Információk, érdekességek
2020. november 16.

A koronavírus-pandémia kapcsán a vizsgálatok fókuszába kerültek azok a vitaminok, amelyek erősíthetik az immunrendszer funkcióit, és hozzájárulhatnak a fertőzések megelőzéséhez, könnyebb legyőzéséhez.
Az immunrendszer erősítésében szerepet játszó vitaminok közül a laikusok általában a C-vitamint nevezik meg elsőként. Noha tény, hogy a C-vitamin szerepet kap az immunrendszer funkcióinak támogatásában, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az A-, a B- vagy a D-vitaminok szerepe legalább ennyire fontos lehet.
A-vitamin
Az A-vitamin szervezetbeni funkcióinak a részletes megismerése a jövőben hozzásegíthet a különféle fertőzésekkel szembeni védekezési folyamatok hatékonyabbá tételéhez [1].
B-vitaminok
A vitaminok hiánya, különösen a B6- és a B12-vitamin alacsony szintje, befolyásolhatja azt, hogy az immunrendszer kellőképpen veszi-e fel a harcot a szervezetbe behatoló mikroorganizmusokkal szemben.
C-vitamin
A C-vitamin – mint ismert antioxidáns – védi a szervezet sejtjeit azoktól az oxidatív károsodásoktól, amelyeket az immunsejtek által termelt, a patogének elölése céljából előállított szabad gyökök jelentenek. Emellett a C-vitamin stimulálja a fehérvérsejtek termelődését, amelyek a baktériumok és a vírusok okozta „támadások” kivédésében játszanak szerepet.
D-vitamin
Mivel a D-vitamin előnyösen befolyásolja az immunrendszer működését, a felső légúti megbetegedések (pl. influenza, tuberkulózis) megelőzésében is szerepe lehet. A D-vitamin adagolása akár 42%-kal csökkentheti a légúti infekciók előfordulási gyakoriságát.
2020. november 05.

A tea a víz után a legtöbbet fogyasztott ital a világon, nem is hiába. Finom íze, élénkítő tulajdonsága és egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt a mindennapi élet szerves részévé és a kutatások középpontjává vált.
A tea (Camellia sinensis L.) Ázsiában honos örökzöld cserje, amelynek leveléből készül az a forrázat, amit teának nevezünk. Attól függően, hogy miként dolgozzák fel a leveleket, fekete vagy zöld teáról beszélhetünk.
A fekete teával ellentétben a zöld tea esetében a teacserje leveleit nem fermentálják, hanem gyorsan szárítják, így megelőzik bizonyos anyagok bomlását.
A zöld teát élvezeti és gyógyhatásai miatt évezredek óta használják Ázsiában. Melyek a hatásai?
Európában 1610 körül kezdték italként fogyasztani a zöld teát, de gyógynövényként is használták vízhajtó, emésztést segítő és fejfájás-csillapító hatása miatt. A tealevél sokak által ismert tartalomanyagai a koffein, a teofillin és a teobromin, amelyeknek az élénkítő, hörgőtágító és vízhajtó hatását köszönheti. Ezeken túl további értékes vegyületeket is tartalmaz, például cserzőanyagokat, amelyeknek hasmenésgátló tulajdonságuk van. A kutatások nagy figyelmet szentelnek a tealevél egyik polifenolos anyagának, az epigallokatekin 3-O-gallátnak, amely erőteljes antioxidáns és gyulladásgátló vegyület.
A zöld tea daganatmegelőző hatásában is szerepet játszhat az antioxidáns összetevője.
A zöld tea rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztásának (5–10 csésze) bizonyos gyomor-bél rendszeri daganatok és az érelmeszesedés megelőzésében betöltött szerepét epidemiológiai vizsgálatok bizonyítják. Más ráktípusok, pl. a prosztatarák megelőzése esetén is közöltek biztató eredményeket. Klinikai vizsgálatok alapján valószínűsíthető, hogy a zöld tea csökkenti a szorongást, és javítja az agyi működéseket, pl. a memóriát és figyelmet.
2020. október 26.

A kétezres évek eleje óta a férfiaknál csaknem öt, a nőknél három évvel nőtt a születéskor várható élettartam. Hazánkban a teljes egészségügyi ellátás nagy része a 60 éven felüliek kezelésére irányul, éppen ezért a kardiológia és az onkológia mellett a geriátria a legtöbb magyar családot érintő egészségügyi terület.
Már fiatalon, de legkésőbb középkorban tudatosan készülni kell arra, hogy minél jobb minőségű életet élhessünk időskorunkban is – mondta dr. Gadó Klára, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ megbízott igazgatója.
Míg 2001-ben a KSH adatai alapján a férfiak átlagosan 68 évig, a nők 76 évig éltek, 2019-ben előbbiek várható élettartama megközelítette a 73-at (72,86), utóbbiaké pedig csak kevéssel maradt 80 alatt (79,33 év). Ám az is legalább ilyen fontos, hogy ennek minél nagyobb része egészségesen teljen. Ma átlagosan mintegy 62-63 évre tehető az egészségben eltöltött életévek száma. A geriátria kihívása, hogy e két érték között minimálisra csökkenjen a különbség, ugyanakkor ehhez az egyénnek is tennie kell. Elengedhetetlen a szűrővizsgálatokon való részvétel, a mozgás és az egészséges táplálkozás, csakúgy, mint az életminőség és a méltóság megőrzése.
Idős korban minden szervrendszer kicsit másképp működik. Cukorbetegség, érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívelégtelenség, vesebetegség vagy trombózis – szinte minden idős embert érint egy vagy több probléma e betegségek vagy azok szövődményei közül.
2020. október 22.

