Információk, érdekességek

Az értékes szója

2024. május 23.

Fotó: thatpichai © 123RF.com

Mire figyeljünk, ha szóját fogyasztunk?

A szójabab sokoldalú, előnyös kémiai összetételű élelmiszeralapanyag. Tartalmaz esszenciális aminosavakból felépülő fehérjéket, telítetlen zsírsavakat, lecitinben gazdag olajat, de nagy a rosttartalma is, a magja pedig B- és E-vitaminokban, valamint ásványi anyagokban gazdag. Az étrendben a szója tekinthető a legjelentősebb fitoösztrogén-forrásnak.

Mik azok a fitoösztrogének?

A női nemi hormonok közé tartozó ösztrogének elsősorban a női nemi jellegek kialakításáért, a megfelelő nemi működésért felelősek, de kisebb mennyiségben jelen vannak a férfiak szervezetében is, és mindkét nemben segítik többek között a normál csontállomány megtartását. A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek az emberi szervezetbe bekerülve ösztrogénszerű vagy éppen azzal ellentétes hatásokat váltanak ki. Hatásuk azonban gyengébb, mint a szervezetben termelődő ösztrogéneké, így terápiás alkalmazásuk a belső, saját ösztrogéntermelés csökkenése esetén nyer értelmet.

Kedvező hatások

A fitoösztrogének több kedvező biológiai hatással is rendelkeznek. A múlt században figyeltek fel arra a jelenségre, hogy Ázsiában jóval alacsonyabb bizonyos daganattípusok (pl. prosztata, emlő) előfordulása, a szív-ér rendszeri megbetegedések, a csontritkulás gyakorisága, ill. a menopauza során tapasztalt kellemetlen tünetek intenzitása is az európai vagy az amerikai átlaghoz képest. A genetika mellett az életmódbeli különbségek, különösen az eltérő étrend adott magyarázatot a tapasztaltakra. Kelet-Ázsiában az egy főre eső fitoösztrogén-bevitel (elsősorban a rendszeres szójafogyasztás miatt) az európainak a több tízszerese, és ez a krónikus növényiösztrogén-fogyasztás nagyban hozzájárul a fent említett problémák alacsonyabb előfordulási gyakoriságához az ázsiai populációkban.


Kajacsere – Alacsony GI-vel rendelkező élelmiszer-alternatívák

2024. május 17.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk hasznos alternatívákat, amelyek alacsony glykaemiás indexük (GI) miatt kiváló választások lehetnek az egészségünkre káros hatású, magas GI-jű élelmiszerekkel szemben, amiket ezért érdemes lenne lecserélni.

Fotó: 123rf.comA glykaemiás index (GI) fontos számérték az azonos csoportból származó élelmiszerek összehasonlításához és a jó választáshoz.

Fehér cukor helyett akácméz

A cukornak, legyen az bármelyik fajtája, magas a glykaemiás indexe (70). A méz, különösen az akácméz jó alternatívája lehet, mivel az alacsony GI-vel rendelkező fruktózban gazdagabb. Mértékkel kell azonban fogyasztani, mert nagy mennyiségben a fruktóz káros lehet. Napi 50 g fruktóz felett olyan negatív hatásai jelentkezhetnek, mint pl. a máj és a vér zsírtartalmának növekedése. Ahhoz, hogy ezt a szintet elérjük, csaknem fél üveg mézet kellene elfogyasztani, ami azért bizonyos mozgási szabadságot hagy a fogyasztásában.

Inkább házi sütemény, mint péksütemény

Eltekintve bizonyos, divatos süteménykészítési tendenciáktól, amelyek alacsony GI-recepteken alapulnak, a sütemények többsége fehér cukrot és fehér lisztet tartalmaz. Ha ilyet fogyasztunk délutánonként, garantáltan megugrik a vércukorszintünk. Ideális esetben csak olyan házi süteményeket, édes tésztákat fogyasszunk, melyek teljes kiőrlésű lisztből (tönköly, rozs, hajdina stb.), alacsony GI-tartalmú cukrokkal (akácméz, kókuszcukor, agávészirup) készülnek. Adhatunk hozzájuk olajos magvakat (chia-, tök-, napraforgómag stb.) és szezonális gyümölcsöket.

Zabpehely más reggeli gabonapelyhek helyett

A megfelelő reggeli gabonapelyhek kiválasztásánál nem csak a cukortartalom számít. A termék gyártási folyamata is fontos: a puffasztott vagy a zúzott és grillezett (kukoricapehely-típusú) gabonafélék GI-je magas, megközelíti a 85-öt. Azok a pelyhek viszont, amelyek csak lapított és párolt gabonafélék, jó alternatívát jelentenek. Különösen ajánlottak a zabból készült változatok, amelyek vízben oldható rosttartalma magas, és lassítják az emésztést.

Fehér kenyér helyett kovászos kenyér

A kenyerek GI-je jelentősen eltér a liszt fajtájától és az előállítás módjától függően. Ez a skála a teljes kiőrlésű lisztből készült és a kovászos kenyér 40 GI-től, a fehér szendvicskenyér 75, a komplett kenyér 65, a fehér kenyér 70 GI-jéig terjedhet. A lényeg az, hogy minél inkább teljes kiőrlésű a liszt, vagy minél hosszabb a kovászos erjesztés, annál alacsonyabb lesz a GI. A fehér liszttel és adalékanyagokkal gyorsan elkészíthető ipari kenyereket ebből a szempontból tanácsos kerülni.


