Információk, érdekességek

Változatos étkezéssel az egészségért

2021. október 09.

Fotó: 123rf.com

Nem is gondolnánk, hogy a naponta használt zsiradékoknak, liszteknek, tejtermékeknek mennyi egészségesebb, ízletesebb változata van. Az interneten megtalálható termékek közül mindenki kiválaszthatja az ízlésének, diétájának vagy egészségmegőrzéséhez szükséges alapanyagokat. Összeállításunkban csak néhány terméket emeltünk ki, de a lehetőségek tárházának csak kísérletező kedvünk vagy pénztárcánk szabhat határt. 

Olajok, zsírok

Évtizedeken keresztül a telített zsírsavakban gazdag, koleszterint tartalmazó zsírokat kiáltották ki egészségtelen ételnek, pedig az állati eredetű zsírok, az Omega-3  és Omega-6 források jótékony hatással vannak a szervezetünkre. A háztartásokban elterjedt napraforgó és olívaolaj mellett ma már sokféle ízesítés és összetevő között válogathatunk az üzletek és a webshopok kínálatban.

  • Feketecsalán (perilla) olaj: Hidegen sajtolt, az ázsiai konyhákban jobbára ezt használják főzésre. Immunerősítő hatása mellett gyulladásos megbetegedések esetében is ajánlják, főképp magas omega-3 zsírsav tartalma miatt.
  • Olajessimo: Esszenciális telített zsírsavakban gazdag, kiemelkedően magas olajsav tartalommal rendelkezik. Főzésre, sütésre is alkalmas (maximum 170 celsius fokig hevítve), de salátákhoz, öntetekhez is kiválóan alkalmas.
  • Sáfrányos szeklicemag olaj: Ételbe keverve jótékony hatása van az emésztőrendszerre, a vizelet és kiválasztó szervek erősítésére, de a szív- és keringési rendszerek  működését is segíti.
  • Kendermag olaj: A gyógyszeripar is használja, de az egészséges táplálkozásban is fontos szerepet tölt be. Főképp bőrbetegségek (kiütések, viszketegség stb.) kezelésére, ápolására ajánlott, de a benne levő nagy mennyiségű niacin (B3 vitamin) értágító hatású és fokozza a koleszterin kiválasztását.
  • Kókusz zsír és olaj: Felsorolni is nehéz jótékony hatását, de antibakteriális és emésztést segítő tulajdonságait érdemes kiemelni.  Fogyasztása serkenti az anyagcserét, javítja a pajzsmirigy működését. A kókuszolaj 92 százalékban telítetlen zsírsavakból áll, és egyéb növényi olajokkal szemben többször is – szűrés után – felhasználható. Sütés, főzés alatt hőstabil, a legmagasabb a füstpontja a többi olajhoz mérten, tehát magas hőmérsékleten sem indulnak el a káros oxidációs folyamatok.

Válasszon ízületeinek megfelelő sportágat!

2021. október 05.

Fotók: pixabay.com

Nagy divat a futás, de a szakorvos szerint nem mindenkinek ajánlott, még ha számos előnnyel is jár. Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd szakorvosa szerint minden sportnak megvan az előnye és a hátránya, de azt sem árt tudni, melyik mozgásfajta, melyik testrészünk terheli meg.

Futás

Ez a legegyszerűbb, legharmonikusabb mozgásforma, jó szív- és tüdő kapacitásnövelő, állóképesség javító sport. Manapság egyre nagyobb népszerűség övezi, elsősorban a 20-40 év közötti korosztályban, de a lefutott kilométerektől függően különböző mozgásszervi panaszok alakulhatnak ki. Ízületi porcgyengeség, kopások, duzzanatok alakulhatnak ki a csípőben, a térdben és a bokában, amely az ízület terhelhetőségének csökkenésével járhat. Éppen ezért fontos a megfelelő mennyiségű nyújtás, hiszen az izommerevség az ízület mozgásának beszűkülését, majd annak kopását okozhatja. Az ortopéd szakorvos szerint oda kell figyelni a felső végtagok erősítésére is, nemcsak a könnyebb futás érdekében, hanem azért is, hogy a vállöv és a mellizmok ne rövidüljenek meg.

Konditerem, súlyzózás

Kiváló erőnlét, állóképesség fejlesztésére, izomtömeg növelésére, a testsúly csökkentésére, de erre a sportra is igaz, hogy a fokozatosságot és a szakszerűséget be kell tartani. Fontos, hogy a különböző sporteszközöket megfelelően használjuk, a terhelés nagysága pedig alkalmazkodjon a szervezet terhelhetőségéhez és az adott izomzathoz. Rossz használatból adódóan ficam, izomhúzódás, izomszakadás, extrém esetben csonttörés is a sportolás végét jelentheti, hosszabb távon kopások is kialakulhatnak a végtagokban, amelyek kezelése hosszadalmas és fájdalmas lehet. Egy személyi edző többet segíthet, mint azt talán sokan gondolnák, a bemelegítés után pedig legalább 45 percet eddzen!


5 szuper őszi zöldség és gyümölcs

2021. szeptember 20.

Fotó: pixabay.comMegérkezett a hűvösebb ősz is, ilyenkor egyre inkább kívánjuk a tartalmas, főtt ételeket, mégsem szeretnénk tönkre tenni tavaszi-nyári diétánk eredményét. A dietetikusok által ajánlott zsírszegény és fehérjében gazdag pulykahús jól kombinálható a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel – Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya szerint.

