Információk, érdekességek

Ravasz kérdés, mi hízlal jobban: a görögdinnye vagy a csokoládé?

2022. július 30.

Melyiket válasszam, zöldséget - gyümölcsöt vagy inkább a csokoládét? Egy eredményes fogyó, vagy tisztító kúra után óhatatlanul vissza - visszatérsz a rossz szokásaidhoz. 

Eleinte csak egy szem cukorka, szelet csokival kezdesz. Nem is minden nap. A Kg-ok sem jönnek vissza. Elkezded Magad nyugtatni azzal, hogy nocsak, eszem édességet és mégsem látszik. A következő alkalommal már tovább is mész. Az édesség egyre több és rendszeresebb lesz! Ismét beleesel a hibádba! Már megint nassolgatsz, már megint nem sportolsz.

Folyamatosan rakódnak vissza a leadott Kg-ok. Egyre hájasabb leszel. Kezdenek visszajönni a hurkák a hasadra, nagy lesz a feneked, narancs bőrős leszel és rosszkedvű. Ismét undorodni fogsz Magadtól, nem fogsz szívesen a tükörbe nézni.

Az ördögi kör így kezdődik el
Talán elkezdesz ismét fogyókúrázni és sportolni, talán nem. Van egy jó tippem a számodra. Ha ezt egy életen át betartod, NYERTÉL egy jobb, boldogabb, kiegyensúlyozottabb életed, amit szívesebben élsz, mintsem amelyikben ez előtt voltál. 

SPORT:
A testedzést még véletlenül se add fel soha. A mozgás az élet lételeme. Hiszen: „Nincsen élet mozgás nélkül, és mozgás élet nélkül!” Ez oda vissza működik!

Ha valami miatt tényleg nagyon-nagyon szorít az idő, alig van szinte pár századmásodpercre leülnöd és megpihenned, akkor se feledkezz el némi kis gyakorlatról végrehajtani. Ha csak néhány gyakorlattal megnyújtod elfáradt izmaidat, már azzal sokat tettél Magadért. Máris sokkal jobban fogod Magad érezni.

A másnapodat viszont próbáldd meg úgy intézni, hogy ott már szerepeljen sportmozgás.

Nem kell minden nap erősítened, aerobicolnod... edzened, de mindennap legyél mozgásban. Tehát élj aktív életet. A pihenőnapjaid is legyenek aktívak, egy könnyed séta a szabadban, egy kis kerékpározás sokat jelent ekkor.


Dinnyét vegyenek - elhízás ellen, potencia zavarra, cukor-és vesebajra!

2022. július 30.

Fogyókúrához szinte elengedhetetlen, finom üde, és végre itt a szezonja. A dinnye mellett nem csak nagyszerű élettani tulajdonságai szólnak, hanem az is, hogy bár látszólag gömbölyű, mégsem gurul el előlünk. A görögdinnye húsa, magja és héja is felhasználható gyógyítási célokra. Meglepően jó eredményeket érhetünk el, ha kúraszerűen fogyasztjuk.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Egészséges család

A görögdinnyedinnye (Citrullus vulgaris, Colocynthis lanatus) a tökfélék családjához (Cucurbitaceae) tartozik az uborkával, a tökkel és a cukkinivel együtt.
Egy szelet friss, hideg görögdinnyének a Viagrához hasonló hatása van - állítják amerikai kutatók. A görögdinnye egyik összetevője, a citrullin elősegíti egy olyan vegyület termelődését, amely ellazítja az ereket, hasonlóan a Viagrához - közölték texasi kutatók.

A citrullin megtalálható a görögdinnye húsában és héjában is, majd a szervezetben lévő enzimekkel reakcióba lépve argininné, egy esszenciális aminosavvá alakul át. Az arginin a nitrogén-oxid képződését segíti elő, mely ellazítja az ereket, támogatja a szívet és a vérkeringést.

Magyarországon kiváló dinnyetermő helyek találhatók Heves megyében, ezen belül is híresen finom a vékony héjú, csányi dinnye. Az innen származó gyümölcsök a Mátra vulkanikus hordaléktalajának köszönhetik egyéni zamatukat.

Folyadékforrás

A görögdinnye több mint 90%-a egyszerűen víz, ezért telít, s bár édes, viszonylag kalóriaszegény. 100 g görögdinnye energiatartalma átlagosan 29 kcal, tulajdonképpen csekély mennyiség. Fehérje- (0,5 g) és zsírtartalma (0,2 g) is minimális. 6,5-8,5 g szénhidrátja sem túl sok, nagyrészt gyorsan felszívódó cukrokból áll, ezért viszonylag gyorsan megemeli a vércukor-szintet. Emellett növényi rostokat is tartalmaz. Fogyasszuk kb 9-12 fokosra hűtve.

