Információk, érdekességek

Zsíros falatok

2005. november 14.

Francia kutatók felfedezték: a szájban levõ szenzor szabályozza a szervezet zsíréhségét, mely egyúttal stimulálja a zsírtartalmú ételek emésztését is.
Ha csülökpörköltre, zsíros sültekre fáj a fogunk, ha úgy érezzük, hogy azonnal ennünk kell valamilyen tartalmas, laktató, és nem utolsó sorban zsírdús ételt, az nem véletlen: a szájunkban levõ szenzor – egy speciális protein – szabályozza a szervezet zsíréhségét, ugyanakkor stimulálja is a zsírtartalmú ételek emésztését is.

A cukorbetegek világnapja

2005. november 14.

A Diabétesz Világnapot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szervezésében e napon tartják 1991 óta. A világon mintegy 150 millióan szenvednek ebben az anyagcserezavarban, ami sajnos gyors ütemben nõ. Magyarországon 550 ezer körüli a nyilvántartott cukorbetegek száma és mintegy két-háromezer kiskorút érint a diabétesz egyik formájának a kialakulása. A mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás miatt keletkezõ túlsúly elõidézõje lehet a cukorbajnak, tehát az egészséges életmód a legfontosabb prevenciós módszer.

Sportolás kutyával

2005. november 10.

Elsõ hallásra sokak számára szokatlannak tûnik a kutyás sport kifejezés, és rálegyintenek: futtatják szegény kutyát, amíg a gazdi sört iszik... És valóban, létezik ilyen is, például az agárversenyen, de ezek inkább a kutyák sportjai, semmint az emberek kutyás mozgásformái. Mert létezik kombinált, ember-állat sport persze - gondoljunk csak bele a lovaglásba. Annak mennyi változata olimpiai sportág, holott senki sem gondolná, hogy a díjugrató vagy a tereplovagló nem sportember. 

Gyógynövények meghûlésre

2005. november 09.

Az influenza, illetve a meghûlés számos kellemetlen tünettel keseríti meg a betegség idejét. Azonban a tünetek enyhítésére, a panaszok csökkentésére számos gyógynövény áll a rendelkezésünkre. 
A tünetek enyhítésére többféle, teaként fogyasztható vagy fürdõnek elkészíthetõ gyógynövény, különféle gyógynövényes készítmények és illóolajok, valamint egyszerû, táplálékként is fogyasztott növények (pl. fokhagyma, vöröshagyma, torma) és “házi orvosság” (pl. mézes torma, mézes fekete retek, pirított és cukorral karamellizált édesköménymag, mézes hagymatea) állhathatók szolgálatunkba. A meghûlés és influenza okozta panaszok kezelésében fontos szerepük van az izzasztó, láz- és fájdalomcsillapító hatású növényeknek. Ilyenek a szalicilsav-származékokat tartalmazó és ezért “természetes aszpirinnek” is tekinthetõ fûzfakéreg és a réti legyezõfû, valamint a közismert hársfa- és bodzavirág, melyekbõl gyógyteát és/vagy gyógyfürdõt készíthetünk. A panaszok mielõbbi megszûnése érdekében a gyógyteák fogyasztása mellé ágynyugalom ajánlott.

Gyászoló afrikai elefántok

2005. november 07.

Az afrikai elefántok felismerik és megkülönböztetik fajtársaik földi maradványait: most elsõ ízben sikerült brit és kenyai tudósoknak bizonyítani, hogy az elefántok más állatoktól eltérõ módon viselkednek elpusztult társaik láttán. Az afrikai elefántoknál korábban is megfigyelték, hogy izgatottan viselkednek saját fajtársaik teteménél, és még a rég halott elefántok koponyájának és agyarának is nagy figyelmet szentelnek. Más beszámolók szerint viszont csak mítosz, hogy az öreg elefántok elefánttemetõbe mennek el meghalni.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...154155156...163