


Információk, érdekességek
Zöldségek, gyümölcsök
2023. május 16.
A zöldségek felhasználhatók frissen, fagyasztva, főzve, sütve vagy szárítva, míg a gyümölcsök szintén frissen, fagyasztva, aszalva, ill. befőtt formájában választhatók.
A vásárlás során figyeljünk a következőkre:
– A gyorsfagyasztott termék csomagolására. Sérült csomagolású terméket ne vásároljunk! Ha megtapogatjuk, és azt érezzük, hogy nagyobb tömbök vannak a csomagban, ne vegyük meg.
– Fontos a vásárlás sorrendje! Lehetőség szerint utolsó lépés legyen a hűtött termékek kosárba helyezése. A különböző termékeket (pl. friss zöldségek, fagyasztott áruk) célszerű külön táskákba tenni, hogy ne szennyezzék egymást.
– A minőségmegőrzési, ill. fogyaszthatósági időre figyeljünk!
– A friss zöldség és gyümölcs ép legyen és benyomódásoktól mentes. A benyomódás helyén gyorsabban megindul a romlás.
A feldolgozás, felhasználás során érdemes figyelembe venni a következőket:
– A fagyasztott élelmiszert a felengedés után már nem szabad újra lefagyasztani, mert a „hibernált” mikrobák a kiolvasztás után újra szaporodni kezdenek, ezáltal nő a csíraszám. Ebből adódóan a terméket csak akkor érdemes kiolvasztani, ha utána rövid időn belül fel is használjuk. A kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha lassan és hűtőszekrényben történik.
– Ha a fagyasztott zöldség, gyümölcs kissé fakóbb a vártnál, még nem feltétlen ad okot aggodalomra. Némi színváltozás még elfogadható, melynek oka lehet többek közt a hosszú idejű tárolás.
– A zöldségeket a felhasználási javaslat szerint, vagy felengedés nélkül tegyük forrásban lévő vízbe vagy hevített zsiradékba.
– A fagyasztott zöldség párolásához elegendő pár perc, ha túl sok ideig tart a hőkezelés, pépes állag lehet a végeredmény.
– Ha fagyasztott zöldséget grillezünk, tanácsos grillkosarat használni, mivel ilyenkor a zöldségek puhábbak vagy épp törékenyebbek lehetnek a frisseknél, így könnyen áteshetnek a grillrácson.
– Amennyiben fagyasztott gyümölcsöt használunk, pl. süteményhez, s előtte nem olvasztjuk ki, akkor valamivel hosszabb sütési idővel számolhatunk.
– Fagyasztott bogyós gyümölcsnél előfordulhat, hogy levet ereszt a gyümölcs, ezért mielőtt a tésztához adjuk, szórjuk meg azt egy kis liszttel vagy búzadarával, ami felszívja a nedvességet.
Sós élelmiszerek utáni vágy: mit tehetünk ellene?
2023. május 16.
Szomorúság vagy bosszúság hatására sietősen chipset ropogtatni, vagy egy fárasztó munkanap után egy finom pizzát elfogyasztani egyszer-egyszer nem árt senkinek. De túl gyakran, hosszú távon a test segítségért kiállt. Ahhoz, hogy ellenálljunk a sós ételek iránti túl gyakori vágynak, először meg kell értenünk annak okait, majd tanácsos megfogadnunk hasznos tanácsokat.
Mi okozhatja a túlzott vágyat?
Számos magyarázat létezik. Íme, néhány közülük:
– A sós termékek iránti vonzalom részben (korábbi) étkezési magatartásformákkal hozható összefüggésbe. Pl. a várandósság, majd szoptatás alatt sok sósat fogyasztó anya befolyásolhatja a gyermek étkezési preferenciáit, vagy egy család, ahol nagyon kedvelnek bizonyos sós élelmiszereket, és túl gyakran fogyasztják őket (pl. sült burgonyát, füstölt húsokat, zsíros sajtokat stb.), formálja az ízeket.
– Amellett egyes vizsgálatok kimutatták, hogy vannak olyan gének, amelyek az édesség felé ösztönzik a vágyat, és ezek hiányában vonzódunk a sós ízekhez.
– Végül, a sós élelmiszerek utáni sóvárgás pszichológiai szempontból a kényelem, az erő és a magabiztosság iránti igény visszanyerésének szükségletével függ össze.
Miért kívánhatja a szervezetünk?
A sós ropik, kekszek, akárcsak az édességek vagy a zsíros ételek utáni sóvárgás jó közérzetet biztosít, amelyet a dopamin felszabadulása okoz az agyban. Egy másik magyarázat lehet a nátriumhiány: a sós utáni sóvárgás kapcsolatban állhat a szervezetben az elektrolitok (főleg a nátrium) hiányával.
Milyen hatást gyakorolnak a sós élelmiszerek a szervezetre?
Amíg rendszeresen felhívjuk a figyelmet a cukor szervezetünkre gyakorolt negatív hatásaira, ugyanúgy ismernünk kell a só és a sós ételek iránti vágy hosszú távon megnyilvánuló, lehetséges káros következményeit az egészségünkre nézve.
Sajnos a sós termékek gyakran nemcsak sóval vannak tele, hanem zsírral is.
A súlygyarapodás mellett számtalan problémát okozhat.
– Vízvisszatartás: a só megreked a szövetekben, ezért elősegíti a víz felhalmozódását, és megakadályozza annak kiürülését.
-Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint): a sós ételek és a telített zsírok növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét a vérben.
– Artériás magas vérnyomás: a túlzott mennyiségű nátrium növeli a teljes vértérfogatot és a vérnyomást.
