


Információk, érdekességek
3 almás recept adventi hangulatban
2023. december 19.
Adventi hangulat - fűszeres, mogyorós, diós, mézes illatok kavarognak a konyhából! Hangolódjunk fokozatosan az ünnepekre! Közös sütögetés vagy egy együtt elfogyasztott uzsonna is segít abban,hogy a rohanó világban ne csak az ajándékbeszerzésről szóljon az ünnepi készülődés!
Zabpelyhes-almás sütemény
Hozzávalók: 2 közepes alma, 10 dkg zabpehely, 3 dl tej, 4 ek. méz, 1 tojás, fél dl olaj, 20 dkg grahamliszt, 1 cs. sütőpor, ízlés szerint fahéj
A zabpelyhet 20 percre beáztatom 3 dl tejbe. Az almát meghámozom, lereszelem és meghintem a fahéjjal. Hozzákeverem a mézet, az olajat, a tojást és az áztatott zabpelyhet. Ezután rászórom a lisztet és a sütőport, összevegyítem és az egészet egynemű masszává keverem. Papírral bélelt közepes méretű tepsibe teszem és 170 fokon tűpróbáig sütöm. Ha túl gyorsan sülne és még a belseje nyers, érdemes egy darab alufóliával letakarni.
Langyosan tálalom,. Kínálhatunk hozzá bármilyen lekvárt is, de anélkül is nagyon finom!
Illatos-almás kosárkák
Hozzávalók: 1 csomag fagyasztott leveles tészta, 3 közepes alma, 3-4 kanál barna nádcukor, 5-6 kanál darált keksz vagy őrölt zabpehely, mézeskalács fűszerkeverék
Egy 12 lyukú muffinformát előkészítek, vékonyan kikenem olajjal. A tésztát vékonyra nyújtom, 12 darabba vágom. Közben az almát megmosom és héjastól vékony szeletekre vágom, magházát eltávolítom. A tésztát megszórom kicsit darált keksszel vagy őrölt zabpehellyel és beleteszem az almaszeleteket. Megszórom barnacukorral és mézeskalács fűszerrel, 200 fokos sütőbe tolom és várom az illatokat.
Desszertként vagy uzsonnára ajánlom, langyosan a legfinomabb!
Mit nassolhat és ihat a cukorbeteg karácsonykor?
2023. december 17.
A cukorbetegséggel élők kénytelenek az egészségesektől némileg más életmódot élni, ám ezt rendszerint viszonylag könnyen be tudják illeszteni a mindennapjaikba. Igen ám, de a karácsony és a többi olyan ünnep, mely felborítja a napirendet, ráadásul több finomság is kerül az asztalra, már kifoghat rajtuk. Szabó Lucia, a Cukorbetegközpont dietetikusa megosztott néhány táplálkozási szabályt, melyekre érdemes odafigyelniük az ünnepek során a diabétesszel küzdőknek.
Csak óvatosan a diabetikus, csökkentett szénhidráttartalmú bolti süteményekkel
Sokan vannak úgy karácsonykor, hogy inkább nem maguk készítik el a süteményeket, hanem a boltban vásárolják meg azokat. Ha ezt a megoldást választja, nagyon fontos, hogy jól nézze meg, mit is tartalmaz pontosan az adott áru, ugyanis gyakran látni, hogy a cukorhelyettesítő az fruktóz, ami sajnos nem megfelelő cukorbetegeknek, ugyanis felszívódó cukrokat tartalmaz. Helyette válasszon olyat, amit energiamentes édesítőszerrel, steviával, eritrittel, esetleg mesterséges édesítőszerekkel édesítenek. Szintén ügyeljen arra, miből is készült pontosan a sütemény tésztája, mivel elolvasva az összetevőket, sokszor fehér liszt van az összetevők között.
Tipp: amennyiben nem akarja saját maga elkészíteni az ünnepi édességeket, ám nem bízik a bolti készítményekben, keressen fel cukrászt, akinek elmondhatja, miket fontos, hogy mellőzzön!
Számolja a szénhidrátokat
Karácsonykor az ember hajlamos elengedni magát és többet enni, nassolni. Erre a cukorbetegek fontos, hogy ügyeljenek, és próbálják meg ekkor is betartani az előírt CH és kalória mennyiséget, hogy elkerülhessék a hiperglikémiás állapotot.
Készüljön fel a “hipozásra” is
A hipoglikémia – mely zavartsággal, szédüléssel, verejtékezéssel, remegéssel, szapora pulzussal jár- elsősorban az inzulinos cukorbetegeket veszélyezteti, ám előfordulhat a gyógyszert szedőknél is. Azoknak, akik cukorbetegséggel küzdenek, érdemes tudniuk, hogy az ünnepi stressz, valamint az alkoholos italok is hirtelen vércukorszint leeséshez vezethetnek, így könnyen hipoglikémiás állapotba kerülhet a beteg. Természetesen ez nem azt jeleni, hogy a beteg nem ihat egyáltalán alkoholt, de be kell tartani néhány fontos szabályt:
- Üres gyomorra ne igyon alkoholt
- Lehetőleg étkezés közben igyon
- Kalkuláljon az italok CH és energia tartalmával is
- Kerülje a magas cukortartalmú likőröket, koktélokat, desszert borokat (ezek először megemelik a glükóz szintet, majd utána hirtelen leesik a vércukor)
- a legjobb választás a száraz bor/pezsgő persze mértékkel
A gondolás dala - Mozzarellás tönkölypalacsinta
2023. december 13.
