Információk, érdekességek

A modern madárijesztõ

2005. november 04.

A kór csak akkor veszélyes, ha nem vesszük komolyan és nem tartjuk be a megfelelõ higiéniás elõírásokat. A fertõzést nem lehet csak úgy, véletlenül elkapni, mindig emberi mulasztás áll mögötte. 
A madárinfluenzával elsõ ízben 1997-ben találkoztunk, amikor Hongkongban 80% felett volt a megbetegedési arány. A csirkék tüsszögtek, s a védõfelszerelés hiánya miatt a fertõzés így átjutott a tenyésztéssel foglalkozó emberekre. De emberrõl emberre nem terjedt.

 

A jelenlegi járvány két hullámban zajlik. Az elsõ idõszak 2003 decemberétõl 2004 márciusáig tartott, a második 2004 augusztusa óta jelenleg is tart.


Teljes élet új terápiával

2005. november 03.

A betegség folyamatos harcot jelent a szervezet vércukorszint-egyensúlyának fenntartására, ami komoly kötöttségekkel és megszorításokkal jár a betegek és hozzátartozóik számára. 
Nem meglepõ tehát, hogy a diabétesz kezelésében áttörést jelentõ felfedezések, készítmények nagy érdeklõdésre számítanak mind a betegek, mind a szakma részérõl. Közel 200 orvos, szakorvos és edukátor vett részt a Sanofi-Aventis által szervezett, cukorbetegséggel foglalkozó szimpóziumon, melynek aktualitását többek közt az adta, hogy a Sanofi-Aventis új készítménye 2005 júniusában felkerült az OEP támogatott gyógyszerek listájára.

Lustaság az e-mail-ben

2005. november 02.

Hogy miért nem elég fittek és miért kövérebbek manapság a britek? Kutatók szerint ennek oka az e-mail-ben keresendõ.
Milliónyi és milliónyi mozgással töltött órát vesztünk az e-mail-ek áradata miatt - hangsúlyozta Dr. Dorian Dugmore kardiológus a BBC online-nak. Azok az emberek, akik az íróasztal mellett dolgoznak, már rég nem mozognak eleget - az ajánlott napi negyven perc töredékét sem - mondta Dugmore.

A párkapcsolat és a szexualitás

2005. november 01.

A tartós párkapcsolat egyik alapfeltétele a szexuális élet harmóniája, és akár szakításhoz is vezethet, ha nincs minden rendben az ágyban - derült ki egy friss hazai felmérés adataiból. Mégis úgy tûnik, a magyar férfiak még mindig nem veszik elég komolyan a problémát, kevesen fordulnak orvoshoz, és ennek köszönhetõen még kevesebben kezdenek bele a megfelelõ kezelésbe. 
A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport az elmúlt hónapokban készített online kutatása arra kereste a választ, hogyan befolyásolja az érintettek párkapcsolatát, szexuális életét a merevedési zavar, mikor és milyen megoldási lehetõségeket kerestek, és találtak az érintettek.


Rákdiagnózis vérbõl?

2005. október 31.

Az Amerikai Tudományos Akadémia szaklapjában, a Proceedings-ben publikált tanulmány szerint a Johns Hopkins Medical Institutions munkatársai, valamint a Hamburgban levõ Israelitischen Krankenhaus kutatói olyan technikát fejlesztettek ki, mely a legkisebb, a rák jelenlétére utaló genetikai elváltozást is képes feltárni - bár nem teljes biztonsággal. 
A vérteszttel a bélrákot bizonyos esetekben igen korai stádiumában is ki lehet mutatni: Az amerikai és német kutatókból álló team vizsgálati módszere jelzi a tumorból a vérbe áramló módosult gén-részek jelenlétét a vérben.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...155156157...163