Információk, érdekességek

Feszültségioldó tippek a stresszes őszi napokra - 2. rész

2013. október 09.

Négy légzőgyakorlat, amely elűzi a stresszt.

Elkeseredve, idegesen, túlhajszoltan a napi gondoktól, nincs időnk a légzésünkkel foglalkozni? Tanuljunk meg a körülményeknek megfelelően lélegezni, hogy oldjuk a feszültséget, ami megnyugtatja a lelket. Légzési módunk tükrözi érzelmeinket, és egészségi-fizikai állapotunkat is. A légzésünk nagyon gyakran változik, tudtunkon kívül, a napi ritmus, vagy érzelmi állapot szerint. Hosszan, nyugodtan vesszük a levegőt, ha tudunk lazítani, és gyorsan, szaggatottan, amint nő a stressz vagy a düh, elégedetlenség bennünk. És persze nem gondolunk arra, hogy a légzés a regenerálódás egyik forrása lehet. Pedig egy egyszerű, hatékony, és könnyen megvalósítható módja a feszültségoldásnak. Ezért hasznos, ha rendszeresen figyelünk a légzésünkre, de arra is, amit testünk érzékel vagy amit érzelmeink közvetítenek. Fontos tehát, hogy lélegezzünk érzelmi állapotunknak megfelelően. Ügyeljünk arra, hogy ne szoruljon be a levegő, ha hirtelen ránk tör a stressz, és ne is tegyük a légzést szaggatottá.


Feszültségoldó tippek a stresszes őszi napokra - 1. rész

2013. október 09.

A nyaralás már a múlté, visszatértünk a munkába, és lassan megint eluralkodik rajtunk a stressz... De hogyan védekezhetünk ellene? Az alábbi jó tanácsok, gyakorlatok segítségével megtarthatjuk nyári, jó közérzetünket, és oldhatjuk a feszültséget a hétköznapokban.

1. Képzeljünk el egy békés helyet, ahol menedékre találunk!

Egy pozitív kép megjelenítése jótékony hatással van a lélekre, ami lehetővé teszi, hogy ellazuljunk, és fejlesszük érzékelési kapacitásunkat is. A módszer a következő:


Csukjuk be a szemünket, lélegezzünk orron át, mélyen, felfújva a gyomrot, mint egy ballont, és töltsön el minket a nyugalom. Ezután végezzünk kilégzést hosszan, szájon át. Vetítsünk „szellemi képernyőnkre” egy olyan tájat, melyet megszerettünk a vakáció alatt. Idézzük fel ennek a helynek az illatait, hangjait, színeit. Most lélegezzünk úgy, hogy ezekkel a kellemes benyomásokkal átitatjuk a lelkünket. Ezt követően rögzítsük ezt a helyet magunkban, mintha lefényképeztük volna, ami enyhe izomfeszültséget okoz a testünkben. Elég lesz aztán csak „elővenni” képzeletünkben ezt a képet ahhoz, hogy ismét el tudjunk lazulni, és általa megszabaduljunk a stressztől. És ez a hely a béke menedékévé fog válni, ahol új erőre kapunk.


A wellness nem jó ötlet visszerekkel

2013. október 07.

A wellness napjaink egyik legkedveltebb kikapcsolódási formája. A kellemes, meleg vizű jakuzzi, a szauna és a gőzfürdő olyan élményt jelentenek, amit szinte mindenki szeret. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenkinek jót is tesznek. Hiába lazítják el az elmét, és kapcsolják ki az embert a wellness szolgáltatásai, ahogyan azt dr. Nyiredy Géza érsebészétől megtudhatjuk, visszértágulatok esetén komoly veszélyeket rejt magában a használatuk.

A wellnessről le kell mondani
A visszereseknek nem könnyű a helyzetük. A tágulatok ugyanis arra kényszerítik őket, hogy lemondjanak a szauna, a gőz, vagy a melegvíz élvezetéről, hiszen számukra ez nagyon veszélyes is lehet


Nyár végi veszélyek - Zavartalan átállás a dolgos hétköznapokra

2013. augusztus 26.

Az augusztus kicsit olyan, mint a hét napjai közül a vasárnap: még pihenünk, de már tudjuk, hogy hamarosan indul a teljes erőbedobás, munkában és az iskolában. Nézzük, mire figyeljünk szeptember közeledtével, hogy az átállás zavartalanul mehessen végbe. Csökkentsük például a megfázásos betegségek esélyét! 

Az év nyolcadik hónapját a 18. századi nyelvújítók „hévenes”-nek is nevezték – vélhetően az ekkor uralkodó hőségre utalva. Az augusztusi melegben gyakran csak légkondicionált helyiségekben elviselhető a klíma. Egyesek azonban érzékenyek ezekre a berendezésekre, ráadásul a kinti és benti hőmérséklet közti nagy különbség is gyengíti a szervezetet, amely aztán megfázáshoz vezet.


Térd- és bokaerősítő gyakorlatok - nem csak fitneszteremben!

2013. július 12.

Gyengének érzed a térded és a bokád futás vagy sport közben, vagy már egy egyszerűbb séta vagy lépcsőzés is megterhelő? Iktasd be az alábbi gyakorlatokat az edzésedbe, így elkerülheted a térd és boka gyengeségeiből adódó esetleges sérüléseket.

Térd:
1. Guggoló labdapréselés:

Állj kis terpeszben, guggolj le derékszögben hajlított térdig. Tégy egy puha labdát a combjaid közé, majd folyamatos nyomást és elengedést gyakorolva a labdára, végezd a gyakorlatot folyamatosan háromszor 12 – 15 –18 
ismétlésszámban.         

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...909192...111