely szinte minden korosztályt érint. Az utóbbi negyed században megkétszerezõdött a betegek száma, az allergia népbetegséggé nõtte ki magát. A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság ajánlása szerint sok mindenre oda kell figyelni, hogy a nyaralás alkalmával ne érje váratlan „meglepetés" az allergiában szenvedõket.


Nyárnak szeszélyes, de az allergiának jót tesz

2009. június 21.

A 23. héten az esõzések és a hõmérséklet csökkenés hatására tovább csökkent a pollenterhelés.

 

 

Lecsengõben van a fenyõfélék, a bodza és a hárs pollenszórása, tetõzik a bálványfáé, erõsödik az útifûé, folyamatosan virágoznak a pázsitfû– és csalánfélék, a kender és a lórom - összegezte az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése.


Együtt is támadhat a szénanátha és az asztma

2009. április 25.

Ha a két betegség együtt jelentkezik, a szénanátha jelentõsen ronthatja a beteg asztmáját.

 

 

A virágzó gyümölcsfák szemet gyönyörködtetõ látványa sokakra inkább riasztóan hat, hiszen több százezer honfitársunk számára ez a kínzó tünetekkel járó allergiaszezon kezdetét jelenti.
A szénanátha és az asztma egymással szoros összefüggésben áll - mondja dr. Gálffy Gabriella a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának adjunktusa. Ha az eleinte csak kisebb kellemetlenségeknek látszó tüneteket: orrfolyást, orrdugulást, szemviszketést, tüsszögést kiváltó szénanátha tartósan fennáll anélkül, hogy kezelnék, nagy eséllyel alakulhat ki asztma.


Egyszerre támadnak a virágzó fák

2009. április 24.

Egyszerre sok allergén fa virágzik és ezek egyenként is nagy mennyiségû pollent juttatnak a levegõbe.

 

 

A 15. héten nagyon erõsen megemelkedett a pollenterhelés. A mogyoró (Corylus) és az éger (Alnus) virágzási periódusa végéhez közeledik, bár a mogyoró pollenjének koncentrációja még szinte minden állomáson, az égeré Gyõrött, Miskolcon és Veszprémben még elérte a közepes szintet. Az összpollenterhelés legnagyobb részét a nyír (Betula) virágpora adja (28%), melynek koncentrációja duplájára emelkedett - országszerte magas, Kecskeméten, Zalaegerszegen, Mosdóson, Gyõrött és Szegeden nagyon magas szintet ért el - jelentette az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata a 15 hét adatai alapján.


Lecsengett a mogyoró, erõsödik a fûz pollenszórása

2009. április 09.

Országszerte még mindig a ciprus- és tiszafafélék pollenje található meg a legnagyobb mennyiségben a levegõben.

 

 

A 13. héten tovább fokozódott a légkör pollenterhelése. Leszálló periódusában van a mogyoró és az éger virágporszórása, a ciprus- és tiszafafélék, illetve a kõris virágpora adja a pollenterhelés 59, illetve 19%-át, erõsödik a nyár, a fûz és a szil pollenszórása - jelentette az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...596061...68