Információk, érdekességek

A lábujjkörmök ápolása

2024. február 09.

Fotó: gettyimages.com

Kevésbé láthatók, mint a kézujjak körmei, ami nem indokolhatja, hogy jóval kevesebbet törődjünk lábkörmeink ápolásával. Nemcsak nyáron, hanem minden évszakban megfelelő figyelmet kell fordítanunk azok szép küllemének és jó állapotának megőrzésére. Jól tesszük, ha ügyelünk arra is, hogy megakadályozzuk a lábkörmök sérüléseit, minőségének romlását, így többek közt a fertőzésekből eredő betegségek megjelenését. Ezek olyan elváltozásokat okoznak, amelyek amellett, hogy nem esztétikusak, általában jelentős fájdalommal is járnak.

Alapos tisztítás

Minthogy egész nap cipőbe zárt, a lábujjköröm ugyanúgy befülledhet, mint a láb bőre, ami miatt – megfelelő ápolás híján – körömbetegségek melegágya lehet, de az utca pora is beszivároghat a lábbelibe. A jó idő közeledtével pedig a nyitott cipőben, szandálban a körömlemez külső vége alatt felszaporodó szennyeződések rendszerint felszaporodnak. Ezért a lábujjkörmökre külön figyelmet fordítva, gondosan tisztítsuk mindennap körömkefével és szappannal, majd alaposan töröljük szárazra. (A körömlemezt oldalról a körömbarázda veszi körül, annak tisztását is megkönnyíti a kis kefe használata.) Amellett, különösen meleg, párás időben, tanácsos hűsítő, dezodoráló, szükség esetén fertőtlenítő láb- ill. körömsprayek használata. 

 A helyes körömvágás

A köröm széleinek befordulása, a gyulladt, fájó benőtt köröm problémájának egyik kiváltó oka lehet, ha a körmöket túl rövidre vágjuk. Különösen az érzékeny sarkokban kell ezt elkerülni, mert sok kellemetlenséget okozhatnak. Ezért ügyeljünk rá, hogy a lábkörmöket egyenesre vágjuk, így a sarkoknál nem okozhatnak pl. gyulladást, sérülést. Miután a körömlemez szabad szélét megfelelő módon levágtuk, mindig saját reszelőnket használva formázzuk, kerekítsük a körmöt. Körömvágás előtt tanácsos meleg vízben áztatni a lábunkat, hogy a körmeink megpuhuljanak – így jelentősen megkönnyítjük a láb- és körömápolást. Az áztató vízbe ajánlott nyugtató illóolajokat csepegtetnünk (pl. levendulát, teafát, eukaliptuszt), melyek egyúttal fertőtlenítenek is.


Migrénre Botox? Beválhat!

2024. február 07.

A klasszikus „migrénesek” pontosan tudják, milyen nagy megkönnyebbülés lehet megtalálni a hatásos szert a kínzó fejfájásos rohamok ellen. De mihez kezdhetnek azok, akiknél nem váltak be a rendelt gyógyszerek vagy a mellékhatásaikkal nehéz megküzdeni? Dr. Simon Márta, a FájdalomKözpont neurológusa, fejfájás specialista az ilyen esetekben alkalmazható Botox-kezelésre hívta fel a figyelmet.

Fotó: 123rf.comA migrén komplex kezelést igényel

A migrénes fejfájás kezelése nem egyszerű feladat, a hatékony és biztonságos terápia kiválasztását érdemes szakorvosra bízni – a nem megfelelő indikációval beszedett, nagyobb mennyiségű fájdalomcsillapító ugyanis fejfájást generálhat, vagyis a beteg tulajdonképpen ördögi körbe kerül.

A migrénes rohamok lehetnek enyhék, de akár a súlyos szintet is elérhetik, és éppen a súlyosság az, ami meghatározhatja, milyen gyógyszert érdemes bevetni. Vannak azonban általános szabályok, amelyek minden migrénes rohamra egyaránt vonatkoznak. Minél hamarabb, megfelelő gyógyszermennyiséget a megfelelő formában kell alkalmazni, az orvos utasításainak megfelelően. Ugyanakkor számolni kell azzal, hogy specifikus rohamgyógyszert havi 10 alkalomnál több nem ajánlott bevenni és szintén nem ajánlottak a kábító fájdalomcsillapítók sem.

