Információk, érdekességek

HIV: a kevesebb is sok

2010. március 25.

Kijevben tavaly - tíz év óta elõször - csökkent a HIV-fertõzés terjedésének üteme.

 

 

Irena Kilcsicka polgármester-helyettes az ukrán fõváros AIDS és HIV elleni koordinációs tanácsának ülésén közölte, hogy a 2010. január 1-jei állapotok szerint Kijevben 6847 fertõzött személyt, köztük 542 gyermeket tartanak nyilván, s az AIDS tüneteivel 915 fõvárosi lakost kezelnek. Hozzátette: Kijev országosan a hetedik helyet foglalja el az AIDS-megbetegedések számát illetõen – adta hírül kedden a Gazeta Po-Kijevszki címû ukrán napilap online kiadása.


Gyógyszereknek ellenálló tbc

2010. március 23.

150 ezer ember halálát okozta a gyógyszereknek ellenálló tbc 2008-ban.

 

 

A gyógyszerekkel szemben ellenálló tuberkulózis 150 ezer embert ölt meg 2008-ban, az új fertõzöttek száma pedig 400 és 500 ezer között volt világszerte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közzétett becslése szerint. A WHO szakemberei úgy vélik, hogy a nehezen kezelhetõ fertõzés terjed és sürgõs szükség lenne arra, hogy az országok laboratóriumokat állítsanak fel megfékezésére.


Cukorbetegek vérnyomását nem jó nagyon csökkenteni

2010. március 17.

A cukorbetegekkel foglalkozó szakorvosok erélyesebben igyekeztek csökkenteni pácienseik vérnyomását, mint a magas vérnyomású, többi betegét.

 

 

A legújabb eredmények szerint azonban ennek szívet védõ haszna nincsen, viszont vannak kedvezõtlen mellékhatásai. Az ACCORD óriástanulmány eredményeit az Amerikai Szívgyógyász Kollégium kongresszusán ismertették.


Mûkönnyek a valódi helyett

2010. március 14.

Civilizációs betegségnek tekinthetõ a szemszárazság, amely elsõsorban a nõket sújtja.

 

 

A száraz szem szindróma elsõsorban a nõk betegsége, a kiváltó okok széles skálája miatt azonban mindkét nem körében egyre gyakrabban okoz panaszokat. Nevezhetjük korunk civilizációs betegségének is, kialakulásának kockázatát a légkondicionáló használata, a dohányzás, a gyakori tévénézés és számítógép használat egyaránt növeli.


Több a terhes cukorbeteg, mint gondolták az orvosok

2010. március 02.

Több mint kétszer annyi nõnél alakul ki cukorbetegség a terhesség ideje alatt, mint ahogy azt korábban gondolták az orvosok.

 

 

Egy új nemzetközi tanulmány szerint korábban a szakemberek úgy vélték, hogy csupán a terhes nõk 5-8 százalékánál alakul ki az úgynevezett gesztációs diabétesz, vagyis terhességi cukorbetegség. A szakemberek kilenc országra terjedõ és 23 ezer nõ bevonásával készített felmérése szerint azonban a várandós nõk mintegy 16 százalékánál alakul ki ez a betegség - írja a The Daily Telegraph címû brit napilap internetes kiadása (www.telegraph.co.uk).

 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...188189190...239