


Információk, érdekességek
3 almás recept karácsonyi hangulatban
2024. december 27.
Adventi hangulat - fűszeres, mogyorós, diós, mézes illatok kavarognak a konyhából! Hangolódjunk fokozatosan az ünnepekre! Közös sütögetés vagy egy együtt elfogyasztott uzsonna is segít abban,hogy a rohanó világban ne csak az ajándékbeszerzésről szóljon az ünnepi készülődés!
Zabpelyhes-almás sütemény
Hozzávalók: 2 közepes alma, 10 dkg zabpehely, 3 dl tej, 4 ek. méz, 1 tojás, fél dl olaj, 20 dkg grahamliszt, 1 cs. sütőpor, ízlés szerint fahéj
A zabpelyhet 20 percre beáztatom 3 dl tejbe. Az almát meghámozom, lereszelem és meghintem a fahéjjal. Hozzákeverem a mézet, az olajat, a tojást és az áztatott zabpelyhet. Ezután rászórom a lisztet és a sütőport, összevegyítem és az egészet egynemű masszává keverem. Papírral bélelt közepes méretű tepsibe teszem és 170 fokon tűpróbáig sütöm. Ha túl gyorsan sülne és még a belseje nyers, érdemes egy darab alufóliával letakarni.
Langyosan tálalom,. Kínálhatunk hozzá bármilyen lekvárt is, de anélkül is nagyon finom!
Illatos-almás kosárkák
Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 3 közepes alma, 3-4 kanál barna nádcukor, 5-6 kanál darált keksz vagy őrölt zabpehely, mézeskalács fűszerkeverék
Egy 12 lyukú muffinformát előkészítek, vékonyan kikenem olajjal. A tésztát vékonyra nyújtom, 12 darabba vágom. Közben az almát megmosom és héjastól vékony szeletekre vágom, magházát eltávolítom. A tésztát megszórom kicsit darált keksszel vagy őrölt zabpehellyel és beleteszem az almaszeleteket. Megszórom barnacukorral és mézeskalács fűszerrel, 200 fokos sütőbe tolom és várom az illatokat.
Desszertként vagy uzsonnára ajánlom, langyosan a legfinomabb!
Almás-mogyorós aprósütemény
Hozzávalók: 1 közepes alma reszelve, 10 dkg margarin, 10 dkg darált mogyoró, 20 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 10 dkg cukor
A hozzávalókat összekeverem és -gyúrom egy nagy tálban. Két nagy tepsit kibélelek sütőpapírral és a tésztából diónyi gombócokat formázok, amiket elrendezek a tepsin. Kézzel mindegyiket kicsit meglapítom és 180 fokos sütőben sütöm kb. 10-12 percig
Sokáig eltartható fém dobozban, de finom íze és illata miatt gyorsan el szokott fogyni!
A csodálatos csoki – Karácsonyon innen, Mikuláson túl
2024. december 26.
A csokoládé helyet kaphat a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozásban, és mértékkel fogyasztva valóban lehetnek pozitív hatásai az egészségre.
Több kutatás is arra mutatott rá az elmúlt években, hogy a rendszeres, de kismértékű csokoládéfogyasztás jótékony hatással van a szív- és az érrendszer állapotára, sőt egyes szakértők szerint védőhatást fejthet ki az érelmeszesedés vagy a stroke (agyvérzés) szempontjából. Mindez a csokoládéban található antioxidáns hatású vegyületeknek köszönhető, amelyekből annál többet találunk egy táblában, minél nagyobb annak kakaótartalma. A pozitív hatások azonban még a tejcsokoládé fogyasztása esetén is kimutathatók – erről egy idei tanulmány számolt be –, amit a tejből származó kalciumnak és zsírsavaknak és nem az antioxidánsoknak tulajdonítanak” – ismerteti Antal Emese dietetikus-szociológus.
Ettől véd meg a csokifogyasztás
Egy 2011-es metaanalízisben több mint 110 000 ember adatait tekintették át, és úgy találták, hogy a rendszeresen, kis mennyiségben fogyasztott csokoládé jelentős mértékben, akár 37%-kal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek megjelenésének esélyét, és az agyvérzés (stroke) kockázatát is mérsékli 29%-kal. Érdekes összefüggést találtak a cukorbetegséggel is: a csokifogyasztók esélye a betegség kialakulására közel egyharmadával kevesebb, mint akik nem szeretik a csokoládét.
