


Információk, érdekességek
Időskori étvágycsökkenés
2022. augusztus 21.
Idősebb korban, számos élettani változás mellett, csökken az étvágy – ez normális jelenség. Hasznos azonban kiemelni a fontosabb okokat, és azok figyelembevételével megfogadni néhány jó tanácsot a kiegyensúlyozott táplálkozás megtartása érdekében.
Az idős emberek kevesebbet esznek, de aggodalomra ad okot, ha úgy gondoljuk, hogy emiatt nem vesznek elég tápanyagot magukhoz, netán az alultápláltság veszélye fenyegeti őket. Amennyiben nem lakunk együtt vele, látogassuk sűrűbben idős hozzátartozónkat, mert velünk biztosan nagyobb kedvvel eszik, visszatérhet a finom ízek iránti vágya. Emellett gondoljunk az étvágygerjesztő tálalásra, és természetesen a jó minőségű ételek, ill. alapanyagok biztosítására az idős személy számára, továbbá az étrend változatossá tételére – ezek mind-mind segítenek az étvágy visszatérésében.
Az édes ízzel együtt járhat a rost, kalcium, vitamin
A cukor, az édes íz vonzása az életkor előrehaladtával nőni szokott. Valójában az ízlelőbimbók száma csökken, és így az idősebb személyeknek, ha édességre vágynak, több cukorra van szükségük az ízérzékelés módosulása miatt. És minthogy a táplálék érzelmi telítettségű, gyakran előfordul, hogy a cukor íze emlékeztet a gyermekkorra, és így vigaszt nyújthat egy elkeseredett embernek. Felvetődik azonban a kérdés, hogy el kell-e fogadnunk, hogy idős hozzátartozóink, közeli ismerőseink emiatt mértéktelenül fogyasszanak nyalánkságokat, süteményt, csokoládét, egyéb édességeket? Erre nemmel felelhetünk, mert időskorban különösen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás a hiánybetegségek elkerülésére, és így – egyéb okok mellett – az édesség nem lehet túlsúlyban táplálkozási téren.
De összekapcsolható a kellemes a hasznossal – vélik a dietetikusok – például úgy, hogy az édes finomságokba belekeverünk kalciumban, vitaminokban gazdag, vagy rostdús élelmiszereket: tejterméket, gyümölcskompótot, mézet, barna lisztből készült kekszfélét, friss gyümölcsdarabkákat.
Proteinek nem csak a vörös húsban lehetnek
Időskorban gyakran csökken a vörös hús iránti vágy, de ez nem jelenthet komoly problémát a proteinbevitel szempontjából, hiszen fehérje található pl. a szárnyas húsban, halban, hüvelyesekben vagy a tojásban, tejtermékekben is. Ha mi készítünk ilyesmiből ételt az idős személynek, lehetőleg könnyen fogyasztható, pépesebb formát válasszunk, ha esetleg fog- vagy rágási gondok vetődnek fel. Gondoljunk még a zöldséges-húsos tésztafélékre (pl. lasagne) reszelt sajttal beszórva és rásütve, tojással gazdagítva (így a protein és kalcium kettős jótékony hatását érjük el). Hasznos előkészíteni az ételeket egy-egy megfelelő adagban, melyet bármikor elő lehet venni a hűtőből, ha nem jön meg a kedv, vagy nincs erő a főzéshez. Proteintartalmú ételeket egyébként idős személyeknek tanácsosabb ebédre fogyasztani, amikor is a fehérje jobban felszívódik a szervezetben. A vacsora inkább álljon zöldségből, sajtból, gyümölcsből.
5 tipp a jobb emésztésért
2022. augusztus 18.
A rendszertelen étkezés, stressz és kevés mozgás miatt sokan küzdenek emésztési panaszokkal. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével áttekintjük a leggyakoribb problémákat, és kezelésükkel kapcsolatban is igyekszünk megoldást kínálni.