Ha minden tapasztalatunkat bevetve is sikerül éretlen, savanykás vagy legalábbis nem eléggé édes gyümölcsöt vásárolni, akkor se dobjuk ki. Felkockázva uborkával, paradicsommal, paprikával, olívaolajjal ízletes saláta készülhet belőle. Fűszerezhetjük mindenféle zöld salátafűszerrel, olívaolajjal, borecettel, nyakon önthetjük joghurttal is.


Gőzölve, pirítva, párolva: A sütés-főzés 13 módszere

2022. július 28.

Párolás, pirítás, dinsztelés, abálás, forralás, gőzölés. Száraz, zsiradékos, és vízben történő főzési eljárások. Mikor melyiket célszerű választani a tápérték megőrzéséhez, hogy egészséges és finom ételeket kapjunk? Mikor mennyi a vitaminveszteség? Trükkök konyhatündéreknek!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Ételkészítési eljárások
Ha finom és egészséges ételeket szeretnénk az asztalra varázsolni, az alapanyagok okos kiválasztása mellett arra is érdemes figyelnünk, hogy milyen módon készítjük el ezeket. A továbbiakban bemutatjuk a konyhában főzés, sütés során bevethető módszereket és azt is eláruljuk, hogyan mérsékelhető az ételekhez adott zsiradék mennyisége és a vitaminveszteség.Friss zöldség

Vizes ételkezelési módszerek
 
1. Gőzöléses és forralásos ételkészítés
A gőzöléses és forralásos alapú főzési eljárások során többnyire valamilyen folyadék segítségével készítjük el az ételeket – általában vízben, ízesített alaplében vagy gőzben. A gőz (azaz a párolás) előnye, hogy adott hőmérsékleten nagyobb hőenergia átadására alkalmas, így az étel hamarabb megfő, és kisebb a tápanyagveszteség. A főzési hőmérséklet 70° és 120°C között változhat. Ezek az eljárások elsősorban tészta, rizs, hüvelyesek vagy más zöldségfélék elkészítésére alkalmasak. Az alábbiakban – a teljesség
igénye nélkül – bemutatjuk a leggyakoribb módszereket. 
 
2. Forralás: 
Főzés nagy mennyiségű, kb. 100°C-os folyadékban.
Ötletek: 
•  Használjuk a lehető legkevesebb vizet, ezáltal csökkenthetjük a vitamin- és ásványianyag-
veszteség mértékét!
•  Ha van rá mód, tartsuk meg a főzővizet, és használjuk fel leves-alapként, mártásokhoz vagy
rakott ételek elkészítéséhez!
•  A vitamintartalom növelése érdekében az elkészült ételt hintsük meg kevés friss, finomra vágott zöldfűszerrel (pl. petrezselyemmel vagy kaporral)! 
 
3. Lassú főzés (abálás): 
Főzés a forráspontnál alacsonyabb hőmérsékletű (75°– 95°C-os) folyadékban.
A zöldségek és a burgonya elkészítéséhez nem ideális módszer, mivel a hosszú főzési idő miatt nagyobb mennyiségű tápanyag távozik az ételből, mert a tápanyagok egyszerűen „kifőnek” a főző folyadékba.
Ötletek: 
•  Használjunk nagy átmérőjű lábost!
•  Amennyiben az étel jellege engedi, a sót és  a cukrot részben kiválthatjuk szárított és
zöldfűszerekkel!


Mit rendeljünk az étteremben, ha fogyókúrázunk?

2022. július 23.

Ha alacsony szénhidrát- és kalóriatartalmú diétán vagyunk, az még nem azt jelenti, hogy otthon kell ülnünk, és nem mehetünk el étterembe enni.  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A legtöbb kevés szénhidrát bevitelen alapuló diéta az Atkins diétán alapul. Ez azonban azt jelenti, hogy az éttermi kínálaton szereplő húsok bármelyikét nyugodtan fogyaszthatuk, ahogy a paleolit, vagy ketós ételeket is kiválogathatjuk a húsos ételek közül. A legtöbb étteremben van grillserpenyő, tehát ha vegánként zöldségre vágyunk, grill zöldséget tudunk rendelni magunknak, viszonylag hamar el is tudják készíteni. 

A legtöbb főétel szénhidrátokban szegény – a trükk azonban a dolgoban, az, hogy nem szabad elcsábulnunk olyan extráktól, mint például az ételhez fogyasztott szelet kenyér, vagy más majszolni valók, amelyek cukorban és szénhidrátokban gazdagok.

