Információk, érdekességek

Így sportolj, ha elmúltál már 40 éves!

2021. augusztus 24.

A sportolásnak lényegében nincs életkori határa, bárki bármikor elkezdheti a mozgást akkor is, ha korábban nem volt az életének a része. Persze nem szabad rögtön a legnagyobb súlyok után nyúlni az edzőteremben, és nem várhatjuk el ugyanazt a teljesítményt magunktól, mint évekkel ezelőtt, hisz ilyenkor nem csak kudarcélményeket szerzünk, hanem különböző sérüléseknek is kitesszük magunkat. A megfelelő sportág kiválasztásáról és a sportolás anti-aging hatásáról Dr. Gógl Álmos sportorvos beszél.

Fotó: 123rf.comA 40 év feletti kezdő sportolókat két csoportra bonthatjuk: azokra, akik valaha sportoltak, és újra szeretnék kezdeni a mozgást, és azokra, akik korábban soha nem sportoltak semmit. „Sokan kezdenek bele 40 éves koruk körül a sportolásba, mert nem akarnak pocakot ereszteni, nem akarnak megöregedni, és próbálnak tenni magukért, hogy megőrizzék fittségüket vagy visszaszerezzék egykori alakjukat. Nem feltétlenül vannak előnyben az újrakezdők, hisz gyakran irreális célokat állítanak fel magukkal szemben: az agy emlékszik a korábbi teljesítményekre, de mivel a szervezet sokáig passzív volt, az izmok elgyengültek, veszítettek a rugalmasságukból, így az újrakezdés sérülésekhez és kudarcokhoz vezethet” – mondja Dr. Gógl Álmos.

Szükség van néhány vizsgálatra

Fontos felmérni a szervezet állapotát, és orvosi vizsgálatokra menni a sportolás megkezdése előtt: javasolt kardiológiai vizsgálat, szívultrahang, terheléses EKG és laborvizsgálat. „Bizonyos korosztály felett előfordulhat, hogy a szív hirtelen terhelése rejtett betegségeket hoz felszínre, és minden előzetes tünet, jelzés nélkül szívinfarktust is kaphat a sportoló.

Érdemes egy sportorvossal átbeszélni a célokat, ugyanis nem mindegy, hogy azért kezd bele valaki a sportba, mert a testsúlyát szeretné csökkenteni vagy esetleg a gyorsaságát szeretné maximalizálni. A sportoló teljesítményét tesztekkel kell felmérni, amivel meghatározzuk a pulzustartományait, és a mért eredményeket figyelembe véve tervezzük meg az edzést.”

Akár 70 évesen is el lehet kezdeni a mozgást, nincsen életkori határa a sportolásnak. „A kérdés az, hogy mit sportoljon az ember 40, 50, 60 vagy 70 évesen. Fontos, hogy a sportoló jól érezze magát, és olyan sportot válasszon, amiben alacsony a sérülésveszély. Nem ajánlott például a boksz, a küzdősportok, a lovaglás, sokkal inkább a futás, kerékpározás, az úszás vagy a csapatsportok.


A jó szemöldök kialakításának lehetőségei

2021. augusztus 06.

Fotó: pixabay.com

Befolyásolja, kiemeli a tekintetet, különböző kifejezést ad az arcnak, tükrözheti érzéseinket… A szemöldök fontos része arcunknak, melyet rendszeres időközönként formázni, ápolni kell. Függetlenül attól, hogy az vastag vagy vékony, túl sötét vagy nem elég hangsúlyos, a szakkozmetikusok alábbi jó tanácsait figyelembe véve könnyebben javíthatunk rajta.

Tudtuk-e, hogy minkét szemöldökünkben egyenként legfeljebb 1000 szőrszál lehet? Ezen belül a sűrűség és a szemöldök alakja egyénileg, a személyes vonásainktól függően módosul. De az idő múlásával a hormonális változások is befolyásolják mindezt, akárcsak pl. a szemöldökszedés gyakorisága az évek során. 

Az arcnak ez a része, mely különösen fontos megjelenésünk szempontjából – és még inkább, ha felmerül a maszkviselési kötelezettség – megérdemli a fokozott figyelmet. Alakítsuk hát alkatunkhoz, arcunk jellegéhez illó módon a megfelelő kozmetikumok és célzott sminktermékek segítségével. Az eredmény a legtöbbször fiatalosabb megjelenés, a kevésbé fáradt és harmonikusabb arc. Vizsgáljuk meg, hogy a szemöldökkel kapcsolatos, leggyakoribb jellegzetességek, problémák közül melyik vonatkozhat ránk, és miként korrigálhatunk rajta.

