Információk, érdekességek

Csontra megy az alkohol!

2008. május 14.

A nagymértékû alkoholfogyasztásról ismert, hogy hajlamosít a csontritkulásra. De a kismértékû?

 

Egy frissen közzétett kutatás szerint egy-két ital elfogyasztása segít a csontok szilárdságának megõrzésében, de kettõnél több ital elfogyasztása növeli törékenységüket.

 


Genetikai okok a nikotinfüggés hátterében

2008. április 04.

A talált génváltozatok gyakoriak a lakosság körében, de csak azoknál növelik a tüdõrák kockázatát, akik dohányoznak.
Kutatók nemzetközi csapata olyan genetikai változatokat határozott meg, melyek növelik a nikotinfüggés és tüdõrák kockázatát. A módosulatok hordozói leszokni is nehezebben tudnak szenvedélyükrõl.

Csokifüggõség márpedig nincs

2008. március 23.

Édességmánia: nem csak ünnepkor


Nyuszik, tojások, csibék, bárányok... és mind csokiból! Húsvét környékén könnyen elõfordulhat, hogy úgy érezzük: a csokoládé mindenütt jelen van a környezetünkben. Pedig bizonyára sokan nem is várunk az ünnepekre, hogy megtöltsük e kedvelt édességgel a konyhaszekrény egyik-másik polcát vagy a munkahelyi íróasztal fiókját. De vajon felmerült-e már bennünk, hogy esetleg "csokoládé-függõkké" válhatunk? Ha igen, ne nyugtalankodjunk, mert a szakemberek szerint ez a fajta addikció nem létezik - mindamellett nem árt óvatosnak lenni. És persze ismernünk kell a rendszeres csokoládé-fogyasztás minden lehetséges következményét is.


A dohányzás ártalmai - cigarettával vagy anélkül

2008. március 16.

A dohányzás látványként ábrázolt agitatív megjelenítése az utóbbi években visszaszorult. Mintha kevesebbet szívnának, mint a régi magyar filmekben láttuk. Meg aztán, kinek van kedve a középületek elõtt álldogálva vagy a vécékagylók szomszédságában a szürke füstbe bámulva ábrándozni? Tehát sokan abbahagyták? Na, azért a dohányosnak nem attól remeg a keze, hogy talán õ lesz az utolsó, aki feladja. Van utánpótlás, a fiatalok már 13. életévükben elkezdik (28%) és egyre több nõ szívja. Az ellenakciók folyamatosan erõsödnek és a technikai segítség a leszokáshoz a gyógyszertárakban elérhetõ a nikotintapaszok egyénre szabott adagolása formájában.

Egy kellemetlen tavaszi vendég: a szénanátha

2008. február 28.

A téli bezártság után egyre gyakrabban vágyunk ki a szabadba.


És persze nem csodálkozunk azon, hogy milyen szeszélyes az idõjárás: az esõt gyakran napsütés váltja fel, a csendes idõt követik a szeles, olykor viharos napok. Arra azonban csak kevesen gondolnunk, hogy a változékony klimatikus viszonyok mennyire kedveznek az allergiát okozó növények fejlõdésének, különösen a tavaszi-nyár eleji idõszakban. Ha hajlamosak vagyunk allergiás reakciókra, pld. az oly gyakori szénanáthára, nem árt az elõvigyázatosság!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...404142...45