Az utóbbi hetek, hónapok változásai, és a koronavírus világszintű elterjedése szinte mindannyiunk életére hatással vannak. Hétköznapi szokásaink és napirendünk alapjaiban alakult át, ami miatt új kihívásokkal kell szembenéznünk. Egy ilyen helyzetben különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk a fizikai és mentális egészségünk megőrzésére is.
Bejegyzésünkben összefoglaltuk a legfontosabb 6 tanácsot, ami segíthet alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez egészségünk támogatásával.
Milyen hatással van egészségünkre az otthoni munkavégzés?
Az egész napos otthonlét, a korábbi szokások felhagyása, és a jelentős mértékű életmódváltás nem csak fizikai, hanem mentális egészségünkre is jelentős hatással lehet. Ebben a helyzetben különös figyelmet kell szentelnünk az egészséges étkezésre, mozgásra, kikapcsolódásra és pihenésre is, hogy elkerüljük egészségünk romlását.
Vannak olyan területek, mint például az informatika, az online marketing, az oktatás, vagy a pénzügy, amely területen működő cégek szinte zökkenőmentesen tudtak átállni az otthoni munkavégzésre. Azok, akik ilyen területen dolgoznak szerencsésen magtarthatták munkájukat, azonban számos kihívással találkozhattak az új életstílusuk kialakítása során. Egy ilyen mértékű változás mindenkire hatással van, így tudatosan kell figyelnünk arra, hogy kihozzuk a maximumot az adott helyzetből.
Állítsunk fel új napirendet
Sokaknak került veszélybe az állása, anyagi jóléte és megélhetése, ami rendkívüli stresszt, szorongást és bizonytalanságot okozhat. A felborult szokások közepette fontos, hogy új rutint, napirendet állítsunk fel, amihez tartani tudjuk magunkat. Legyen helye a munkának, az étkezéseknek, a kikapcsolódásnak és a pihenésnek is.
2020. október 04.
Ha valaki aktívan sportol, akkor nagyon fontos odafigyelnie a megfelelő étrendre. Varga Dórát, a Sportorvosi Központ sportdietetikusát kérdeztük arról, hogy melyek a jó teljesítmény fenntartásának alapszabályai, hogyan tudjuk spotolásunkat megfelelő táplálkozással támogatni.
1. Töltsük fel a szénhidrátraktárakat!
Ha több órás igénybevételt jelentő állóképességi sportot végzünk, a szénhidrát raktárak, a kiürült glikogén készletek visszatöltésére fokozott figyelmet kell fordítani, a megfelelő teljesítmény elérése érdekében. Szénhidrátot ugyan raktározunk az izmokban, illetve a májban, de ha egy órát meghaladó intenzív sporttevékenység során fontos, hogy pótoljuk a szénhidrátot, óránként 30-60 gramm mennyiségben.
Mivel ebben a helyzetben, a gyors visszatöltés a cél, így – az az egészséges táplálkozás irányelveitől eltérően – gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, mint például a banán, a cukros ételek, a fehér lisztből készült pékáruk, izotóniás sportitalok, sport gélek. Az összetett szénhidrátok, mint a barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű lisztből készülő termékek fogyasztása ebben az esetben nem javasolt.
2. A fehérjefogyasztás elengedhetetlen
Mivel az edzés/verseny alatt fehérje lebontó folyamatok zajlanak, ennek a tápanyagnak a pótlása szükségszerű, hiszen az izmoknak szükségük van fehérjére a regenerálódáshoz és az izomnövekedéshez. Edzés/verseny során főleg az elágazó láncú aminosavak felhasználása fokozódik, ami különösen akkor jelentős, ha kevés szénhidrát áll rendelkezésre.
Edzés után tehát javasolt a szénhidrát mellett, a fehérje pótlása is, ebben az esetben, kb. 25 gramm fehérje bevitel tekinthető ideálisnak. Erre a célra ideális lehet az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek, illetve az egyéb állati eredetű fehérjék fogyasztása, melyekben megtalálható az összes esszenciális aminosav, amelyet a szervezetünk nem tud előállítani. Szükség szerint fehérjében gazdag étrend-kiegészítők is szóba jöhetnek, turmix, illetve fehérje szelet formájában.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...535455...169