


Információk, érdekességek
Pioppi-diéta: a hosszú élet titka?
2021. július 03.
Pioppi, a kis dél-olaszországi település nevét adta egy mediterrán diétához, amely sokak szerint „szuperegészséges” étrendet fed. Olaszország déli vidékein ősidők óta hasonlóan táplálkoznak, ami Pioppi lakosainak az átlagosnál 10 évvel hosszabb élettartamot kölcsönöz. Így nem árt jobban megismernünk táplálkozási szokásaik részleteit.
A Pioppi nevű kis halászfalu Nápolytól délre fekszik, alig 300 fős lélekszámmal. Lakosai évszázadok óta különösen hosszú ideig élnek, és ami a lényeg, jó egészségben! Bár más földközi-tengeri falvak népe is hasonló életmódot folytat, illetve a földrajzi adottságokat táplálkozásában is kihasználja, Pioppi és diétája lett ismert, ami Ancel Keys amerikai tudósnak köszönhető. A táplálkozáskutató nyugdíjaztatása után odaköltözött, és 100 éves korában halt meg (felesége, Margaret, 97 évesen)…
Az ő mediterrán diétával kapcsolatos vizsgálódásaira alapozta későbbi tanulmányait Aseem Malhotra kardiológus, akinek meggyőződése, hogy a délolasz konyhát követve és az életmód megváltoztatásával számos egészségügyi probléma elkerülhető. Így többek közt a diabétesz, az elhízás, a szív-és érrendszeri betegségek, a rák…
A hosszú élet titka
Pioppi lakói semmilyen erőfeszítést nem tettek annak érdekében, hogy sokáig fiatalosak maradjanak, és jó formában, hosszú ideig éljenek. Egyszerűen a természettel összhangban élnek és táplálkoznak. A tengerpart idilli környezete elősegíti a jó közérzetet és kedélyállapotot, a vidék pedig bőségesen kínálja a gyümölcsöt, zöldséget, nem megfeledkezve az olívaolajról. Ha ezek az elemek nem mindig képezik napi étrendünk részét, a Pioppi-diéta ösztönözhet arra, hogy úgy táplálkozzunk, mint az ottaniak, vonalaink megőrzése és az öregedés késleltetése érdekében. Íme az étrend főbb összetevői és fogyasztásuknak szabályai, melyeket javasolt betartani a hosszú élet reményében!
A Pioppi-diéta 10 ajánlott szabálya
Merítsünk ihletet az olasz halászok táplálkozásából, lehetőleg helyi/hazai zöldségeinket, gyümölcseinket felhasználva, saját ízlésünk szerint. Ez a legjobb módja e diéta hosszú távú alkalmazásának.
Van megoldás a gyermekek elhízásának problémájára!
2021. június 26.

A gyermekkori elhízás előfordulása 2010 óta stabilizálódni látszik hazánkban, átlagosan azonban még mindig minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és az arány jelentős régiós különbségeket mutat
Már gyermekeknél is probléma a súlyos elhízás!
Ennek előfordulása gyermekkorban átlagosan több mint 2 százalék (elhízásnál a BMI 30 kg/m2 feletti). Amennyiben ezt az arányt visszavetítjük a legutóbbi népszámlálás eredményeire, akkor a legóvatosabb becslés szerint is hazánkban ma körülbelül 20 ezer súlyosan elhízott gyermek él, ez nagyjából megfelel Hatvan város teljes lakosságának. A súlyos elhízás előfordulása összefügg a család szociális és gazdasági helyzetével, így nem meglepő, hogy a legmagasabb előfordulási arányokat Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön találtak – olvasható a közleményben.
Mivel az elhízás kezelése igen összetett, több szakember együttműködését igénylő feladat! Az elhízás, különösen a súlyos elhízás, már gyermekkorban is számos krónikus megbetegedés kockázatát növeli (a cukorbetegség 4,5-5,5 szeres kockázat, a magas vérnyomás, depresszió előfordulása is gyakoribb).