– Magas trigliceridszint a vérben: a szervezetben a neutrális zsírok magas szintje fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
A só egyben étvágyfokozó is, ami túlzott élelmiszer-fogyasztáshoz és hízáshoz vezet.
Teltségérzetmentesen
2023. május 15.
Üres főzeléket fogyasztunk ebédre, miközben egy tányér lasagnéról álmodozunk, és közben reménykedünk, hogy ezzel jót teszünk a vonalainknak? Nem biztos, hogy helyesen járunk el. A jóllakottság érzése az agyból indul ki, és összefügg azzal, hogy amit megeszünk, egyezik-e pszichés állapotunkkal – állítják a táplálkozási szakemberek.
Ez esetben biztosan nem – de mi lenne a jó megoldás? A példánál maradva: fogyasszunk egy kis adag lasagnét, előtte zöldséglevessel, utána gyümölccsel – így kielégítjük éhségérzetünket és a vágyunkat is. Sokkal hasznosabb, ha ízlésünk szerinti, könnyű, de tápláló ebédet fogyasztunk, amit nem kell „kompenzálnunk” későbbi nassolással vagy a gyomrunkat megterhelő, nehéz vacsorával.
Hasznos tudnivalók
– Ha nehéznek érezzük a gyomrunkat étkezés után, és az a benyomásunk, hogy túl sokat ettünk, semmi kétség: túlléptük a jóllakottság küszöbét.
– Ahhoz, hogy időben abbahagyjuk az evést, tudni kell felismerni a határt. Gyakoroljuk magunkat abban, hogy figyeljük meg, mikor kezd kevesebb élvezetet okozni az evés: ez azt jelzi, hogy már nincs messze a jóllakottság.
– Ne keverjük össze a jóllakottságot a mértékletességgel. Ne álljunk fel az asztaltól úgy, hogy azért még éhesek maradtunk. Hiszen ez azzal a kockázattal jár, hogy egy óra múlva már nassolnivalóra, kalóriadús táplálékra vágyunk.
Juhtúróval sült tészta, tejföllel, pirított hagymával
2023. május 10.
A juhtúró vagy brindza egész Kelet-Közép-Európában kedvelt összetevője megannyi tésztaételnek. Nézzünk most egy sütőben sült, rakott jellegű variációt!
Hozzávalók:
1 kg fodros nagykocka
800 g juhtúró
8 dl tejföl
300 g húsos szalonna
2 fej hagyma
1 csomag snidling
só
Elkészítése:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kipirítjuk, majd leszűrjük. A zsírján aranysárgára pirítjuk a megtisztított, finomra vágott hagymát, majd a tűzről levéve beleszórjuk a gorombára vágott snidlinget.
A kifőtt, leszűrt tésztát összekeverjük sóval, morzsolt túróval, a pirított szalonnával és 5 dl tejföllel. Hőálló tálra tesszük, és sütőben megpirítjuk.
Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejföllel, és rászórjuk a pirított hagymát.
Étkezés növényi segítséggel
2023. május 07.
Az ételek, italok túlzott mennyiségű fogyasztása enyhe, de elég kellemetlen következményekkel járhat: teltségérzet, felfúvódás, gázosodás, és úgy érezzük, már egy falat sem megy le a torkunkon. Szerencsére sok gyógynövény van, amelyek hatóanyagaik révén csillapítani tudják a kellemetlen tüneteket, és segítik az emésztés zavartalanságát. Fogyasztásuk étkezés után ajánlott teaként vagy teakeverékként.
Mely gyógynövények alkalmasak?
A köményfélék (édeskömény, konyhai kömény) az emésztés és az epeképződés fokozásával segítik emésztésünket. Illóolaj-tartalmuk szélhajtó hatású, csökkentik a teltségérzetet. Ugyancsak hasonló a hatása az ánizsnak is. Mindhárom növényi rész, termés, érdemes eldörzsölni dörzsmozsárban, mert aprítva a hatóanyag jobban ki tudja fejteni hatását.
Közismert és gyakran használt teánk a kamilla, melyet kisebb gyermekek bélpanaszaira is használhatunk. Alkalmazása ajánlható puffadás, görcsök, hasmenés, bélhurut esetén, de azoknak is, akiknél alapbetegségként a tápcsatorna gyulladásos, fekélyes tünetei nehezítik meg emésztésüket. Ebben az esetben is a kamilla gyulladáscsökkentő, görcsoldó illóolaja, a jellegzetesen kék kamazulén segít a gyógyulásban. Ne lepődjünk meg, ha eleinte a virág sárga színétől az élénksárga színű tea, esetleg pár óra múlva zöld színű lesz. A kamazulén kék színe okozza ezt, és nyugodtan fogyasztható.
Annak, akinek nincs epeköve, ajánlható a borsmentatea, melynek illóolaja a mentol, aminek köszönhetően jellegzetes ízű és illatú, a nyál- és epetermelést fokozó teát készíthetünk, mely javítja az emésztésünket. Az epetermelés növelésére alkalmazható a fehér ürömből készült tea is, amelyik keserűanyagot és illóolajat tartalmaz, mely többszörösére növeli az epekiválasztást. A keserűanyag-tartalmú teákra jellemző, hogy étvágyjavítóak is. A fehérüröm-tea egy jó példa arra, hogy a teák is tartalmazhatnak káros anyagokat, mint ennél a növénynél a központi idegrendszert károsító tujont. Ezért fontos, hogy csak tea formájában fogyasszuk, mert a vízzel nem oldódik ki a káros anyag.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...383940...301