Információk, érdekességek

Jön a baba! Mit egyek?

2023. január 27.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Megtudtad, hogy gyermeket vársz? Életed legszebb feladatára vállalkoztál, ami azonban felelősséggel is jár. Ez pedig már most elkezdődött. Az ételeidből nyeri a gyermeked a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Ha hiányt szenved, akkor tőled veszi el a szükséges dolgokat. A magad és magzatod egészsége érdekében egyáltalán nem mindegy, mi kerül a tányérodra.  

A várandósok étrendje nem a mennyiségi, hanem a minőségi étkezésről szól. Nem kettő helyett kell enni, csupán a tápanyagok mennyiségét kell növelnünk, és formálnunk úgy, hogy a babánk minél egészségesebbé váljon.

A várandósság alatt az „ideális” súlygyarapodás mértéke 10-12 kg. Ha a terhesség kezdetén a kismama túlsúllyal rendelkezett, akkor ez a súlygyarapodás csak 9-10 kg legyen.  A súlygyarapodás mértéke kezdetben lassú, 1-10 hétig heti kb. 115 g, majd ezt követően 30 héten át heti 300 g.

Mi teszi ki ezt a súlygyarapodást?

  • A méhben fejlődő magzat súlya
  • Méhlepény
  • Magzatburok, magzatvíz
  • A méh és az emlő mirigyállományának megnövekedése
  • Vérmennyiség megszaporodása
  • Zsírlerakódás

A várandósság idején kb. 300 kcal-val kell többet fogyasztania naponta a kismamának. Ez kb. 2 zsemle energiatartalma. Ebből is látszik, hogy nem kétszer annyi mennyiségre van szükség, inkább bizonyos tápanyagok megnövelt bevitele szükséges.


Forrón az igazi: a fokhagyma-krémleves

2023. január 23.

Melengető, mégis egyszerű, percek alatt összedobható, garantáltan vámpírűző levest ajánlunk mindenkinek. Ha szereted a fokhagymát, ez kötelező!  

Hozzávalók:
6-8 gerezd fokhagyma
1 ek. vaj
1 ek. liszt
5 dl tej
5 dl víz

bio ételízesítő

Elkészítése:
A fokhagymát apróra vágom, a vajat egy lábasban megolvasztom, beledobom a fokhagymát, és kicsit párolom. Ezután mehet bele a liszt, elkavarom, és már öntöm is fel egy pici vízzel. Igyekszem csomómentesre elkeverni, majd mehet bele a többi tej és víz valamint a fűszerek.

Összeforralom, és ezek után két verzió lehetséges:
- ha rögtön asztalra adod, akkor azon nyomban besűríted 1 ek. étkezési keményítővel elkevert kevés vízzel,
- vagy félreteszed, akár másnapra is, fogyasztás előtt felforralod, és csak akkor alkalmazod az előző keményítős trükköt.

Levesbetétként pirított kenyér- vagy zsemlekockát, ill. levesgyöngyöt ajánlok!


Rosttartalom és értékes hatóanyagok: a csíra

2023. január 21.

Fotó: 123rf.com

A csírák a növényeknek azon részei, melyek koncentráltan tartalmaznak számos hatóanyagot: vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, oligo-elemeket, poilfenolokat. A csírák jótékony hatást gyakorolnak szerveztünk működésére, és a méregtelenítést is elősegítik.

Biocsírák

Tiszta vízben csíráztatott magvak, élő ételek. Kiváló forrásai az A-, B-vitamin-komplex, C-, E-, K- és U-vitaminoknak, kalciumnak, magnéziumnak, foszfornak, klórnak, káliumnak, nátriumnak, illetve szilíciumnak. Csírázáskor a magvak enzimjei megszaporodnak, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalmuk egyszerű, azonnal hasznosítható elemre bomlik. Ásványianyag-, valamint vitamintartalmuk (antioxidánsok és bioflavinok) 100–200-szorosára nő.

Magas rosttartalmuk révén segítik a salakanyagok eltávolítását. A különböző gabona- és fűszermagvak meghatározott gyógyító hatással is rendelkeznek, csíráztatott állapotban ez az értékük megsokszorozódik. A biocsírák regenerálják a bélflórát, fokozzák az ellenálló képességet, védik az egészséget.

A csírák fogyasztása nagyobb gyermekeknek (3 éves kor fölött), illetve felnőtteknek, úgy ahogy van, nyersen (természetesen átmosva) ajánlott.