1. A sokoldalú sütőtök

Az őszi hónapok nagy kedvence a sütőtök, hiszen ez az olcsó alapanyag csodálatos narancsszínnel emeli ételeink látványát. Alacsony kalória-, ugyanakkor bőséges vitamintartalmával egyik legegészségesebb szénhidrátforrásunk lehet. Az ismert fogások mellett igazán ínyenc falatok is készülhetnek sütőtökből: például a pulykahússal töltött sütőtök vagy a sütőtökös pulykatekercs, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét.


Miért érdemes evezni?

2021. augusztus 28.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Hogyan képzeled el egy egykori viking harcos fizimiskáját? Biztos vagyok benne, hogy egyfajta szakállas terminátorként. "Edzésprogramjuk" egyik fő eleme (a baltalóbáláson kívül) az evezés volt. Érdemes hozzátenni, hogy ők az esetek zömében azért eveztek, hogy A pontból B pontba eljussanak, békét hinteni a környező településekre. A mai kényelmes világban ez már ritkán van így.  

Vélhetően egy viking elképedve szemlélné a mai hajózást, de talán még ennél is jobban ledöbbenne a mai kor emberén, hogy evez csak evez és evez, de nem hajóban, hanem a földön ülve, és nem jut vele sehová. Nagy valószínűséggel képtelen lenne feldolgozni a látottakat. Mi viszont most megkíséreljük rávezetni, hogy miért is olyan jó ez.

Korunk vikingjei hosszabb életűek

Első körben egészségügyi okokból, azért, hogy tovább éljünk, mint egy átlagos viking. A mai átlagember több időt tölt irodában görnyedve, mint a tengereken vagy a csatatéren. Több tűzőgépet fog, mint pajzsot, kevesebb halat eszik, és több gyorséttermi kaját. Ennek az életmódnak a következményei viszonlag hamar megmutatkoznak a külsőn is, ezért tennünk kell valamit, hogy ezt ellensúlyozzuk. Az evezés magas intenzitású, aerob jellegű mozgás, ebből fakadóan rengeteg kalóriát éget, tökéletes mozgásforma például a lerakódott pizza eltüntetésére. Ha túlsúlyos vagy, érdemesebb ezzel kezdeni a futás helyett, ugyanis jobban kíméli az ízületeid, ráadásul a törzset, a karokat, az egész felsőtestet, és a hátat is alaposan megdolgoztatja. Emellett a combot, vádlit, farizmokat, is erősíti.

A helyesen kivitelezett evező gyakorlatok során sok izom-, és ízület dolgozik tökéletes összhangban és nagy mozgástartományban, ezért az izmok nem lesznek merevek.
 
Fokozza a szív működését és a légzőrendszer teljesítőképességét, segítségével elejét veheted a szív- és érrendszeri betegségeknek. Napi fél óra evezéssel már tettél az egészségedért, a „beach bodyért”, és lecsökkentettél jónéhány rizikófaktort is! Azaz, ha már sikerült kicsit lefogyni a segítségével, mindjárt nem lesz olyan megterhelő a futás, sőt, az evezés akár belépőgyakorlat is lehet a saját testsúlyos edzés (húzódzkodás) világába is!

Kávézz egészségesen nyáron is!

2021. augusztus 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A köztudatban még mindig él a tévhit, hogy a kávézás káros lehet az egészségre. Pedig már számos kutatás bizonyítja, hogy a világ egyik legkedveltebb itala számos jótékony hatással is bír. Nem mindegy azonban, hogy milyen kávét fogyasztunk, hogyan és mikor isszuk. Íme a titok!  

Így támogatja a kávé az egészséget

A reggeli csésze fekete sokak számára életmentő. Van, aki a reggeli kávé nélkül képtelen összeszedni a gondolatait, és van, akihez jobb nem hozzászólni, amíg nem itta meg a kávéját. De a fekete nedűnek ezen kívül is számos pozitív hatása van. 
A kávé koffeintartalma ugyanis bizonyítottan segíti a koncentrációt, növeli a teljesítőképességet. Mérsékli a depressziót, sőt szerepet játszhat a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór megelőzésében is. A legújabb kutatási eredmények alapján pedig feltételezhető, hogy segít megelőzni a 2-es típusú diabétesz kialakulását is. 
Magas polifenol tartalma  csökkenti a máj-, valamint végbélrák kialakulásának kockázatát, de a fogyásban is segít anyagcsere serkentő és zsírégető hatásának köszönhetően. Ezen kívül számos értékes tápanyagot, például B5- és B2-vitamint, magnéziumot  és káliumot tartalmaz. 
Ugyanakkor a kávézásnak lehetnek káros hatásai is, ha helytelenül fogyasztjuk. Lássuk, mire kell figyelni! 
 
Ne essünk túlzásba! 
A kávé esetén is igaz, hogy jobb tartani a mértéket. A tudósok jelenlegi álláspontja szerint napi 2-3 csésze kávénál nem javasolt többet inni, mert a kellemetlen mellékhatások kerülhetnek előnybe. 
Az ok ebben az esetben is a koffein, amely túladagolva szívdobogást, izzadás, de nyugtalanságot, szorongást is okozhat, illetve ekkora mennyiségben már nemhogy fokozná a koncentrációt, inkább rontja azt. 
 
Ne nyáron kezdjünk kávézni! 
Bár a hőség miatt sokan tapasztalnak koncentrációs problémákat, vagy fáradékonyságot, azoknak, akik nem kávéznak rendszeresen, nem javasolt a koffeinfogyasztás. Esetükben ugyanis fokozottabban jelentkezhet a kávé okozta dehidratáció, amely élénkítés helyett inkább teljesítménycsökkenést vagy akár fejfájást is okozhat. 
Azok pedig, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, a nagy hőségben még jobban ügyeljenek az elegendő folyadékbevitelre! Igaz ez jeges kávé fogyasztás esetében is, hiszen ez sokak kedvence nyáron.

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...454647...169