Karácsonyi vendégváró receptötletek
2024. december 24.
Amikor összegyűlik a család mindenki szeretne minél finomabb és különlegesebb ételekkel kedveskedni. Ehhez szeretnénk mi is hozzájárulni és néhány igazán finom receptet ajánlani.
Beigli
(Herczegné Kruczler Éva)
Hozzávalók:
- A tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg vaj, 1/2 dl tej, élesztő, só, 1 dl tejföl.
- A töltelékhez (1 rúdhoz): 20 dkg dió, 15 dkg cukor, 2-3 evőkanál tej, 3 evőkanál baracklekvár, 3 alma.
Elkészítés: A liszttel, a vajjal, a tejben feloldott élesztővel, csipet sóval és a tejföllel tésztát gyúrunk. Két egyforma cipóra osztjuk és 15 percig pihentetjük. Megfelelő vékonyra kinyújtva megtöltjük.Diós töltelék: A cukorból és a tejből főzött szörpbe belekeverjük a darált diót, a baracklekvárt és a hámozott szeletelt almát.A mákos töltelék ugyanaz, csak dió helyett darált mákot kell használni.
Bögretészta
(Dr. Krenácsné Szarvasházi Éva)
Hozzávalók:
1 tojás, 1 pohár porcukor, 1 pohár tejföl, 1 pohár darált dió, 1 pohár liszt, sütőpor, mazsola, citromhéj, pici só
Elkészítés: Az anyagokat sorrendben összedolgozzuk, majd őzgerincformában kisütjük.
Áldott, boldog karácsonyt kívánunk!
2024. december 24.
Áldott, boldog karácsonyt
kíván
Patikánk minden munkatársa!
A karácsony varázslatos illatai
2024. december 23.
A karácsony mesés illatai sokunkat az orrunknál fogva kalauzolnak el gyermekkorunk csodás világába, mikor oly izgatottan vártuk az ünnepet, a karácsonyi zenét, a karácsonyi bejglit és persze a nagymama süteményeit. Ha szeretnénk egy kicsit nosztalgiázni a régmúltban, hívjuk cinkosul otthonunkba a karácsonyi illatokat: a fahéj, a szegfűszeg, a tömjén, a mirha és a narancs illatait.
Tömjén és mirha
A mirhát és a tömjént jól ismerhetjük a Bibliából, miszerint a három napkeleti bölcs aranyat, mirhát és tömjént ajándékoz a kis Jézusnak. Természetesen ezeknek szimbolikus jelentésük is van. Az arany a Nap szimbóluma, ami Jézus napszerűségére utal, a mirha már előremutat az áldozati tettre, a tömjén pedig Jézus tisztaságát szimbolizálja. Lelki szempontból úgy is értelmezhetjük az ajándékokat, mint a szeretet aranya, az ima tömjénje és a hit mirhája.
A tömjén az emberiség egyik legősibb kereskedelmi és luxuscikke volt, vallási szertartásaikon füstölőszerként használták spirituális képességeik kiterjesztésére. Biztos, sokan hallottuk a szólást, hogy "fél, mint ördög a tömjénfüsttől". Nem tudni, hogy a tömjénnek tulajdonított rontást megelőző hatás volt-e a korábbi vagy a tömjén vallási szertartási használata, amelynek során alakult ki a mitológia, hogy a gonosz nem képes elviselni a tömjén füstjét. A lényeg, hogy a tömjénben van valami misztikus, valami varázslatos, valami csodás, ami hatásos lehet, használjuk bátran mi is!
Mai modern világunkban az aromaterápiában is használjuk mind a tömjén olaját, mind a mirha olaját párologtatva a mentális ellazulás elősegítésére. A tömjén és mirha tiszta olaját a gyanta gőzdesztillációjával nyerik. A tömjén és a mirha fás-fűszeres, magával ragadó olajait a parfümipar is hasznosítja fixálószerként. Ha 100%-os tisztaságú, terápiás hatású, jó minőségű mirha vagy tömjén olajakat alkalmazunk, akkor nagyon jót teszünk az egészségünk érdekében is, az utóbbi ízületi panaszok enyhítésére jó hatással van, a mirha olaja pedig kedvezően hat bőrünkre, sebek, bőrhibák és hegek kezelésében, fertőtlenítésében nélkülözhetetlen a levendula és a teafa olajával együtt.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...62