


Információk, érdekességek
Zöldségek a wokban
2023. október 28.
A wok a kínai konyha alapvető eszköze. A zöldséges ételek és húsok sokasága készül a speciális edényben, mely ma már egyre több európai háztartásban is megtalálható.
A wokban készült ételek alapanyagai között a Távol-Keleten sok hagyma és káposzta, főleg a kínai kel található. Jó ízesítőszer a szójaszósz, és előszeretetel használják a szárított gombát is.
A zöldségeket – tulajdonképpen bármilyet, bár választhatunk speciálisan kínai zöldségkeveréket! – hirtelen, nagyon forró zsiradékban, rövid ideig forgatjuk. Nem kell megfőzni vagy megsütni, tulajdonképpen félnyersre, roppanósra hagyva az igazi.
Nézzünk egy konkrét receptet:
Hosszúra vágott vöröshagymát elődinsztelünk a wokban, ehhez adjuk a szintén hosszúra vágott (julienne) vagy reszelt zöldségeket. Ez lehet répa, kínai kel, káposzta, zeller, karalábé, cukkini, paprika, stb.
Jól átforgatjuk, és a fent leírt módon roppanósra sütjük. Kiszedve a wokból, a maradék zsiradékra dobjuk a kiáztatott gombát (elhagyható), az összetört fokhagymát, gyömbért, egy kanál lisztet. Átfuttatjuk, vízzel felöntjük, besűrűsítjük. Szójaszósszal, borssal és sóval ízesítjük. Ebbe beleforgathatjuk a zöldségeket, majd rizssel vagy tésztával kínáljuk.
Ugyanezt elkészíthetjük csirkehússal is.
Táplálkozási tanácsok savas reflux, gyomorégés ellen
2023. október 26.
Égő érzés, amely a nyelőcsőben a gyomorból történő savas visszafolyás hatására keletkezik. A reflux időszakosan jelentkezik, és ha nem túl súlyosak a tünetek, a legtöbb esetben megfelelő táplálkozási szokásokkal segíthetünk rajta.
A gyomor savat termel a táplálék megemésztésére, és ha mennyisége emelkedik, kellemetlen, égő érzést okoz, ami hosszú távon károsíthatja a nyelőcső nyálkahártyáját is. Az egyik gyakori emésztési probléma, a savas reflux akkor jelentkezik, amikor a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, és emiatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Amennyiben a reflux csak időszakos jelenség, a savhatás és égő érzés megszűnését követően a nyelőcső nyálkahártyája képes regenerálódni.
Mik lehetnek az okok?
Egyes dietetikusok 4 fő okot különböztetnek meg.
– A mechanikai okok közé tartozik a rekeszsérv (a gyomor egy részének áthaladása a rekeszizmon). A túlzott hasi nyomás a túlsúllyal, székrekedéssel, túlevéssel vagy rossz (pl. görnyedt) testtartással hozható összefüggésbe.
– A kémiai okok között szerepelnek az ún. antikolinerg anyagokat tartalmazó gyógyszerek (bizonyos antidepresszánsok, szorongásoldók, antihisztaminok stb.), a növényvédőszer-maradványok, valamint a dohány és az alkohol, amelyek hozzájárulnak a nyelőcső alsó záróizmának ellazulásához.
– Idegi ok lehet a fizikai és/vagy pszichés stressz.
– Táplálkozási jellegű, amikor bizonyos élelmiszerek lassítják a gyomor kiürülését és/vagy elősegítik a nyelőcső záróizmának ellazulását.
Nassolj egészségesen!
2023. október 21.
Ahogy hűvösebbre fordul az idő, és több időt töltünk otthonunkban, szívesebben kényeztetjük magunkat nassolnivalókkal. A hideg hónapokban szervezetünk több tápanyagot is raktároz zsírpárnák formájában. Amíg egészségesek vagyunk, és figyelünk a megfelelő mennyiségű testmozgás és pihenés egyensúlyára, illetve a vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban gazdag táplálkozásra, addig nem kell rosszabbul éreznünk magunkat a bőrünkben, ha tavaszra nehezebbek is leszünk egy-két kilóval. Ugyanis mi is követjük az évszakok változásait, tavasszal jóval kevesebb erőfeszítésünkbe fog majd kerülni a felesleget leadni, hiszen akkor testünk is a megújulásra, megtisztulásra fordítja majd energiáinkat.
Ez persze nem azt jelenti, hogy büntetlenül tömhetjük magunkba tv előtt a csokit és a csipszet egész télen, de ne érezzünk lelkiismeret-furdalást, ha valami finomra támad kedvünk egy hosszú téli napon. Inkább vegyük elő a hagyományos őszi-téli édességek, nassolnivalók receptjeit, és hívjuk meg a barátainkat is.
Az alábbi ételek tápanyagban gazdagok és feltölthetik szervezetünket, egy forró tea vagy forralt bor mellett elfogyasztva pedig igazi zsúrhangulatot teremthetünk.
