Információk, érdekességek

Ha a gyereknek reggeliundora van

2022. október 16.

Fotó: gettyimages.com

Mindennap ugyanaz a cirkusz: a gyerek durcáskodik, ha elé tesszük a reggelit, mi pedig erősködünk, hogy egye meg a vajas kenyerét felvágottal, zöldséggel vagy mézzel,lekvárral. De sehogyan sem ízlik neki, miközben a kakaóját is immel-ámmal issza meg. És így indul az iskolába. Vajon miért csinálja ezt a gyerek?

Reggelizz úgy, mint egy király

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és a felhasznált kalóriamennyiség 25 %-át kell tartalmaznia. Felnőttek, gyerekek egyaránt profitálnak belőle, ha kellő időt szakítanak az elfogyasztására. Ami a gyerekeket illeti: egy kiadós, tápanyagokban gazdag reggelinek köszönhetőek sokkal jobban tudnak figyelni később az iskolában és ha az egész napi menü megfelel az egészséges táplálkozás szabályainak, nem kell a súlyuk miatt sem aggódniuk. Mégis, gyakran előfordul, hogy a gyerek nem akar enni reggel. Miértünkre sokszor csak annyit válaszol, hogy egyszerűen nincs hozzá kedve, még álmos, vagy röviden odaveti: „nem vagyok éhes”. Mit tegyünk ilyenkor? Íme néhány magyarázat és lehetséges megoldás:

  • Ha az előző napi vacsorát túl későn fogyasztotta, vagy az nagyon kiadós volt

Pizza vagy hús krumplival, sütemény, fagylalt – mindez például sok lehet a gyereknek vacsorára. A gyerekeknek kevesebb és nem olyan fajsúlyos ételekre van szükségük este, mint olykor a felnőtteknek.  Hús például nem feltétlenül szükséges a napnak ebben a szakában, ha fogyasztottak belőle délben. Ahhoz, hogy felkeltsük az étvágyat reggel, tanácsos könnyíteni az előző napi vacsorán – lehet az egy kedvelt főzelék egyszerű feltéttel, különféle saláta, ízesítve, tejtermék, desszertnek gyümölcs. És persze lehetőleg azonos időben, a kora esti órákban fogyassza el a gyerek.


Kicsiknek ne adjunk mogyorót, mandulát, pisztáciát

2022. október 15.

„Erre csörög a dió, erre meg a mogyoró” – ismerős a gyerekdal mindenkinek. Amilyen barátságos a dal, olyan veszélyes lehet a mogyoró vagy a dió a kisgyermekek számára.

Fotó: pixabay.comÉs ebben az esetben nem az allergiáról van szó, hanem arról, hogy a félrenyelt egész mogyorók, pisztáciák, kesudiók, diók és a hasonló nassolnivalók akár műtéthez is vezethetnek.

Szájba, orrba, fülbe kerülhet

A kisgyermekek kreatívak, mindent a szájukba vesznek, orrukba tesznek, fülükbe raknak. A mogyoró vagy a pisztácia mérete a legveszélyesebb tartományba esik, ugyanis a szájba vett finomságokat félrenyelve, azok a kisgyermekek légútjaiba kerülnek, amit méretükből eredően éppen el tudnak zárni.

Egy ártalmatlan félrenyelés is nagy bajt okozhat, ha mogyoró vagy hasonló nassolnivaló jut a légutakba; ennek pedig a kisgyermekeknél viszonylag nagy a kockázata. Ők még nem tudják a mogyoróféléket tökéletesen megrágni, és nevetés vagy egyéb ok miatt könnyen félrenyelhetik azokat.

Ijesztő tünetek akár másnap is

Ha megtörtént a baj, a tünetek ijesztőek: a gyermek köhögő-rohamot kap, elsápad, elkékül a bőrszíne. Különösen riasztó ez a tünetegyüttes akkor, ha mindez a mogyoró vagy pisztácia – sokszor észre sem vett – félrenyelése után több órával vagy netán több nappal következik be, amikorra a félrenyelt mogyoró vagy pisztácia a légutakban átnedvesedve épp akkorára duzzad, hogy egy adott tüdőrészt elzár. A szülők ilyen esetben azt sem tudják, hogy mire gyanakodjanak… Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni vagy az ügyeletet hívni! Egyes esetekben műtéti megoldáshoz kell folyamodni.