A gyomor- és bélrendszeri panaszok hátterében a banális problémáktól a súlyos elváltozásokig több kiváltó ok is meghúzódhat. Tünetek esetén érdemes megfigyelni mikor, milyen étel fogyasztása után jelentkeztek a panaszok. Gyakran a túl gyorsan, vagy az egyszerre elfogyasztott túl nagy mennyiségű étel a gond, de a mozgáshiány, vagy a túlsúly is fokozhatja a tünetek erősségét, gyakoriságát. Gyomorégést reflux betegség, haspuffadást, hasmenést laktóz intolerancia, vagy lisztérzékenység is okozhat. Az alábbi praktikák hasznosak lehetnek enyhébb tünetek esetén, hosszabb ideje fennálló panaszokkal azonban mindenképp forduljon szakorvoshoz!
1. Gyomorégésre: rágózzon, vagy nassoljon?
Az égető, maró, kellemetlen érzést a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav okozza. A rágózás hatására beinduló intenzív nyáltermelés segíthet enyhíteni a panaszokat, a nyál ugyanis semlegesíti a savas kémhatású gyomornedvet. A mentol azonban fokozhatja a panaszokat, érdemes ez okból más ízt választani a termékek közül. A nassok korántsem az egészséges étrend alapkövei, ha azonban gyomorégésre hajlamos, érdemes mindig magánál tartania egy zacskó ropit, pattogatott kukoricát vagy kekszet, ami szintén gyors segítséget jelenthet a panaszok ellen.
2. Antibiotikum mellé: probiotikumok
A hasznos baktériumok a bélrendszerben találhatóak, a normál bélflóra részei. Fontos szerepük van egészségünk megőrzésében, ezen belül a normál bélműködés fenntartásában is. Antibiotikum kúrák után gyakori, hogy hasfájás, puffadás, hasmenés jelentkezik, mivel a készítmények a betegséget kiváltó kórokozók mellett a hasznos baktériumokat is eltávolítják a szervezetből. Ilyen esetekben – a megfelelő diéta mellett – a probiotikumoknak is nagy jelentősége van. Hasmenéses panaszok esetén emellett javasolt pár napra a tej kihagyása, de száraz sajtot ehet az illető. A beteg diétája ne szorítkozzon kizárólag főtt krumplira és teára, kekszre. A menü kiegészíthető rizs, banán, alma, sárgarépa és zöldségleves fogyasztásával is.
3. Székrekedés ellen: folyadék és rostok
A napjainkban jellemző ülőmunka, a kevés mozgás és folyadékfogyasztás, a rostszegény étrend mind hozzájárul a problémák megjelenéséhez. A rostokban gazdag táplálkozás azonban hatékonyan segít megelőzni és kezelni a már kialakult székrekedéses panaszokat. A napi rendszerességgel javasolt, 20-35 g közötti rostmennyiség teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök fogyasztásával biztosítható.
A rostok az egészséges bélműködés elérése mellett a fogyásban, a normál vércukorszint megtartásában, a szív- és érrendszeri betegségek és az aranyeres panaszok megelőzésében is segíthetnek. Ne feledkezzünk meg a rendszeres – legalább 2 liter – folyadék fogyasztásról sem, hiszen az egészséges bélműködéshez ez is elengedhetetlen!
Megőrzik a fagyasztott élelmiszerek a vitaminokat?
2022. augusztus 13.
Azt már az óvodában megtanultuk, hogy a legtöbb vitamin a zöldségekben és a gyümölcsökben van. Vajon igaz ez a gyorsfagyasztott zöldségekre is?
Az egészséges táplálkozás elveinél olyan szempontokat kell figyelembe venni, mint az alapanyagok, az ételkészítési módok változatossága, a szélsőségektől való tartózkodás, kiegyensúlyozott makro- és mikrotápanyag-bevitel.
Az emberi szervezet nem képes vitaminokat előállítani, ezért azokat külső forrásokból kell beszereznünk. A legtermészetesebb forrás a komplett összetételű táplálkozás, amely megfelelő arányban tartalmaz állati és növényi eredetű élelmiszereket.
Mi a helyzet a fagyasztott ételekkel?
Még ma is sokan gondolják úgy, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök nagyon kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ezzel szemben az igazság az, hogy a fagyasztva tartósított élelmiszerek nemcsak megőrzik tápanyagtartalmukat és természetes állagukat, de sokáig eltarthatók, szezontól függetlenül bármikor elérhetők, és percek alatt elkészíthetők.