Sült tök mézzel, fahéjjal
A karotinoidokban, C- és B-vitaminokban igen gazdag sütőtököt már lehet kapni - egész télen óvhatja immunrendszerünket, hiszen változatosan elkészíthető. Tálalhatjuk püré formájában köretként, zsemlekockával és magokkal tartalmas krémlevesként, salátákba tehetjük, levét kicentrifugázva ihatjuk gyümölcslevekkel vagy magában, sőt, sütemények alkotórésze lehet, de páratlan ízéért legtöbben mégis magában megsütve szeretik. Ezt a fogást bármikor beiktathatjuk a sült tök értékes beltartalma és alacsony kalóriaértéke miatt. Ha olyan sütőtököt vettél, ami mégsem bizonyult elég édesnek, nyugodtan bolondítsd meg egy kis mézzel, így finomabb és táplálóbb is lesz a desszert. Arra viszont figyelj, hogy inkább sütés után használd a mézet, mert sütés közben tápanyagtartalmának nagy része elveszik! A hatást fokozhatod fahéjjal is, sőt, ha a tök már félig megsült, almaszeletekkel tovább sütve, fahéjjal megszórva igazi afrodiziákumot tálalhatsz.
Nyers tipp: A reggelit még az őszi-téli időszakban is ki lehet váltani egy vitamindús nyers turmixszal, amelynek egyik legértékesebb összetevője lehet a sütőtök. Egy öklömnyi sütőtökdarabot turmixolj össze egy-két almával, körtével, egy citrommal, naranccsal vagy préseld ki a levét gyümölcspréssel, gyümölcscentrifugával. Igazi vitamin- és ásványianyag-bomba, amitől garantáltan jól indul a napod! A nyers gyömbér vagy fahéj remekül passzol ezeknek a gyümölcsöknek az ízéhez és ráadásul ezek melegítő fűszerek, amelyek a nyers, hideg fogás fogyasztása esetén is segítenek megfelelő szinten tartani a testhőmérsékletet.
Indiai ihletésű egytál
2023. október 18.
Gyorsan finomat! Ha vonz az indiai konyha, akkor próbáld ki, megéri!
Hozzávalók:
6 közepes burgonya
1 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 kis paradicsompüré
2 ek. olaj
só
római kömény
kurkuma
korianderzöld
1 piros chilli paprika
Elkészítés:
A hagymákat megpucolom, apróra vágom, és kevés olajon elkezdem párolni. Amikor már kezd puhulni, rádobom a szintén apróra vágott chillit.
Ezután hozzáöntöm a paradicsompürét, ízesítem sóval, római köménnyel és kurkumával. Összekeverem, pici vizet öntök hozzá.
A meghámozott, kockákra vágott burgonyát is hozzáteszem, és lassű tűzön főzöm, amíg meg nem puhul. Időnként pici vizet öntök alá, de nem kell, hogy sok lé legyen alatta. Végül megszórom elcsipkedett korianderzölddel.
Rizzsel vagy magában is tálalható!
Táplálkozási toplista nőknek
2023. október 08.
A 10 „csúcs-táplálék” nőknek készített toplistája kiváló kiindulópontként szolgál a meglévő étrend átértékeléséhez, és annak biztosításához, hogy ezek a tápanyagok, az abban gazdag ételek szerepeljenek a heti étrendben.
Ha ön most átlagosnak tartja magát, de szeretne felfelé haladni a csinosság és az egészséges életmód skáláján, akkor feltétlenül vegye figyelembe étrendje összeállításakor az alábbi 10-es listát.
A táplálkozási igények nemek és életszakaszok szerint különbözők. A fogyasztott ételek hasznos tápanyagok szerinti kiegyensúlyozottságának betartása napjaink stresszes életében fontosabb, mint valaha. Különösen a nők számára, hiszen ők azok, akik reggeltől estig lótnak-futnak, munkahelyről a gyerek iskolájába, a szupermarketből a parkba a kutyával – és végül ők teszik az asztalra az ételt a család és a maguk számára is. Ahhoz, hogy jó kondícióban tartsák magukat, de egyúttal vigyázzanak a vonalaikra is, helyesen kell táplálkozniuk. Az alábbi 10 legfontosabb táplálék, tápanyag ismertetése biztosan segíteni fog ebben.
10. A bab
A babnak minden korosztály étrendjében szerepelnie kell, mert tápláló, zsírszegény és olcsón elkészíthető. Kevesen tudják, hogy mennyire rostos növény is a bab. Több mint 5 gramm rost található már egy félcsészényi mennyiségben. Ez bő egynegyede a napi szükségletnek. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy a rostdús étrend alkalmazása a vastagbélrák egyik elsődleges megelőzési módja. És a nők körében a mellrák mellett ez a másik leggyakrabban előforduló halálozási ok minden évben – megéri hát a különféle babételek gyakori elkészítése!
9. A takarmánykáposzta
Ez a káposztafajta rendkívül gazdag a folsav egyik összetevőjében, és a nők számára fontos B-vitaminban is. A folsav hiánya a terhesség alatt a babánál az idegvezetékek bizonyos problémáit okozhatja. Ezért a terhes anyáknak tanácsos folsavat szedniük, vagy az ilyen szempontból hasznos ételeket fogyasztaniuk. Ennek mennyiségét beszéljék meg kezelőorvosukkal. Beleértve persze azt is, hogy a káposztás ételeket sűrűn szerepeltetik az étrendjükben – ami még a C-vitamin- és a kalciumforrást is növeli számukra.
8. A béta-karotin
A facsart narancslevek, a tök, a sárgarépa, az édesburgonya s más zöldségek ivólevei útján béta-karotin jut a szervezetbe. Ez az A-vitamin „előfutára”, és szinte kiált azért, hogy bejusson az emberi testbe, és kifejtse mágikus antioxidáns hatását. Ha már bent van, csökkenti a mellrák kialakulásának valószínűségét és segíti a szép bőr megtartását.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...313233...301