Ritka vagy hiányos szemöldök

Ha kis kimaradások, „lyukak” vannak a szemöldök vonalában, pl. túlszedés miatt, akkor általában sminkkel tölthetjük ki őket. Leginkább ajánlott ceruzával, a szőrszálak egyesével történő újrarajzolásával, és vonalkázással árnyalva.  Sokat számít, ha szemöldökünket ily módon egyenletessé tesszük, a kimaradásokat megszüntetjük. De végezhetjük ezt a korrekciót más módon, ecsettel, szemöldök-festékkel történő árnyékolással, géllel, porral  vagy újabban szemöldök viasz használata útján is. Ez utóbbi textúrája helyreállítja a szemöldök sűrűségét, amely ezáltal vastagabb benyomást kelt, tökéletesebb formát eredményez. 

 „Rakoncátlan” szemöldök 

Ha össze-vissza állnak a szemöldök szálai, „szelídítsük meg” őket átlátszó szempillaspirállal vagy szemöldök viasszal, amelyeket önmagukban vagy közvetlenül smink után kell használni. Ideálisak ezek az eszközök a rögzítéshez a nap folyamán, hogy megakadályozzuk a szemöldök újbóli keszekuszaságát. 

A szemöldöknek nincs tartalma

Ennek a problémának az orvoslását kezdjük azzal, hogy serkentjük a szőrszálak növekedését. Hogyan? Főként panthenolt és aminosavakat tartalmazó, erősítő és a szálak törését gátló tulajdonságú szérumos napi kezeléssel és hidratálással. Ezáltal segítjük meghosszabbítani a szemöldök életciklusát is. A teltebb szemöldök illúziójának megadásához pedig színes szempillaspirállal tölthetjük fel a szemöldököt, amely egyszerűen áthúzható a szőrszálakon. Egy másik lehetőség, a színes gél, amely szintén jó megoldás lehet a sűrűség növelésére

A haj színével túlságosan ellentétes tónusú szemöldök

Árnyékoljuk sötét színnel, ha úgy látjuk, hogy a hajunkhoz képest valóban túl világos a szemöldökünk. Ebben az esetben szintén használhatunk szemöldökceruzát vagy szempillaspirált, de egy árnyalattal sötétebbet, mint a szemöldökünk. Vigyünk fel egy vagy két réteget, a kívánt hatástól függően. Másfelől, ha a szemöldökünk sötétebb, mint a hajunk, ne változtassunk.


Repedtsarkúak, sorakozó! Szandálszezon és a sarok bőrének ápolása

2021. július 25.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Pocsék cipőben - esetleg a lábujjak közt pántos flip-flopban várni a nyarat? Ennek semmi értelme! A sarokrepesztő divatcsukák helyett a jó cipő, az érzékeny lábfejekre pedig a megelőzés a megoldás. Szakértői tanácsok a töredezett sarok ellen.  

Nem vagy egyedül! Nem csak Te nem tudod hordani a flip-flop papucsot!

Az emberek normális többsége nem szereti, ha a két lába ujja közt izgatja valami a bőrét. Egy-egy vízhólyagnál nagyobb bajt is tud okozni az ilyen papucs, mivel a lábujjak között kialakuló sebek könnyen elfertőződhetnek nehezen gyógyuló orbáncot okozó baktériumokkal. Az efféle fertőzések a lábujjak közötti repedések, sebek körül gyakoribbak, mint a saroktájékon. A lábujjak közt kialakulhat sipoly, bőrkeményedés is. Aki tehát úgy érzi, hogy ez nem az ő divatja, helyesen gondolkodik!

Öröklött tényező

Az, hogy kinek mennyire szarusodik a bőr a sarkán, részben öröklés kérdése, s csak másodsorban az ápolásé. Aki erre hajlamos, jobban oda kell figyelnie. Fokozott szarusodás észlelhető elsősorban azokon a helyeken, ahol a bőr nagyobb mechanikai igénybevételnek van kitéve, pl., ahol a cipő nyom. Ugyanígy, ha a lábnak statikai problémái vannak, csontkinövés, bütyök vagy lúdtalp, akkor a terhelés nem az egészséges egyenletességgel oszlik meg a talpon, ami szintén hozzájárul a vérrel rosszabbul ellátott, szarusodásra hajlamosabb bőrfelületek elkülönüléséhez.

A jó cipő fél siker!

Természetesen a bőrkeményedések kialakulásában közrejátszik az is, milyen cipőt hordunk. Az érzékeny bőrűek cipője legyen különösen puha bőrből készült, párnázott talpú. Még alapvetőbb követelmény, hogy sehol se nyomjon. A betétes cipő csak akkor jó, ha teljesen a talphoz van szabva. A sarkat teljesen szabadon hagyó, pántos szandálokba biztosan nem izzad bele a láb, viszont könnyebben kiszárad, amit csak tetéz az a por és piszok, ami így akadálytalanul tapad rá a sarokra, tovább szárít, ezért aztán nagyon sokaknál elkerülhetetlen, hogy véresre repedjen a bőr. Aki örökölte a sarok kirepedezésére való hajlamot, legjobb, ha nem hord csúszda-szerű cipőket, kerüli a túl magas sarkokat.


