Információk, érdekességek

Főzz takarékosan és finoman!

2023. január 12.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Kevés alapanyagból is készíthető finom és tartalmas étel. Próbáld ki!  

Mustáros tepsis burgonya

Hozzávalók:
8 szem közepes burgonya
1 fej hagyma
2 kanál mustár
olaj

bors
piros arany
1 pár virsli (vagy darabka kolbász, debreceni, stb.)

A burgonyát meghámozom, kockákra vágom és megmosom. A hagymát apróra vágom, kevés olajon megpárolom. Amikor puha, beleteszem a mustárt, a piros aranyat, a sót és a borsot. 1 dl vizet teszek rá és összeforralom.

Egy tűzálló tálba teszem a burgonyát, és ráöntöm a mustáros-hagymás keveréket. Összekeverem, és fóliával letakarva 180 fokon 45 percig sütöm. Ezután leszedem a fóliát, hozzáteszem a karikára vágott virslit, és visszateszem még kicsit pirulni.

Káposztasalátát kínálok mellé.


Annyi a munka, hogy nincs időd enni?

2023. január 11.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sajnos sokaktól hallom, hogy "de nincs időm enni". Minden másra, például az utazásra, vásárlásra, munkára tudatosan készülünk, addig az étkezésünk többnyire valahol az utolsók között szerepel a fontossági sorrendünkben.  

Az ételeinkben fellelhető tápanyagokból építi fel saját magát a szervezetünk. Ezek által képes fenntartani a biológiai folyamatainkat. Ha nem kap elegendőt, akkor hosszú távon megsínyli a testünk, egészségi állapotunk. Sajnos, nagyon sok emberre jellemző, hogy amikor este hazaér és végre nyugi van, akkor próbálja bepótolni az egész napos kimaradást. Ez mindenképpen elhízáshoz vezet, hiszen a napközbeni „éhezés” következtében lelassul az anyagcsere, majd az este kapott táplálékot megpróbálja elrakni a raktárainkba (zsír), hiszen arra számít, hogy másnap sem fogunk enni. A lényeg az, hogy a testünk tartalékoló üzemmódba kapcsol, aminek egyenes következménye a zsírraktárak felszaporodása.

A legfontosabb az az, hogy napközben is próbáljunk beiktatni étkezéseket. Ezek lehetőleg ne a legközelebbi pékség által felvonultatott finomságok legyenek, hanem valami, ami tápláló és egészséges.

Nézzünk meg néhány kifogást, amit leggyakrabban hallok akkor, amikor tudatos étkezésre buzdítom az egészségesebben élni, netán fogyni vágyó embereket:

1. „Nincs időm semmit enni, mit is tudnék magammal vinni, hiszen egész nap rohanok?”
Érdemes már előző nap kigondolni, hogy másnap mit vinnénk magunkkal. Ezt értem én tudatosság alatt. A napi háromszori étkezés mellett nem lenne rossz, ha be tudnánk iktatni két kisebb étkezést is. Ezekre érdemes magatokkal vinni gyümölcsöt, korpás kekszet, zöldségsalátát, bulátát, kölesgolyót. Ezek mind olyan ételek, amelyek pillanatok alatt elfogyaszthatóak, jól szállíthatóak, tehát ideális, ha az ember ki se látszik a munkából, vagy akár rohangálnia kell egyik helyről a másikra.

2. „De nem tudom hogy elvinni”
Érdemes beszerezni egy pici műanyag dobozkát. Sokféle kapható már a boltokban. Én azt szoktam javasolni, hogy azt válasszák, ami körülbelül akkora, mint egy kisebb müzlis tányér. Ha ebbe pakoljuk bele reggel, amit tízóraira vagy uzsonnára viszünk magunkkal, akkor még egy pici női táskákba is ügyesen belesüllyeszthetőek, könnyen szállíthatóak. Tehát két kifogás máris törölve, hiszen könnyedén találtunk rá megoldást.