Hagymalekvár bevált házi recept - a rák ellen és a fogyásért (Hatóanyagokkal és extrákkal)
2021. június 26.
A hagymalekvár kitűnő étel sültek, grill ételek, zöldségek mellé. Korábban a hagymalekvár a szegények étele volt, mára már az elit éttermek kínálatában szerepel, mint elegáns, kulináris külölegesség: Steak hagymalekvárral; libamáj/ kacsamáj hagymalekvárral. Nem csak finom, de egészséges is a hagymalekvár.
India egyes vidékein a hagyma nem tartozik a konyha alapvető növényei közé, fogyasztásáról azt tartják, hogy a lelket tisztátalanná teszi. Így minden ételből kihagyják.
Az arab világban pont az ellenkezője dívik, a hagyma jelképként szolgál, és bőséggel teszik az ételekbe, néha minden olyan hagymás, hogy alig bírunk belőle enni. Ha azonban sokat fogyasztunk belőle, gázokat okoz a belekben, ezt néha elég kényelmetlen elviselni.
A magyaroknál a hagyma fogyasztása tradíció, Makó hagyományosan hagymatermő vidék. A házias ételek mindegyikében szinte ott a hagyma, majdnem minden recept azzal indul, hogy egy nagy fej hagymát vágj apróra és ...
Európában a németek kedvelt savanyú hagymája és hagymás burgonyasalátája ismert, a csehek is kedvelik, de franciák talán a leghíresebbek hagymás receptjeikről, gondoljunk csak a hagymalevesre. (Itt van egy bevált recept hozzá >>)
A hagyma védi az ereket és flavonidokat tartalmaz
A britek azonban ennél is tovább kutattak. A brit élelmiszeripari kutatóintézet munkatársai a flavonoidok közül a quercetint vették górcső aá, mely legnagyobb számban - az almán, és a vörösboron kívül - a hagymában van jelen. A quercetinről kimutatták, hogy fogyasztásával megelőzhetők az érfalak gyulladása, de hamar lebomlik a szervezetben, és a vérben nem található meg. Az érfalak gyulladása károsítja az érfalakat, mely szívbetegséghez és stroke-hoz vezethet. A vizsgálat rávilágít arra, miért csökkenti a kockázatot a gyümölcsök és zöldségfélék - sőt konkrétan a hagyma - fogyasztása.
A kutatók azokat a vegyületeket vizsgálták, amelyek a quercetin bomlása után keletkeznek. Ezek a vérben is megtalálhatók, és ténylegesen érintkeznek az emberi szövetekkel. A vegyületeket az emésztés során keletkezetthez hasonló koncentrációban az erek belső faláról vett sejtekhez adták. Kiderült, hogy a legerőteljesebb hatást a 100-200 gramm hagyma elfogyasztásának megfelelő mennyiségű hatóanyag váltotta ki.
Kellemes meggyleves 10 perc alatt (olcsó és vegán)
2021. június 20.
Hirtelen kitalált és szélsebesen elkészülő meggyleves recept. Vegán, könnyed, zamatos és olcsó. Kell ennél több?
A Kellemes meggyleves, ami olcsó és vegán
Hozzávalók:
1 csomag mirelit meggy (fél kiló) - friss meggyből is finom, csak azt ki kell magozni, ami nem 10 perc!
6-8 szem puha aszalt szilva (lehetőleg cukorzatlan)
1 ek eritrit (Ízlés szerint)
Fél liter kókusztej
Egy kevés citromlé, citrom reszelt héja
Fűszerek: egy teáskanálnyi citromfű, csipet rózsabors, fahéj, gyömbér
A feltüntetett mennyiségből 4 adag lesz
20 szem meggyet és az aszalt szilvát felöntjük kókusztejjel, hozzáadjuk a fűszereket és aprítógépben, vagy turmixban krémesre aprítjuk. Egy kanálka kókuszkrémmel krémesebbé tehetjük. Az egészet ráöntjük a mirelit meggyre, és épp csak annyit melegítjük, hogy a meggyszemek felengedjenek. Az egész 10 perc alatt kész van és fantasztikus desszert, vagy leves.