A rohamok kezelése mellett megelőző kezelés is javasolt lehet, ha havi 3-4 alkalomnál gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Ilyen esetben folyamatosan kell szedni az adott gyógyszert, azért, hogy ne alakuljon ki akár minden másnap a migrén. Megelőző szer lehet például antidepresszáns, bizonyos epilepszia ellenes gyógyszerek, a kardiológiai gyógyszerek közül pedig a bétablokkolók – megfelelő orvosi felügyelet mellett.

A gyógyszeres migrénkezelésen túl fontos az életmódbeli szabályok betartása is, amennyiben a páciens be tud azonosítani bármilyen ételt, italt vagy akár tevékenységet, ami rohamot provokál. Ilyenkor az adott dolgot (például az alkoholt, a koffeint, a csokoládét, egyes fűszereket, a túl intenzív fizikai tevékenységet, bizonyos illatszereket vagy tisztítószereket, a stresszes túlterhelést) meg kell próbálni elhagyni vagy valamivel helyettesíteni.


A természetes és vegán termékek használatának fontossága az intim szőrtelenítéskor

2024. január 14.

Te is selymesen puha bőrre vágysz? Fontos számodra az ápolt megjelenés és bőröd egészsége? Akkor bizonyára ismered az intim szőrtelenítést és az azzal járó előnyöket is. De mi a helyzet a hidratálással és a különböző termékekkel? Cikkünkben megosztjuk veled, milyen szempontok alapján válassz termékeket az intim területek ápolásához. A legtöbben bele sem gondolnak, hogy az intim szőrtelenítéskor használt termékeknek milyen összetétele van, pedig ha valóban figyelsz a saját és a bőröd egészségére, ez igazán fontos lehet. Milyen előnyökkel jár a vegán hatóanyagokkal rendelkező termékek használata? Miért nem javasolt szintetikus anyagokat használni az intim szőrtelenítés során? 

Gyakran használt kártékony anyagok

Biztosan te is hallottál már olyan összetevőkről, amelyek ugyan egy sor kozmetikai termékben ott vannak, de mégsem tesznek jót az egészségnek. Némelyik anyag a hormonháztartásra van hatással, mások viszont karcinogénnek (rákkeltő anyagoknak) számítanak. De melyek ezek az anyagok és mire érdemes figyelni, amikor kozmetikumot választasz? 

Ezeket a hatóanyagokat mindenképp kerüld el! 

1. Parabének
Ezek a tartósítószerek megbonthatják a hormonális egyensúlyt, ami hosszú távon akár komolyabb egészségügyi problémákat okozhatnak. Intim szőrtelenítés után inkább természetes hatóanyagú termékeket használj.

2. Nátrium-hidroxid
Ez egy maró, lúgos vegyület, ami szinte biztos, hogy bőrirritációhoz vezet. Az intim területeken akár komoly allergiás reakciókat is kiválthat, hiszen itt kifejezetten érzékeny a bőr. 

3. Illatanyagok
Mesterséges illatanyagokkal szinte bármilyen terméket vonzóvá lehet tenni – ezek az összetevők sajnos még az intim szőrtelenítéshez használt anyagokban is ott lehetnek. Sajnos a kellemes illatokért gyakran bőrirritációval vagy allergiás reakciókkal kell fizetnünk.

4. Formaldehid
Ez a tartósítószerként használt vegyület a test minden részére káros hatással van. Amellett, hogy rombolja a bőr textúráját és gyulladást is okozhat, karcinogén (rákkeltő) hatása is ismert Mondanunk sem kell, hogy használata intim szőrtelenítés során kifejezetten veszélyes.


A kávé segíthet karcsúnak maradni?

2023. november 30.

A napi kávéivás az egyik legegyszerűbb módszer lehet a nem kívánt kilók leadására, mutat rá egy közelmúltban készült tanulmány. Érdemes hát közelebbről megismerni, hogy a kutatók szerint mi állhat a háttérben.