Az ízük pedig pont ugyanolyan finom, mint a friss zöldségeké, gyümölcsöké. Arról nem is beszélve, hogy nagyon komoly minőségbiztosítási szűrőn kell átesniük, mielőtt forgalomba kerülnének. A háziasszonyok jelentős időt és fáradságot spórolhatnak meg, ha ezeket a termékeket választják, hiszen már eleve felhasználásra alkalmas állapotban kerülnek hozzájuk a boltok polcairól. Nincs szükség órákig tartó zöldségtisztításra, borsófejtésre, áztatásra, azonnal elkészíthetők belőlük a finomabbnál finomabb ételek.
A gyorsfagyasztott élelmiszerekből ma már gyakorlatilag ugyanolyan a kínálat, mint a friss árukból a piacon. Az is fontos szempont, hogy a gyorsfagyasztott zöldségekkel télen-nyáron táplálhatjuk szervezetünket ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal.
A gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz.
Miért ne diétázzon öndiagnózis alapján?
2022. augusztus 07.
Az allergiás betegségek előfordulása folyamatos emelkedést mutat, sőt a legújabb kutatások már arról számolnak be, hogy az ételallergia nemcsak gyermekeknél, hanem felnőttkorban is egyre gyakrabban jelentkezik. Ezzel együtt megnőtt az utóbbi években azok száma is, akik kizárólag tüneteik alapján, öndiagnózis nyomán kezdenek diétába, vagy vonják ki a problémásnak vélt élelmiszert gyermekük étrendjéből. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a felesleges kiadások és a hiányos táplálkozás mellett ez miért kockázatos.
Többen gondolják magukról, hogy ételallergiájuk van
Egy korábbi svéd kutatás szerint sok szülő tévesen gondolja, hogy gyermekénél problémát okoz valamilyen élelmiszer fogyasztása. A vizsgálatok elvégzése után a kutatók tízből mindössze egy gyereknél mutattak ki ételallergiát. A leicesteri University Hospital dietetikusa pedig egy interjúban arra figyelmeztet, hogy az utóbbi években, Angliában a lakosság 20 százaléka véli magáról, hogy ételallergiás, miközben a valós adatok felnőttek körében 1-2%, gyermekeknél 4-6% között mozognak.
„Érdekesség, hogy voltak szülők akik már kész allergia diagnózissal jöttek, de ha ezt végül nem tudtuk igazolni, szinte csalódottak, időnként mérgesek voltak. Ez elsősorban angliai tapasztalat, mintha ott egyfajta „divat” lenne, hogy a gyermeknek ételallergiája vagy intoleranciája van” – meséli dr. Balogh Ádám, aki az elmúlt hét és fél évben a szigetországban praktizált.
Az is tény azonban, hogy a szülők meglehetősen elcsigázottak, mire a diagnózis kiderül, Angliában ugyanis az elsődleges ellátó helyeken – a háziorvosi rendszerben vagy a sürgősségi osztályokon – az esetek nagy részében a gyermekek először nem gyermekorvossal találkoznak.
Ráadásul a legtöbb háziorvosnak, illetve sürgősségi osztályon dolgozó orvosnak csak minimális gyermekgyógyászati tapasztalata van, vagy egyáltalán nincs. A háziorvos ugyan a járóbetegellátás keretein belül utalhatja gyermekgyógyászhoz a kis betegeket, azonban a várakozási idő az ilyen esetekben a magyar rendszerhez képest időnként szokatlanul sok lehet.
Hová forduljunk, ha ételallergiára gyanakszunk?
Csecsemő- és kisgyermekkorban valóban sok olyan bizonytalan tünet jelentkezhet, amely első körben allergiás eredetűnek tűnhet. A lényeg, hogy ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk, forduljunk első körben gyermekorvoshoz. Amennyiben célzott kivizsgálásra van szükség, a tünetek alapján ő tudja a megfelelő szakemberhez irányítani a kis beteget. Az öndiagnózis alapján kezdett diéta nemcsak felesleges vagy hiányállapotokhoz vezethet, de elfedhet komolyabb betegségeket is.