Jó tudni a meggyről és a meggylevesről
- A meggy szupergyümölcs, tele elismert gyógyhatásokkal
- vértisztító ásványianyag-tartalma révén,
- jó hatású a szívizomra, szívelégtelenségre a kálium, kalcium és más ásványi anyagok miatt
- köszvény elleni hatása – a húgykő lerakodások csökkenése miatt - a káliumnak köszönhető
- érproblémáknál lúgositó hatásával újra megnyitja a kapilláris ereket
- ödéma esetén kitűnő vízhajtó tulajdonsága miatt vehetjük hasznát
- gyulladáscsökkentő, bioaktív anyagai gátolják a gyulladásért felelős ciklooxigenáz enzimet.
- a meggylevest melegítéses hőkezelés nélkül készítjük, így a fenti összes pozitív tulajdonságát megőrzi.
A köret arabul: kuszkusz és bulgur
2021. június 09.
A nyaralás kérdéses, de vágysz valami egzotikusra? Unalmas a nokedli, a rizs, a tarhonya és a krumpli? Dobd fel a napot egy különleges, néhány perc alatt elkészíthető, arabos körettel!
A férfiak és a gyerekek gyakran lázadnak a zöldséges wellness köretek ellen. Akkor mit lehet még az asztalra tenni, ami nem végtelenül bonyolult, megvan néhány perc alatt, és finom?
Tanuljunk köretet főzni arabul!
Szinte minden nagyobb piacon, vagy arab és török boltban, szupermarketek polcain is vásárolhatunk kuszkuszt, és törtbúzát, vagyis bulgurt. A legtöbb török büfében meg is kóstolhatjuk mindkettőt, ha nem akarunk odahaza bizonytalanra menni. Ha megvan a szerzemény, hazamegyünk és nézzük. Vajon mit is kezdhetnénk vele? Pedig a világ legegyszerűbb kajái, főleg nyárra, hiszen az arab világban meleg van, és az ottani nők sem bolondok, hogy órákig álljanak a gőzben és a forró konyhában.
Amit most tanítok nektek, az nem autentikus recept, viszont tökéletes eredményre juttat. Az eredmény pedig egy izgalmas, különleges, tartalmas köret. Az elkészítés módja a kuszkusz és a bulgur esetében is hasonló.
Két főre egy teáscsésze (kb. 1,5 dl) kuszkusz vagy bulgur szükséges. Használd a szokásos csészét a méréshez.
Kezdd kuszkusszal!
A kuszkusz az afrikai-arab országokban honos. Marokkó, Tunézia az igazi hazája, de ma már mindenütt eszik a világon. Olyan, mint egy apró fajta tarhonya, csak sokkal finomabb, nem lesz tőle olyan érzésed, hogy sörétet vacsorázol. Többféle szemcsenagyságot különböztetnek meg, én azt javaslom, hogy kezdésnek a közepes vagy nagy szemcséjűt vedd, mert az apró nagyon könnyen lesz kásás, összeragadhat.
Így csináld a kuszkuszt, bulgurt - receptek!
Forralj fel két csésze vizet, oldj fel benne vagy egy kisebb leveskockát, vagy bio-vegetát, (alaplevet is használhatsz) egy evőkanál olíva olajat, sót ízlés szerint. Ha a víz felforrt, egyszerűen öntsd bele a csészényi kuszkuszt és két villával óvatosan kavard úgy, hogy a szemek felvegyék a nedvességet, majd zárd le a tüzet, és vedd le a lábast a tűzről. Takard le fedővel a lábast, tekerd konyharuhába és járj el úgy, mint a bulgur esetében, figyelj!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...686970...294