A fotó illusztráció: pixabay.comA kávéfogyasztás általában vegyes kritikát vált ki az azzal foglakozó szakemberek körén. A pozitív tanulmányokhoz rendszerint társulnak negatív alternatívák, különféle, sokszor eltérő információkat hagyva kedvenc italunkról. Az a hír azonban, hogy a rendszeres kávéivás segíthet a testsúly csökkentésében, bizonyára nem vált ki ellenérzést. 

Megfelelő zsírégetés

Testünk kétféle zsírt tartalmaz: fehéret és barnát. A kalóriát raktározó, fehér zsír az, amelytől a legtöbben szeretnénk megszabadulni, ha fogyni szeretnénk, vagy fogynunk kell a zsírtöbblet egészségkárosító hatása miatt. A barna zsírszövet viszont előnyös a testsúly csökkentése szempontjából, mivel a kalóriák égetésével vesz részt a szervezet hőtermelésében (hidegben aktiválódik). Minél több van belőle, annál kevesebb fehér zsír rakódik le szervezetünkben. Bár sajnos a leggyakrabban csak a nyaktájékon található meg. Érdekes módon azonban sok karcsú embernél viszonylag magas a barna zsír aránya, míg a túlsúllyal rendelkezőknél általában alacsonyabb.

A hőtermelés érdekében a barna zsír égeti a cukrot és más zsírokat, és általában csak akkor aktiválódik, ha testünk hideg, fázunk. Egy angol tanulmány, mely az első a maga nemében, a kávéivásnak a barna zsírra gyakorolt hatását vizsgálta, érdekes eredményeket elénk tárva. A kutatócsoport non-invazív (külső beavatkozás nélküli) hőképet készített abból a célból, hogy megnézze a barna zsírtartalékokat a vizsgált személyeknél, mielőtt ittak egy csésze kávét, és utána is. Így a hőképen megfigyelhették, hogy a kávéfogyasztás hatására aktiválódott-e a nyak körül található zsír, látható-e pl. felforrósodás.


6 hatásos házi arcpakolás és maszk

2023. november 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Amit nem ehetnék meg, azt nem kenném a bőrömre sem! Természetes bőrápolási tanácsok 6 bőrtípusra, hiszen némi odafigyeléssel olcsóbb és a gyáriaknál hatásosabb pakolásokat készíthetünk, jól bevált régi módszerekkel.  

Ezeket a szépítkezési módszereket egyáltalán nem a paraszti világban találták ki, hiszen ott elképzelhetetlen lett volna, hogy a drága tejfel, túró, vagy más étek ilyen cifra módon kerüljék felhasználásra. Eredetileg a bőrre, bőrhibák ellen gyógyító céljuk volt, a füvesasszonyok értettek ezekhez is, s az úrasszonyok, nagygazdák asszonyai használták elsősorban szépítkezésre.

Luxus – odahaza

Számos wellness központban készítik ezeket a recepteket a vendégek számára, borsos árakon, azzal a szlogennel, hogy helyben kevert 100% természetes anyagot tartalmazó készítmények. A nők többsége akkor fordul ezekhez a praktikákhoz, ha kényeztetni akarja magát, vagy ha valami fontos esemény előtt pihenni és szépülni szeretne. Ám a barátnős partik egyik legklasszabb pontja is lehet, ha a magatok készítette maszkok alatt, puha plédekbe takarózva dumáltok mindenféle csajos témáról. Minimális előkészület szükségeltetik hozzá!

A házi kozmetikumok is két módon hatnak:

  1. Maszk: Teljesen befedik a bőrt, majd megszáradnak, esetleg megkeményednek. A maszk alatt „dunszt” keletkezik, mely élénkéti a vérkeringést és feszesíti a bőrt, mélyebbre juttatja a hatóanyagokat.
  2. Pakolás: teljesen befedik a bőrt, pótolják az elveszett nedvességet, hidratálnak, a bőr tónusos, ragyogó, élettel teli lesz használatuk által.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...110