„Ha a gyermek panaszait valóban valamilyen élelmiszer okozza, akkor is lényeges meghatározni, hogy ételallergiáról, korai vagy kései típusú reakcióról vagy intoleranciáról van-e szó. Ez azért lényeges, mert a megfelelő vizsgálatokkal nagy valószínűséggel meg tudjuk állapítani, hogy fennáll-e életveszélyes reakció, anafilaxia esélye, a gyermek kinőheti-e az allergiát, pontosan mi az az összetevő, amit kerülni kell, fogyaszthat-e az allergént nyomokban tartalmazó késztermékeket – ezek ismerete nélkül a diéta még nehezebb vagy akár felesleges is lehet.”
Allergiás tünetek gyermekkorban
Gyermekkorban allergiás tüneteket leggyakrabban a tej, tojás és mogyoró okoz, de allergia kialakulhat szinte bármilyen ételre, ami fehérjéket tartalmaz. Gyakran előfordul légúti allergia is, mely leginkább asztma és szénanátha képében jelentkezik. Ezt követik krónikus urtikáriás (csalánkiütés) tünetekkel jelentkezők és azok, akinek tünetei sokkal inkább bizonytalanok, de allergiás eredetűnek gondolják őket. Ekcéma egy határterület a bőrgyógyászattal, ami sok esetben önálló betegség, de bizonyos esetekben egyes ételallergiák is szerepet játszhatnak a kialakulásában, illetve a betegség fennmaradásában.
Egy kis "dinnyelógia"
2022. július 31.
Sokak számára a csemegekukoricához hasonlóan nem kis gondot okoz a megfelelõ dinnyefajta kiválasztása. Nálunk a kedvezõ klíma következtében az egész országban termesztik ezt a gyümölcsöt, de a talajadottságok folytán a legfinomabb görögdinnye Heves megyében terem.
Egy kis "dinnyelógia" - dinnye vásárlási, tárolási tanácsok
Sokak számára a csemegekukoricához hasonlóan nem kis gondot okoz a megfelelõ dinnyefajta kiválasztása. Nálunk a kedvezõ klíma következtében az egész országban termesztik ezt a gyümölcsöt, de a talajadottságok folytán a legfinomabb görögdinnye Heves megyében terem.
A meszes talajon termesztett görögdinnyékkel ellentétben a hevesi dinnye mindig kásás, és sohasem tökízû. Jellemzõ még erre a fajtára, hogy igen vékony (kb. 0,5 cm) héja van, amely jól megkülönbözteti más fajtáktól. Heves megyében azonban van egy kis község, Csány, amely arról nevezetes, hogy az egész országban ott terem a legízletesebb görögdinnye. A messze földön híres mézédes csányi dinnye legalább olyan közkedvelt, mint a Vecsés környékén termelt káposzta. A megfelelõ görögdinnye kiválasztása nagy szakértelmet igényel, ezért ha nem kívánjuk néhány napra eltenni, inkább lékeltessük meg. Ha mégis vállalkozunk a kiválasztásra, akkor kerüljük az olyan dinnyét, amelynek a leszakított indája nem elég fonnyadt, mert ez még éretlen. A mielõbbi piacra jutás, vagyis a magasabb ár elérése érdekében elõfordul, hogy éretlenül leszaggatják a görögdinnyét. Ezt a zöld inda, illetve késsel történt leválasztás esetén a friss, nedvdús vágási felület egyértelmûen jelzi.
A jó görögdinnye kiválasztása, tárolása
A kellõen sötétzöld dinnyét vegyük kézbe, és ütögessük meg az oldalát. A jó dinnye kongó hangot ad, és lékeléskor a vágás mentén továbbreped a héja. Amennyiben tompa, puffanó hangja van, akkor ne vegyük meg, mert vagy túlérett, vagy a hosszú tárolás következtében megposhadt. Ha az oldalán nem találunk sárga foltot ez azt jelenti, hogy a termelõ átforgatta a dinnyét, hogy hamarabb érjen, és korábban megjelenhessen vele a piacon. Ez nem árt neki, sõt kifejezetten hasznos, mivel így mindenütt egyenletesen érett lesz. Igyekezzünk mindig frisset venni, mert ez finomabb, és a hûtõszekrényben is tovább tárolhatjuk. Ennek legbiztosabb jele, héjának a hamvassága. Ez a vékony, szürke bevonat azonban néhány nap után lekopik róla, és ezt követõen már csak a kereskedõ szavahihetõségében bízhatunk.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...454647...293