Bikinik, minik, popsik és cicik

2021. július 14.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ha nyár, akkor bikini! Igen ám, de mit tegyen az ember lánya, ha dögösen akar kinézni? Ha van itt-ott egy kis banyaháj, vagy ha túl kicsi a cici és túl nagy a hátsó? Esetleg fordítva?Bújjunk el egy fűzfa alá, és ápoljuk régóta meglévő önbizalomhiányunkat? Inkább nézzük a HarmoNet trükkjeit!  

Tavaly nyáron felhívott a barátnőm, mielőtt jött hozzám vendégségbe a nyaralómba. 30 kilót fogyott - még ugyanennyi hátra volt. Azzal a hírrel hívott, hogy: - Képzeld, vettem egy bikinit, és abban jövök! 
Nagyon büszke voltam rá (ö is magára) - és arra, hogy végre elfogadja magát annak, aki valójában. Halad a célja felé, és bár a teste nem egy magazin címlapjára való, de valódi, a korának megfelelő és szép ahogy van.

Nagy cicik – diszkréten csinik!

Aki bővében van kebelnek, ne dugdossa a ciciket, inkább terelje oda a kíváncsi szemek figyelmét egy formás, jól ölelő melltartóval. Kerülje a nagy mintákat, a legjobb, ha a nyár trendszíneiben, például sárgában, de önmagukban mintás, vagy teljesen egyszínű felsőt keres. Ha a popsi is vaskosabb, egyszerűen tekerjen maga köré egy csinos strandkendőt, ha azonban az altájakon van inkább a mutogatni való, legjobb, ha a bugyi ámulatba ejtő, különleges darab. Nem fontos, hogy a bikini két része azonos duó tagja legyen, bátran lehetünk merészebbek is! Szép, ha az alsó mérete kiegyenlíti a felső „terjedelmet”. A mell alatt, középen megköthető felsők nagyon csinosak lehetnek.

Pici a cici – nagy az önbizalom!

A divat trend egyre inkább a kis cicijű, fiús lányokat keresi, így eljött a te időd! A nagy mintás bikini erősít, de a legbiztosabb ha egy kissé tömött felsőt készít magának az akit ez a dolog kifejezetten zavar. A különleges bugyik - masnival, övvel, kötővel megbolondítottak – sokkal izgalmasabbá teszik az egész komplét. A pici cicire a legjobb "gyógyír": a merevítős, push-up bikinifelső.

Fenékben erősebb?

A popsik nem túl vonzóak, ha lóg rajtuk a háj, vagy ha narancsbőrösek. Vegyél inkább starndkendőt, vagy egy mini fazonú, hosszított bikini alsót. Ha a lábaid túl rövidek, akkor pedig a hosszú strandkendő lehet a te megoldásod, és az, ha a melltartóra helyezed a hangsúlyt.


Őrizzük meg a nyár nyugalmát!

2021. július 10.

Fotó: 123rf.comA nyári vakáció alatt addig szorítóan sürgős napi tennivalóink abbamaradtak, „lelassultunk”, kikapcsolódtunk – így szervezetünk endorfint („boldogsághormont”) választott ki. Ahhoz, hogy megőrizzük jó közérzetünket, a feltöltődés pozitív hatásait a vakáció utáni hétköznapokban, alkalmazzunk stresszoldó praktikákat! Íme néhány közülük.

Engedjünk meg magunknak napi 30 perc meditálást!

Ébredés után, a jó napkezdéshez, az ebédidő körüli pihenő idején, a feltöltődéshez vagy lefekvés előtt a könnyebb elalváshoz és a pihentető álomhoz ajánlott.

• Egyenes háttal, de nem mereven tartva, leszegett fejjel, lazán tartott szemhéj mellett nyitott szemmel üljünk le egy székre. Enyhén behajlított lábbal a talpunkat nyugtassuk a talajon, a vállunkat tartsuk lazán. 
• Végezzünk belégzést orron át, majd lassan kilégzést a szájon keresztül.
• Képzeljük el, hogy gondolataink kis, múlékony felhők belsejében rejtőznek. 
• Közömbösen hagyjuk elhaladni őket magunk előtt. Ugyanis gyakran el akarjuk hessegetni egyes gondolatainkat, de nem sikerül, vagy törekszünk megjegyzésükre – és ekkor sokasodnak, megzavarva lelki békénket. A lényeg, hogy az említett „felhőmódszerrel” hagyjuk őket eltávozni, és mindig térjünk vissza a megfelelő légzéshez, hogy koncentrálni tudjunk folyamatosan a jelen pillanatra.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...91