Fogyasztható egymagában elrágcsálva (a szójacsíra finom dióízű), de szendvicsekre vagy megkent kenyérre szórva (retek-, mustár-, káposzta-, hagymacsíra), túróba, kefirbe keverve (repce-, lucernacsíra), valamint levesbetétként (lencse-, bab-, napraforgó-, borsócsíra) is egyaránt ízletes vitaminforrás.


Amerikai saláta

2023. január 19.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Gyümölcsök és zöldségek jól megférnek egymással ebben a joghurtöntetes salátában.  

Hozzávalók:

1 banán
2 közepes nagyságú piros alma
3 zeller (150 g)
1/2 fej jégsaláta

A salátaöntethez:

150 g joghurt
3 evőkanál vegyes vagdalt zöldfűszer (pl. petrezselyem, metélőhagyma)
1 evőkanál gyümölcsecet vagy citromlé
jódozott só
bors

Elkészítés:

Az öntethez a joghurtot edényben simára keverjük. A zöldfűszert lemossuk, leitatjuk a levélkéket, esetleg lecsipkedjük, és apróra vágjuk. A gyümölcsecettel, vagy citromlével, sóval és borssal a joghurtba keverjük.

A banánt lehámozzuk és felkarikázzuk. Az almát megmossuk és leitatjuk, felnegyedeljük, a magját eltávolítjuk és elszeleteljük. A zellert letisztítjuk, kemény külső rostjait lehúzzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és vékony szeletekre vágjuk, a banánnal és az almával együtt joghurt öntettel elvegyítjük.


Puffadás, gyomorégés helyett: tippek a jobb emésztésért

2023. január 18.

A rohanó életvitel, helytelen étkezés, stressz és kevés mozgás miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével áttekintjük a leggyakoribb problémákat és kezelésükkel kapcsolatban is igyekszünk megoldást kínálni.

Fotó: gettyimages.comFigyeljünk az étkezésre és a tünetekre!

A gyomor- és bélrendszeri panaszok hátterében a banális problémáktól a súlyos elváltozásokig több kiváltó ok is meghúzódhat. Tünetek esetén érdemes megfigyelni mikor, milyen étel fogyasztása után jelentkeztek a panaszok – tanácsolja szakértőnk. Gyakran a túl gyorsan, vagy az egyszerre elfogyasztott túl nagy mennyiségű étel a gond, de a mozgáshiány, vagy a túlsúly is fokozhatja a tünetek erősségét, gyakoriságát. Gyomorégést reflux betegség, haspuffadást, hasmenést laktóz-intolerancia, vagy lisztérzékenység is okozhat. Az alábbi praktikák hasznosak lehetnek enyhébb tünetek esetén, hosszabb ideje fennálló panaszokkal azonban mindenképp forduljon szakorvoshoz!

Gyomorégésre: rágózzon vagy nassoljon?

Az égető, maró, kellemetlen érzést a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza. A rágózás hatására beinduló intenzív nyáltermelés segíthet enyhíteni a panaszokat, a nyál ugyanis semlegesíti a savas kémhatású gyomornedvet. A mentol azonban fokozhatja a panaszokat, érdemes ez okból más ízt választani a termékek közül. A nassok korántsem az egészséges étrend alapkövei, ha azonban gyomorégésre hajlamos, érdemes mindig magánál tartania egy zacskó ropit, pattogatott kukoricát, vagy kekszet, ami szintén gyors segítséget jelenthet a panaszok ellen.

Hasmenésre probiotikumok

A hasznos baktériumok a bélrendszerben találhatóak, a normál bélflóra részei. Fontos szerepük van egészségünk megőrzésében, ezen belül a normál bélműködés fenntartásában is. Antibiotikum kúrák után gyakori, hogy hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik, mivel a készítmények a betegséget kiváltó kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is eltávolítják a szervezetből. Ilyen esetekben – a megfelelő diéta mellett – a probiotikumoknak is nagy jelentősége van. Hasmenéses panaszok esetén emellett javasolt pár napra a tej kihagyása, de száraz sajtot ehet az illető. A beteg diétája ne szorítkozzon kizárólag főtt krumplira és teára, kekszre. A menü kiegészíthető rizs, banán, alma, sárgarépa és zöldségleves fogyasztásával is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...383940...294