Ha megkóstolod, szinte hallod a velencei gondolások andalító énekét. Ahogy a szerelmes szív olvad a dalnak hallatán, úgy olvad a mozzarella a forró palacsinta-gondolában... Igen finom, egészséges és könnyű étel.
Hozzávalók:
teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
tej
tojás
só
A töltelékhez:
mozzarella
paradicsom
friss bazsalikom
extra szűz olívaolaj
só
frissen őrölt bors
Elkészítése:
A lisztből, tejből, tojásból, kevés víz hozzáadásával készítsük el a palacsintatésztát, pihentessük egy órát, majd süssük meg a palacsintákat.
A tészta pihentetése közben készítsük el a tölteléket: a mozzarellát vágjuk fel 1x1 centis kockákra. A paradicsomot is ugyanekkora darabokra szeljük. A felkockázott sajttal keverjük össze a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, majd szórjuk meg gazdagon a felaprított friss bazsalikommal.
Ezt a tölteléket tegyük a forró palacsintákba, úgy, hogy a mozzarella kicsit megolvadjon.
Chilivel a hideg ellen, avagy csípős melegítő menü
2023. december 12.
Itt az ideje a csípős fogásoknak, amik felmelegítik a testet! A chilit használhatod szárított és friss változatban is, a nagyobb üzletek zöldséges részlegein megtalálod!
Leves: Csípős zöldségleves
Hozzávalók: 1 sárgarépa, 1 kaliforniai paprika, 1 konzerv zöldborsó, 1 petrezselyemgyökér, egy csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint őrölt chili, bio ételízesítő (sómentes) és só
A zöldségeket megmossuk, a répát és a petrezselyemgyökeret vékony csíkokra, a kaliforniai paprikát kockákra vágom. Kevés olívaolajat teszek egy lábasba, beleszórom a zöldségeket és pár percig párolom. Ezután hozzáöntöm a zöldborsót, felöntöm vízzel, ízesítem a fűszerekkel és beleszórom az apróra vágott petrezselyemzöldet. Felforralom, és már kész is!
Főétel: Natúr csirkemell chilis kukoricával
Hozzávalók: 8 szelet csirkemellfilé, 1 konzerv kukorica, 10 dkg vaj, 1 dl tejszín, 10 dkg krémsajt, ízlés szerint chili, só, bors
A csirkemelleket kicsit kiverjük, sóval és borssal ízesítjük. A vajból elveszem a harmadát és egy serpenyőbe teszem. Felolvasztom, rászórom a lecsepegtetett kukoricát. Kicsit átforgatom vele, beleöntöm a tejszínt, a krémsajtot és a chilit. Ízlés szerint lehet sózni és borsozni. Amíg összerottyan, addig a többi vajat egy teflonserpenyőben felolvasztom, és azon megsütöm a csirkemelleket mindkét oldalukon.
Rizzsel és a kukoricás mártással tálalom.
Desszertként pedig készíts forró csokoládét egy csipet őrölt chilivel! A hatás nem marad el!
Egészségünk záloga: Agni, az emésztés tüze
2023. december 10.
Az Ájurvéda, India 5000 éves gyógyászati hagyománya nagy fontosságot tulajdonít a megfelelő emésztésnek az egészségmegőrzésben. A szervezetnek folyamatosan szüksége van táplálékra, amely elsődlegesen étel és levegő formájában jut a szervezetbe. A szervezet feladata e tápanyagok átalakítása és beépítése, valamint az anyagcseretermékek kiválasztása. Ha ez sikeresen megtörténik, akkor a szervezet egészséges marad, míg ha nem, akkor betegségek kialakulása várható.
Az elsődleges emésztés folyamata
Az Ájurvéda tanítása szerint a gyomorban ég az emésztés tüze (dzsátáragni), amelynek feladata az elfogyasztott táplálék szétbontása alkotóelemeire. Ehhez a táplálék mellett levegőre is szükség van, és így egy lassú biológiai égés zajlik le, amely hővel és tápanyaggal látja el a testet. A táplálék a tápcsatornában megtett útja során mindhárom dósa hatása alá kerül.
A kapha dósa már a szájban és a nyelőcsőben, valamint a gyomorban megkezdi az étel lebontását. Az ételek a nyállal keverednek, és a megrágott falat a gyomorba kerül. A cukrok bontása már a szájüregben megkezdődik. A kapha dósa fő feladata az anabolizmus (beépítés), így érthető, hogy az édességektől könnyebben meghízunk. A gyomorba érve az ételek a savas váladékokkal keverednek, mintegy megfőnek. Ez már a pitta-dósa hatása, melynek fő feladata a metabolizmus (átalakítás). A vékonybélbe kerülve az epével keverednek a tápanyagok, miközben a máj már a tápanyagokkal gazdagított vért szállítja az erekbe. A vastagbélbe érve a tápanyagok emésztése nagyjából véget ér, és a székletképzés, a víz visszaszívása történik. Ebben a váta dósáé a fő szerep, amely a katabolizmus (kiválasztás) folyamatát irányítja. A maradéktalanul megemésztett táplálék végtermékei (a malák) a széklet, vizelet és izzadság formájában választódnak ki.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...232425...296