3. „Mindig szendvicset eszek”
Ha valami tartalmasabbra vágyunk, akkor még mindig a legjobb, gyors megoldás a szendvics. Lehetőleg most ne a hagyományos zsömle-párizsi kettősre gondoljatok, hanem valami sokkal finomabbra és táplálóbbra. A reform szendvics készülhet kenyérből, kifliből, vagy zsömléből, egyetlen kitétel van, hogy ezek teljes kiőrlésű lisztből, vagy rozslisztből álljanak. Akinek nincs súlyfeleslege, gondolhat még a magos változatokra, azonban, akinek problémái vannak, inkább hanyagolja az olajos magvas változatokat. A pékárut kenjük meg egy kis margarinnal, de vajjal is akár. Erre tehetünk érlelt sonkákat, vagy ha van otthon, akkor akár grillhúst vagy natúrszeletet. Megspékelhetjük egy szelet sajttal, pár szelet tojással és természetesen tegyünk bele zöldséget. A zöldség lehet bármi, amit csak szeret az illető. Ha valaki szeretné, hogy a szendvicse ne nedvesedjen át tőlük, akkor a már említett pici tartóban magával viheti külön felszeletelve.


A 7 legjobb méregtelenítő étel

2023. január 09.

A túlsúly, fáradtság, kedvetlenség, alacsony energiaszint, petyhüdt, mitesszeres bőr, cellulitisz a méreganyagok felhalmozódásának jelei is lehetnek. A méregtelenítés minden évszakváltáskor javallott, tavasszal pedig szinte kötelező, de a karácsonyi-újévi időszak "nagy zabálásai" után is erősen megfontolandó. Van néhány olyan ételcsoport, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a fogyókúrában és a méregtelenítésben.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Tartsd szem előtt, hogy e két folyamat kéz a kézben jár: amikor megszabadítjuk a szervezetünket a méreganyagoktól és a felhalmozódott anyagcseretermékektől, az az esetek többségében kilókban vagy centikben mérhető fogyással is jár, feltéve, hogy megfelelően végeztük.

Amit semmiképp ne csinálj: ne villámdiétáktól vagy egy ételféleségen alapuló, drasztikus fogyókúrától várd a látványos súlycsökkenést, mert ez valóban többet árt, mint használ. Az amúgy is kiürült ásványianyag- és vitaminraktárait egy ilyen ésszerűtlen módszer révén nem tudja feltölteni a szervezet, így könnyen hiánybetegségek alakulhatnak ki, a legyengült immunrendszer pedig fogékonyabb lesz a fertőzésekre.

Könnyű méregtelenítő étrend

A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy a szezonálisan beszerezhető, vitamindús ételféleségekből kímélő eljárásokkal készítünk könnyű, energetizáló fogásokat. Egy ilyen kímélő ételekből összeállított étrendet nyugodtan követhetsz egy-két hétig is, a szervezeted nagyon hálás lesz érte, hogy az emésztésen megspórolt energiát a méregtelenítésre tudja fordítani.

Az 5 legfontosabb alapszabály:

1. Egyél minél több zöldséget, gyümölcsöt nyersen!

Tévhit, hogy a nyers ételek nehezebben emészthetők, mint a főtt fogások. A nyers ételek tele vannak az emésztéshez elengedhetetlen enzimekkel és élő tápanyagokkal, amelyek a téli ínség idején kiemelten fontosak.
Iktass be minél több gyümölcsöt, vacsorára, ebédre egyél salátát idényzöldségekből.

2. Használj kímélő konyhai eljárásokat!
Vagyis a zöldségeket hosszas sütés-főzés helyett párold meg, az sem baj, ha ropogósak maradnak. A kínai konyhaművészetből ellesheted a hirtelen sütés titkát: az így készült zöldségfélékben is sokkal több az értékes anyag, és ízletesek is. Ha igazán jót akarsz magadnak, kevés hidegen sajtolt olajon süss vagy párolj!

3. Vedd kisebbre az adagokat!
A kétharmadig telt gyomor emészt a legnagyobb hatásfokon. Ezért sose edd tele magadat, és ne szedj kétszer. Jobb, ha egy-két hétig a befejező fogásként fogyasztott desszertet is kihagyod.

4. Csökkentsd a szénhidrátfogyasztást!
Jobb, ha minimális szénhidrát alapú ételféleséget, vagyis gabonafélét, burgonyát, péksüteményt fogyasztunk, elősegítve ezzel a gyorsabb bélmozgást. Nem kell őket teljesen száműzni, de a fehér lisztből készült pékárukat jobb, ha elfelejted erre az időre. Inkább válassz teljes kiőrlésű rozskenyeret a salátához, vagy készíts barnarizst, kölest, hajdinát köretként.


A hisztamin érzékenység diagnózisa után

2023. január 06.