Maradandó károsodást is okozhat

A légcsőbe vagy főhörgőkbe került idegen testek, így a mogyorófélék is, gyulladást idéznek elő és a tüdőszövet maradandó károsodásához, pusztulásához vezethetnek.

Ha arról van szó, hogy idegen test kerül a kicsik légcsövébe vagy valamelyik hörgőjébe, akkor az esetek mintegy 99 %-ában mogyoróról, pisztáciáról van szó!

Jobb tehát az elővigyázatosság, 5-6 éves kor alatt nem szabad a kisgyermekeknek egész mogyorót, pisztáciát, kesudiót, diót adni! Csokoládé vásárlásakor sem jó választás az egész mogyorót vagy nagyobb manduladarabokat tartalmazó finomság.


Kedvenc őszi gyümölcsünk kellemetlen tüneteket okozhat

2022. október 05.

Fotó: pixabay.com

Ősszel indul az almaszezon, ilyenkor frissen magában, kompótként vagy süteményben is sok almát fogyasztunk. A változatos felhasználhatóság ellenére sokan mégis kénytelenek a népszerű gyümölcsöt száműzni az étlapról, az érintettek közt pedig többségben vannak a nyírfapollen allergiások. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mi az összefüggés oka.

Milyen tüneteket okozhat az alma?

Nyírfapollen allergiások körében, a többi allergiához képest viszonylag gyakori a keresztallergia előfordulása. Ez azt jelenti, hogy ha a pollenallergiás személy bizonyos ételeket fogyaszt, akkor különböző panaszai jelentkeznek. A keresztallergia tünete lehet ajakduzzanat, viszkető, égő érzés a szájüregben, torokviszketés is. A panaszok kellemetlenek, zavaróak, ezért idővel jellemző, hogy a bizonytalan tünetek miatt a betegek egyre több élelmiszer fogyasztását mellőzik.

Nyírfapollen allergiások esetében az alma mellett tüneteket okozhat a mogyoró, dió, mandula, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack és burgonya is.

Hasonló szerkezetű anyagok

A keresztallergia oka az anyagok szerkezeti hasonlósága. Jelen esetben a nyírfapollen és az alma fehérjék kémiai szerkezete közötti eltérés olyan kicsi, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük. Ilyenkor azonban nem a szénanáthás tünetek erősödnek fel, hanem az adott étel fogyasztása során az említett szájüregi tünetek jelentkeznek. A panaszok bármikor kialakulhatnak az év során, nem kizárólag nyírfapollen szezonban.

Nyírfapollen allergiásoknál a leggyakoribb

A keresztallergia az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő, ezen belül is kiemelkedő a nyírfapollen allergiások száma. Esetükben jóval gyakoribb, előfordulása megközelíti a 30 százalékot.

Ételallergia vagy keresztallergia?

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a szájüregi tünetek kapcsán felmerülhet az ételallergia gyanúja is. Ilyen esetben egy teszt elvégzésével vizsgálható, hogy az adott beteg esetében ételallergia vagy keresztallergia áll-e a háttérben. Az IgE alapú multiplex allergiateszt azt is megmutatja, hogy pontosan melyik élelmiszerekkel szemben áll fenn keresztallergia, így a továbbiakban csak annak a fogyasztását kell mellőzni, a többit nem kell feleslegesen száműzni az étlapról.


Táplálkozási tanácsok savas reflux, gyomorégés ellen

2022. október 05.

Égő érzés, amely a nyelőcsőben a gyomorból történő savas visszafolyás hatására keletkezik. A reflux a magyar lakosság  mintegy 30%-át érinti. Időszakosan jelentkezik, és ha nem túl súlyosak a tünetek, a legtöbb esetben megfelelő táplálkozási szokásokkal segíthetünk rajta.

