Információk, érdekességek

A szoptatás csökkentheti a diabétesz kialakulását

2010. április 06.

A szoptatás alatti hormonális változások, és azok esetleges hosszabb távú hatása állhat a háttérben.

 

Azoknál a középkorú nõknél, akik szoptatták csecsemõiket, kisebb valószínûséggel alakult ki 2-es típusú, felnõttkori diabétesz, állapították meg ausztrál kutatók.


Babát vár - hogyan változik meg a mell, a hasfal és a hüvely?

2010. március 29.

A terhesség ideje alatt és a szülést követõen a nõi test jelentõs változásokon megy keresztül. A terhesség kilenc hónapja alatt folyamatosan biztosítja a méhben növekvõ gyermek fejlõdéséhez szükséges optimális feltételeket.
 


 A változások egy része közvetlenül a szülés után még nem, esetleg csak évekkel késõbb észlelhetõ.


Terhességi zöldségfogyasztás: fordítva igaz

2010. február 16.

Több tanulmány is vizsgálta már a terhesség alatti E-vitamin és cinkbevitel összefüggését a megszületett gyermekek asztma-hajlamával.

 

 

Japán kutatók azonban szélesítették a kört, és a várandós anyák friss zöldség, gyümölcs, valamint antioxidáns bevitelét hozták összefüggésbe a 16-24 hónapos csemeték nehézlégzés- és ekcéma kockázatával. A Budai Allergiaközpont tájékoztatása szerint a tanulmányba összesen 763 mama-gyermek párost vontak be, és az anyák étkezési szokásait egy visszamenõleges kérdõív kitöltésével térképezték fel. A nehézlégzésre és az ekcémára vonatkozó adatokat a Gyermekkori Asztma és Allergia Nemzetközi Tanulmányának kritériumai szerint rögzítették.


Csecsemõkori köldöksérv

2010. február 15.

Igen gyakori születési rendellenesség a veleszületett köldöksérv. A látható elváltozás a köldökcsonk leesése után válik szembetûnõvé.

 

 

A köldöknél egy kis, kb. ujjbegynyi kidudorodást, vagy bemélyedést észlelnek a szülõk, mely a csecsemõ sírásával erõlködésével még nagyobbá, vagy feszesebbé válik.


Az autizmus kocázata összefügg az anya életkorával

2010. február 11.

Minél idõsebb az anya, annál nagyobb a kockázata, hogy a gyermeknél autizmus alakul ki.

 

 

Az idõsebb anyák gyerekeinél jelentõsen nagyobb az autizmus kockázata, az apa kora azonban csak akkor emeli a kockázatot, ha az anya 30 évesnél fiatalabb - közölték hétfõn amerikai kutatók.
A 40 évesen szülõ nõk kockázata arra, hogy gyereküknél a késõbbiekben autizmust diagnosztizálnak, 50 százalékkal nagyobb, mint a 25-29 éves korban szülõ nõké.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...249250251...280