Információk, érdekességek

A potenciazavar kiváltó okai

2006. március 27.

A potenciakutatásról az első feljegyzés 1668-ból származik: De Graaf anatómus írásba foglalta a pénisz erekciójához elengedhetetlen vérkeringést. 1902-ben már több száz olyan műtétről számoltak be, melyet az úgynevezett tónustalan potencia miatt végeztek. Igaz, az érzékeny objektív vizsgálómódszerek hiánya miatt a műtéti eredmények rosszak voltak, így a módszer feledésbe merült.

Korunk néma járványa

2006. március 15.

A néma járványként is emlegetett csontritkulás az utóbbi évtizedekben kiemelkedő, egyre növekvő népegészségügyi problémává vált. Világszerte több millió embert sújt ez a betegség, amivel hazánkban is a lakosság 7–10%-a küszködik.


40 éves kor után elkezdődik a csonttömeg csökkenése, a csontok veszítenek sűrűségükből, és ez bizony komoly következményekkel járhat. Ha már kialakult a betegség, a kezelés elsődleges célja a további állapotromlás megakadályozása és a csonttörések kockázatának csökkentése. Hazánkban a csontritkulás kezelésére számos – receptköteles – készítmény kapható, melyet a szakemberek betegeik számára nagy biztonsággal alkalmazhatnak. Ezen készítmények a kalcium csontba történő beépülését segítik elő, azt azonban kevesen tudják, hogy az egyébként kitűnő vényes készítmények alkalmazása kevésbé hatékony akkor, ha a beteg a csontképzéshez alapvetően szükséges kalciumból keveset fogyaszt!


Influenza

2006. március 14.

Az influenza kórokozója az influenzavírus. Ez az ősi vírus már 80 millió évvel ezelőtt megjelent bolygónkon. Jellemzője a mutabilitás (változékonyság). Ezért gyakran kell változtatni a védőoltást is. Rendkívül súlyos járványt is okozhat. 1918-ban az úgynevezett spanyolnátha ugyanannyi áldozatot követelt, mint az első világháború. Az 1968-as úgynevezett hongkongi vírus is veszélyes volt. Hazánkban szerencsére az influenzavírus az utóbbi években súlyos járványt nem okozott.

A herpesz

2006. március 08.

A legtöbben először csecsemő- vagy kisgyermekkorban kerülnek kapcsolatba a vírussal. Az első fertőzést követően a vírus az idegek közt bújik meg, ahol a szervezet immunrendszere nem érheti el.

 

Az esetek többségében a vírus megelégszik a szervezetben elfoglalt helyével, azonban előfordulhat (körülbelül minden negyedik fertőzöttnél), hogy a herpesz kiújul.


Növekszik a cukorbetegség kockázata

2006. február 20.

A becslések szerint az Egyesült Államokban 229 ezerre tehető a cukorbetegséggel küzdő gyermekek száma, és a cukorbetegek egyharmada túlsúlyos. A szakemberek úgy vélik, hogy a cukorbetegségnek és a túlsúlynak a szerencsétlen egybeesése a közeljövőben komolyan próbára teszi majd az ország egészségügyi intézményeit.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...236237238...239