Fotó: 123rf.comA gyomor savat termel a táplálék megemésztésére, és ha mennyisége emelkedik,  kellemetlen égő érzést okoz, ami hosszú távon károsíthatja  a  nyelőcső nyálkahártyáját is. Az egyik gyakori emésztési probléma, a savas reflux akkor jelentkezik, amikor a nyelőcső alsó záróizma nem működik megfelelően, és emiatt a savas gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Amennyiben a reflux csak időszakos jelenség, a savhatás és égő érzés megszűnését követően a nyelőcső nyálkahártyája képes regenerálódni.

Milyen okok lehetnek?

Egyes dietetikusok 4 fő okot különböztetnek meg: mechanikai, kémiai, idegi és táplálkozási jellegűt.

A mechanikai okok közé tartozik a rekeszsérv (hiatus hernia – a gyomor egy részének áthaladása a rekeszizmon). A túlzott hasi nyomás a túlsúllyal, székrekedéssel, túlevéssel vagy rossz (pl. görnyedt) testtartással hozható összefüggésbe. A kémiai okok között szerepelnek az ún. antikolinerg anyagokat tartalmazó gyógyszerek (bizonyos antidepresszánsok, szorongásoldók, antihisztaminok stb.), a növényvédőszer-maradványok, valamint a dohány és az alkohol, amelyek hozzájárulnak a nyelőcső alsó záróizmának ellazulásához. 

Idegi ok lehet a fizikai és/vagy pszichés stressz. Végül bizonyos élelmiszerek lassítják a gyomor kiürülését és/vagy elősegítik a nyelőcső záróizmának ellazulását.

Táplálkozási jó tanácsok

AMIT KERÜLNI KELL

Nem megfelelő mennyiségű és minőségű ételek/táplálkozási szokások, melyek lassítják a gyomor kiürülését:

– bő zsírban és/vagy olajban sütött/főzött ételek

– túl kiadós fogások

– nem megfelelően megrágott étel

– nagy mennyiségű folyadék fogyasztása étkezés közben

Élelmiszerek, amelyek elősegítik a nyelőcső záróizmának ellazulását:

– Kávé, kóla és energiaital a koffein miatt

– Csokoládé a teobromina hatóanyag miatt (különösen kerülendő: étkezés végén a kávé egy darab csokoládéval!)

– Egyes növényvédőszer-maradványok ún. antikolinerg anyagai bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben

A nyelőcső nyálkahártyáját irritáló élelmiszerek:

savas élelmiszerek: ecet, citrom, narancs, pomelo (citrancs), paradicsom, rebarbara…

– ropogós élelmiszerek: kenyér héja, kétszersült, puffasztott gabonafélék, bizonyos nyers zöldségek

– csípős fűszerek

– nyers hagyma, fokhagyma


Anti-aging táplálkozás és életstílus: mire figyeljünk?

2022. október 04.

A helyes táplálkozás – megfelelő életmód mellett – az egészséges élet egyik kulcsa. Hiszen nem mindegy, hogy mi kerül naponta a tányérunkra, különösen, ha szeretnénk lassítani szervezetünk idősödésének folyamatát. Az anti-aging táplálkozási szokások elsajátítása is segíthet benne.

Fotó: pixabay.comAz egészségünket minél tovább megőrző, anti-aging (a sejtek öregedését gátló) táplálkozás-életmód egyik kulcsa a hosszú, jó erőben eltöltött élet megvalósulásának. Ha megszabadulunk helytelen táplálkozási szokásainktól, és követjük e táplálkozási forma-életstílus ajánlásait, jól választjuk meg élelmiszereinket, jelentős eredményeket érhetünk el életéveink meghosszabbítása terén. Pl. egy nemrégiben közzétett amerikai tanulmány, amely mintegy 5800 amerikai lakos rendszeres élelmiszer vásárlási és fogyasztási szokásainak vizsgálatára terjedt ki, ismét megállapította, hogy bizonyos termékek mérhetően csökkentik, míg mások megnövelik a várható élettartamot. 