Ha orvosilag igazolt hisztaminózis áll fenn, a kezelőorvos javaslatára, az intolerancia súlyossági fokától függően hisztamin-szegény, illetve -mentes, úgynevezett mediátor mentes diétára van szükség. Az étrend meghatározása összetett feladat, hiszen az egyéni tolerancia döntő szerepet játszik a tiltott élelmiszerek fogyasztásában. Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a dietetikai konzultáció több lépcsőben segít a megfelelő életmód kialakításában.

Fotók: pixabay.comMilyen élelmiszereket nem szabad fogyasztani?

Természetesen vannak alapvető szabályok és olyan alapanyagok, amelyek a legtöbb esetben korlátozást igényelnek, ilyenek többek között az érlelt sajtok, a pácolt-, füstölt húskészítmények, a savanyított-, fermentált zöldségek, a nem friss pékáruk és húsok, a vörösbor vagy a csokoládé. Az, hogy például zöldségek közül a paradicsom, a hagymafélék és a spenót vagy a gyümölcsöknél az eper, citrusfélék vagy a banán kinél milyen mennyiségben okoz panaszokat egyénileg változhat.

Mit jelent az egyéni tolerancia?

A hisztamin intoleranciás betegek rendszerint megdöbbennek a tiltólistás ételek hosszú felsorolását látva. A hisztamin intoleranciás tüneteket a hisztamint lebontó diamino-oxidáz, DAO enzim csökkenése okozza. Azt azonban fontos tudni, hogy ez a csökkenés mindenkinél egyéni mértékű, ezért a diéta sem egységes, hanem személyre szabott, az egyéni tolerancia függvénye. Ez azt jelenti, hogy a listáról mindenkinek csak azokat az élelmiszereket kell mellőznie vagy csökkentenie a fogyasztását, ami nála tüneteket okoz.

Hogyan segít a dietetikus?

A diéta összetettsége miatt nem biztos, hogy a magas hisztamin-tartalmú élelmiszerek kizárásával azonnal megszüntethetőek a tünetek. A magas hisztamintartalmú élelmiszerek mellett vannak olyan alapanyagok is, amelyek a hisztamin lebontását gátolják, vagy éppen felszabadulását segítik. A dietetikus tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan lehet az egyes élelmiszerekkel szembeni érzékenységet felderíteni, segít a megváltozott élethelyzetet receptekkel, vásárlási és konyhatechnológiai praktikákkal enyhíteni és meghatározza a napi tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag szükségletet.

Fokozatos visszaterhelés

A hisztamin-intolerancia nem életre szóló betegség, a későbbiekben – bizonyos szabályok betartása mellett – akár újból is fogyasztható a korábban panaszt okozó élelmiszer. A szigorú diéta betartása után a dietetikus javaslatára egy-egy étel újbóli bevezetésre kerülhet, és ha a páciens nem érzékel panaszt az elfogyasztott élelmiszer után, a szakember meghatározott mennyiségben és konyhatechnológiai eljárással engedélyezheti a nyersanyag fogyasztását. Ennek meghatározása a diéta folyamatos betartását követő néhány hét után kezdődhet el, egy kontroll alkalmával, egyénre szabottan, szigorúan napi egy alapanyag újbóli bevezetésével.


Karibi csirkemell kókuszos rizzsel

2023. január 01.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Banán egy húsételben? Naná! Trópusi, zamatos, magában hordozva a napfényt, amire mindannyian vágyunk az év ezen időszakában.  

Hozzávalók:
4 csirkemell (bőr és csont nélkül)
2 banán
2 gerezd fokhagyma, meghámozva és felaprítva
csipet szárított chili
15 ml (1 evőkanál) őrölt kömény
15 ml (1 evőkanál) őrölt koriander
125 ml (½ csésze) kókusztej
2,5 ml (½ teáskanál) őrölt gyömbér
30 ml (2 evőkanál) mustárpor
1 lime héja és leve + extra szeletek, kinyomkodni
marék korianderlevél, durvára vágva + plusz levél, díszítéshez
só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
250 g főtt basmati rizs
60 ml (4 evőkanál) kókusztej
pirított kókuszreszelék, tálaláshoz

Elkészítése:
A csirkéhez a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A csirkemellek kivételével az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük, azzal készítjük a pácot. A csirkemelleket tepsibe tesszük, és a páclével felöntjük, hogy ellepje. Előmelegített sütőben sütjük 20-25 percig, vagy amíg a csirke meg nem sül.

A kókuszos rizshez összekeverjük a főtt basmati rizst és a kókusztejet. Ízlés szerint fűszerezzük.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...394041...294