Káros, ha magas a glykaemiás index

2024. május 13.

A magas glykaemiás index (GI, az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége) a leggyakrabban súlygyarapodáshoz, cukor utáni vágyhoz és cukorbetegség kockázatához vezet. Az alacsony GI-értékű étrend viszont a kiegyensúlyozott vércukorszint, a hosszan tartó jóllakottság és a stabil hangulat garanciája.

Fotó: 123rf.comAz 1980-as években a kanadai Torontói Egyetem kutatói kidolgoztak egy koncepciót a szénhidráttartalmú ételek osztályozására a vércukorszintre gyakorolt hatásuk szerint. Innen ered a glykaemiás index számértéke meghatározásának módszere. Azóta tudjuk, hogy a magas GI-vel rendelkező élelmiszerek a vércukorszint felugrását idézik elő, ami az inzulin (a cukor sejtekbe juttatásáért felelős hormon) erős termelődését váltja ki. A magasabb inzulinszint egyéb káros hatása mellett a zsírraktározást is elősegíti. Ezért, ha fogyni vágyunk, különösen törekednünk kell az alacsony GI-vel rendelkező élelmiszerek fogyasztására. A magas GI egészségünkre gyakorolt káros hatásai több téren jelentkeznek.

  • Zsírraktározás

Az inzulin tehát elősegíti a cukor bejutását a sejtekbe, ahol vagy energiaként hasznosul, vagy zsírként raktározódik. A túl nagy mennyiségű magas GI-értékű élelmiszer fogyasztása és a kevés fizikai aktivitás fokozott mértékben vezet súlygyarapodáshoz.

  • Sóvárgás a cukros élelmiszerek után

Mivel az erős inzulinszekréció gyorsan cukrot juttat a sejtekbe, akkor a vérben a cukorszint csökken, és ún. reaktív hipoglykaemiát (alacsony vércukorszint) okoz. Ha nincs elég cukor a vérben, az agy éhségüzeneteket küld, különös tekintettel az édes termékek iránti vágyra. Igazi ördögi kör alakul ki.

  • Rossz hangulat

Amikor a vércukor drasztikusan csökken, a szervekben, beleértve az agyat is, hiányzik a cukor (fő üzemanyaguk). Eredmény: fáradtság, koncentráció hiánya, ingerlékenység, rosszkedv…

  • A cukorbetegség kockázata

A magas GI-értékű étrend hozzájárul a súlygyarapodáshoz, ami maga is elősegíti az inzulinrezisztenciát (a sejtek már nem érzékenyek az inzulinra, és a vércukorszint magas marad). Az inzulint kiválasztó hasnyálmirigy túlterhelésével csökkenhet a hatékonysága, ami a krónikus hiperglykaemiát (magas vércukorszintet) is elősegíti.

  • További betegségek kockázata

Tanulmányok sora kimutatta, hogy a magas glykaemiás index növeli a túlsúlyon és a diabéteszen kívül más betegségek kockázatát is. A magas GI-jű táplálkozás kapcsolatba hozható a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az olyan neurodegeneratív betegségek kockázatával, mint az Alzheimer-kór, továbbá egyes rákbetegségek és az életkor előrehaladtával összefüggő makula degeneráció veszélyével is. Valójában a magas vércukorszint elősegíti a gyulladást, megzavarja a lipidanyagcserét, és gyengíti az ereket és az idegeket.


Mennyei narancsos-csokis kockák

2024. május 11.

Isteni finom csokis édesség.

Hozzávalók:

A tésztához:
10 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor
1 tojás
2 dl tej
30 dkg liszt
2-3 ek. kakaópor
fél cs. sütőpor

Az öntethez:
15 dkg vaj vagy margarin
20 dkg cukor
3 ek. kakaópor
fél dl tej
igény szerint 5cl valamilyen alkohol (likőr, vodka, konyak)

A mázhoz:
10 dkg narancsos étcsokoládé
1-2 evőkanálnyi aprított kandírozott narancshéj
2 ek. olaj

Elkészítése:
A tésztához a hozzávalókat összekeverem és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. 180 fokon tűpróbáig sütöm. Ezután félreteszem hűlni, és ha már langyos, egy nagy tálba morzsolom.

Az öntet hozzávalóit összeolvasztom, míg a cukor is beleolvad és kezd kicsit sűrűsödni. Leöntöm vele a sütimorzsát, majd alaposan összegyúrom.


Rakott tészta spenóttal és fetával

2024. május 08.

A friss spenót a fetával nagyon finom ízkombinációt alkot! Íme, egy könnyen és gyorsan elkészíthető tésztaétel ezzel a két hozzávalóval. 

Hozzávalók:
25 dkg penne vagy csavart tészta
50 dkg spenót
2 dl tejszín
25 dkg fetasajt
3 gerezd fokhagyma
só, bors
olaj

Elkészítése:
A tésztát kifőzöm a szokásos módon. Közben a spenótot megtisztítom (vagyis leszedem a középső száráról), megmosom és kevés olajon átpárolom. Hozzáöntöm a tejszínt, sózom, borsozom, beleszórom a zúzott fokhagymát és botmixerrel pürésítem.
Ezután egy tűzálló tálban rétegezem: tészta-spenótos püré-morzsolt feta és ugyanez mégegyszer. A sajt kerüljön felülre! Ezután 15 percre a sütőbe teszem.

Frissen tálalom!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...202122...298