Milyen tényezők játszanak közre az idősödési folyamat alakulásában? 

Kutatók szerint a terhesség alatti étrend hatással van a születendő gyermek egészségére és öregedésgátló képességére is. Azután az élet első hónapjainak táplálkozása játszik szerepet benne.  Azt is megállapították, hogy 25 éves kor körül minden szervünk a „topon” van, szervezetünk jelzései zöldet mutatnak.. Ezen időszak után viszont biológiai funkcióink lassú, fokozatos hanyatlása következik be. Az évek folyamán ezért célszerű elkerülni a túlsúlyt, a rossz zsírok felhalmozódását az artériákban (érelmeszesedés) vagy a magas vércukorszintet (hiperglikémia), hiszen ezek megannyi kockázatát jelentik e hanyatlásnak, a korral járó krónikus betegségeknek és gyulladásoknak.

Sajnos gyakran csak 50 év körül jelentkeznek az öregedés első kézzelfogható jelei pl. fáradtság, talpra állási/felépülési nehézségek, ízületi zavarok stb. formájában, amikor néhány hasznos változtatást feltétlenül végre kell hajtanunk táplálkozási-életviteli szokásainkban – ha egészségben, hosszan szeretnénk élni. Noha éppen ebben a korban rögzülnek leginkább a (rossz) beidegződések, de soha nem késő javítani rajtuk. A fizikai aktivitással együtt a táplálkozás az egyik olyan paraméter, amelyen változtassunk. 

Egyes kutatások szerint a genetika csak 20%-ot tesz ki az öregedési folyamat alakulásában, amelyre életmódunk-táplálkozásunk nagy befolyást gyakorol, sőt bizonyos gének megjelenését is módosíthatja (ennek vizsgálatát nevezik epigenetikának). Ebből következően életünkben nincs minden előre megírva, ami motiváló lehet a változtatásra…

Az anti-aging táplálkozás néhány kulcsa

– Együnk változatosan és „színesen”

Testünk, a csodálatos gépezet, idővel elhasználódik. Sejtjeink és szöveteink korrodálódnak a szabad gyökök, „anyagcsere-gyárunk” salakanyagai hatására. Szerencsére szervezetünk biztosítja az ellenszert: antioxidánsok formájában, melyek különösen a növényvilágban találhatók meg. A feltöltődéshez tervezzünk gyümölcsöt és zöldséget minden étkezéshez, és koncentráljunk a színekre. Az antioxidánsok valójában az élelmiszerek pigmentjeibe fészkelnek: a paradicsom azért piros, mert likopint tartalmaz, egy erős antioxidánst, amelynek hatása főzés közben még jobban érvényesül. A béta-karotin az A-vitamin probiotikuma felelős a sárgarépa narancszínéért, az antocianin nrvű antioxidáns flavonoid pedig apadlizsán lila árnyalatáért.

Az öregedésgátló vegyületekben a leggazdagabb élelmiszerek a piros bogyók, pl. a gránátalma, káposzta, fokhagyma, hagyma, tea, fűszerek. A C-vitamin is erős antioxidáns, megtalálható természetes formában a citrusfélékben, de a paprikában, kiviben, aromás fűszernövényekben is… Szintén előnyben részesítendők az E-vitaminban gazdag élelmiszerek (pl. növényi olajok, olajos magvak) a cinkben (osztriga, búzacsíra, kagyló) vagy szelénben (brazil dió, tonhal, szardínia stb.) bővelkedők – megannyi mikrotápanyag antioxidáns tulajdonságokkal, melyek védik bőrünket és idegsejtjeinket. Ne feledkezzünk meg a D-vitaminról sem (zsíros halak, gomba, tojássárgája stb.), amely nélkülözhetetlen immunitásunkhoz, csontjaink szilárdsága megőrzéséhez, megfelelő szívműködésünkhöz. Színek és változatosság tehát: ez a két kulcsszó. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...434445...294