Ha az ember egy magára valamit is adó étterembe tér be, nyugodtan mondja meg a pincérnek, hogy cukormentes diétán van és elképzelhető, hogy el tudják úgy készíteni az ételét a konyhán, hogy az cukor mentes legyen, de ma már vannak olyan étternek, amelyek kifejezetten az igényeinkre szabottan főznek. (Paleós, ketós, vegán, nyers, stb..) 
.
A gyorséttermekben többnyire azért gondot okoz a választás, de azért ott is lehet találni olyan ételeket, amelyek összeegyeztethetők a fogyókúrával és ezért nem kell végleg törülni ezeket a helyeket sem az életünkből.

Extra tippek:

 Fussuk át a menüt. Válasszunk előételt, főmenüt és salátát, de nézzük meg, hogy mindegyik alacsony kalóriatartalmú legyen, vagy ha nem a kalóriát számláljuk, akkor azt, hogy az összetevőin kell-e változtatni. Ha ebben biztosak vagyunk, akkor abban is biztosak lehetünk, hogy ez az egy vacsora nem fogja felborítani a diétát.

  • A kenyeres kosarat az asztal túlsó felébe rakjuk, vagy egyszerűen vitessük el. 
  • Ne válasszunk olyan salátaönteteket, amelyekben cukor van és helyette inkább valamilyen olajos öntetet, vagy olyat, amelyben vörös illetve fehér bor, borecet, vagy balzsamecet van.
  • A személyzetnek bátran mondjuk el, hogy hogyan szeretnénk az ételünket elkészíttetni. A legtöbb helyen erre figyelnek, hiszen ma már nagyon sok embernek vannak speciális diétás igényei, ez már nem újdonság. 
  • Ehetünk - ésszel - nyugodtan desszertet is. A gyümölcs, a sajtok, (ha a diétába belefér) vagy valamilyen nyers alapanyagú desszert teljesen beválhat. 

A táplálkozás hatása az alvásra

2022. július 19.

Amíg az ember alszik, a szervezet nyugalma csak látszólagos, hiszen ezen idő alatt is fontos folyamatok játszódnak le.

A reggeli fontos része a napi étkezésnek (Fotó: 123rf.com)Ezt a késztetést jelentősen megtámogatja a készen kapható, könnyen hozzáférhető, az éhséget gyorsan (igaz, rövid időre) elnyomó, igen energiadús élelmiszerek széles választéka, ami hozzásegít az elhízáshoz. A felgyorsult élettempó, a természettől való teljes elszakadás olyan tevékenységeket eredményez, amelyek apránként, de biztosan folyamatosan csökkentik az alvásidőt. Ilyen a megnövekedett munka, tanulás, családi programok, televízió, számítógépes játékok, internet, amelyek mind növelik a két hormon eltérésének mértékét, és szerepet játszhatnak az elhízás egyre gyakoribbá válásában azzal együtt, hogy ezek a tevékenységek csökkentik nemcsak a sportolásra szánt időt, hanem a mindennapi tevékenységekhez kötött mozgásformákat is.

A pihentető alvást számos környezeti tényező, valamint a páciens testi és lelki egészségi állapota, táplálkozása, táplálkozási szokásai is befolyásolják.

Táplálkozásnak nevezhető mindazon folyamatok összessége, melyek révén az élő szervezet felveszi, megemészti, felszívja, szállítja, hasznosítja és kiválasztja a tápanyagokat.

Attól kezdve, hogy valaki megeszi az ételt, hosszú idő telik el addig, amíg a hasznos anyagok felszívódnak, a felesleges végtermék pedig eltávozik a szervezetből. A szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból álló szokásos étek általában három-öt óra alatt ürül ki a gyomorból. A folyékony ételek, mint pl. a leves, lényegesen gyorsabban haladnak át a gyomron, mint a szilárd táplálék. A zsíros ételek viszont sokkal tovább tartózkodnak a gyomorban.

A megfelelő mennyiség és minőség mellett lényeges a napi energiaszükséglet elosztása is. Legjobb, ha napi háromszori főétkezésre és két kis étkezésre tagozódik a nap. A reggeli kihagyása felnőttek és gyermekek számára sem kedvező, hiszen rontja pl. a szellemi koncentrációt.

A megfigyeléses vizsgálatok többsége szerint a reggelizés összefüggésbe hozható az alacsonyabb testtömeggel, míg a reggeli elhagyása magasabb BMI-vel és az elhízás magasabb rizikójával párosul.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...464748...293