


Információk, érdekességek
Tények és tévhitek a nyers étkezésről
2022. július 18.
A nyers növényi kosztnak számos előnye van, ámde rengeteg az ezzel kapcsolatos tévhit. Egészséges-e az "élő ételek" fogyasztása? Kinek, mikor nem ajánlott?
„Ne öld le az eledelt, mely szádba kerül. Mert ha élő táplálékot eszel, úgy ez életet lehel beléd, ám ha megölöd eledeled, a holt táplálék téged is megöl. Mert élet csak az életből ered, és a halál mindig a halálból jön. Mert minden, mi eledeleteket megöli, testeteket is megöli.” (Edmond Bordeaux Székely: Az esszénus béke evangéliuma)
1. A szervezetnek szüksége van meleg, főtt ételre
Sokan kapásból azzal utasítják el a kizárólag nyers növényekből és magvakból álló étrendet, hogy a testünk a meleg étel, legalábbis a napi egyszeri meleg étkezés feldolgozásához van hozzászokva. Meglehet, hogy megszoktuk a főtt ételt és először furcsának hat egy-két csupa nyers alapanyagból készült élő étel, de ehhez is hozzá lehet szokni, egyéntől függően. Az azonban tévhit, hogy kivétel nélkül szükségünk van minden nap meleg ételre. Ez nem feltétlenül, nem mindenkire és nem mindig igaz.
Régóta tartja magát az a vélekedés, hogy csak a megfelelően előkészített ételt tudjuk megemészteni, ezért van szükség az élelmiszerek főzésére, párolására stb. Ez egyszerűen nem így van. Ellenkezőleg, a szervezetet éppen hogy kevésbé terheli meg a nyers étel, hiszen a megemésztéséhez nem kell hozzá felhasználnunk a saját enzimjeinket, mivel az élő ételekben még rengeteg enzim van. Csak a nyers vagy minimális mértékben hőkezelt ételek tartalmazzák az enzimek eredeti mennyiségét, ami szükséges az adott táplálék emésztéséhez.
Bizonyos esetekben viszont valóban előfordulhat puffadás és emésztési zavarok – egyes emberek emésztőrendszere nehezebben emészti meg például az olajos magvakat vagy a nyers zöldséget. Ennek néha egyszerűen csupán az az oka, hogy a test még nem szokott hozzá ezekhez a táplálékokhoz, illetve a sok élő étel egyfajta tisztulást indít be, ami a méregtelenítés tüneteivel járhat. Ha tartósan ezt az életmódot választjuk, esetleg egy böjttel segítjük a természetes folyamatokat, a tünetek megszűnnek.
2. Nyers étellel nem lehet jóllakni
Az élő ételek valóban nem laktatnak abban az értelemben, mint a hagyományos főtt-sült fogások, de ez sokkal inkább úgy jelentkezik, hogy nem terhelik le olyan mértékben a gyomrot és a többi emésztőszervet. A testünk pontosan érzi, hogy mikor elég az élő ételből és furcsamód nincs kellemetlen teltségérzet és általában elmarad az evést követő levertség és fáradtságérzet is (kajakóma). Az élő ételek ugyanakkor több életerővel töltenek fel, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és a rostok révén ugyanúgy táplálnak és telítenek.
3. Zöldség - nem finom!
Hogyan is lehetne ízetlen a rengeteg friss zöldség és gyümölcs a természet terülj-terülj asztalkájáról? Azt, hogy a nyers koszt nem finom, csupán addig lehet elhinni, amíg nem kóstoltál meg egy ínycsiklandó nyers sütit aszalt gyümölcsökből és magvakból gyúrva, egy páratlan marcipánaromájú nyers mandulatejet vagy egy cukkiniből, friss paradicsomból, bazsalikomból és fokhagymából készült nyers spagettit.
3+1 hűsítő limonádé-recept a nyárra
2022. július 16.
A meleg párás idők, a forró nyári nappalok, a fülledt időszak kedvenc itala a limonádé. A citromos és cukros verziót mindenki ismeri, sokan szeretik is. A gyermekek egyik kedvence a gyümölcsös citromos ízével, mindennap fogyasztva azonban könnyen unalmassá válhat, érdemes ezért kombinálni!
A limonádénk sok jégkockával az igazi, lassan kortyolgatva. Készíthetünk olyan jégkockákat, amelyek eleve citromos ízesítésűek, vagy ehető virágok szirmait fagyasztottuk bele, és ettől csodaszép lesz az italunk.
Viszont a szívószálat vagy felejtsd ki belőle, vagy használj fémből készült, esetleg más, lebomló fajtát, mert súlyosan környezetkárosító a műanyag szívószál!
A klasszikus, szörpös, boros, teás, vagy citrusok keverésével készülő limondékat már mind ismerjük. Most nézzünk olyanokat, amiket nem biztos, hogy próbáltál!
1. Rózsavizes limonádé
Kelet egyik kedvence a rózsavizes limonádé. A rózsavíz nem a kölni neve! Bioboltokban, keleti kereskedésekben, indiai vagy arab boltokban vagy hípermarketekben beszerezhető, de olykor drogériákban is kapható ínyencség. A rózsavíz adagolását a címkén kell elolvasnunk, többnyire egy kis kupaknyi elegendő belőle egy egész kancsó üdítőhöz. A hagyományos limonádét készítsük kissé savanykásabbra. Készülhet citromléből is, de legjobb, ha rendes, egész citromot vásárolunk, és ennek levét facsarjuk bele. Egy másfél literes kancsóhoz ízlés szerint fél-egy citrom levét adjuk, és 2-4 evőkanál cukrot, vagy igény szerinti édesítést adjunk hozzá. Rózsavizes limonádé esetén a sima fehér répacukrot javaslom leginkább. Üdítőitalod ne felejtsd el időben behűteni!
Tipp: Gyermekek kedvence lehet. Kicsiknek, ha kell, forrald fel előtte a vizet, olcsó és finom üdítő! S azt is tudod, mit tartalmaz, itt nincsenek titkok!
2. Borsmentás limonádé
Gyakorlatilag egy tea. A borsmenta főzet másfél liter vízhez két literből készül. Kb. 5-10 percig áll a kancsóban a filter, és így egy lágy, vagy közepes erősségű forrázat keletkezik. Fontos, hogy a vizet egyből forrás után ráöntsd a borsmenta levelekre, mert különben nem jön ki rendesen az íze. A pikáns, mentás ízű tea így is fogyasztható, de legjobb, ha egy egész citrom levét hozzáadagolod, és cukor helyett mézzel ízesíted. Hűtsd be!
Tipp: Emésztést és keringést javító hatása miatt teakúraként, gyógyhatásai miatt is fogyaszthatod, főként zsíros étkezések mellé ajánlott.
Strandolós menü - muffin, ahogy még nem gondoltál rá
2022. július 11.
Néhány olyan recept következik, amelyet nyugodtan el tudunk a strandra is vinni, a gyerekek is biztosan megeszik, nem igényel melegítést! Egy hűtőtáskával egyszerűen megoldható!
Cukkínis-sonkás muffin
Finom és tápláló, a gyerekek is szívesen fogyasztják! A muffinokra egyébként érdemes úgy gondolni, mint komplex ételekre, hiszen megmarkolva bárhová magunkkal vihetjük őket, nem igényelnek túl nagy csomagolást sem, és ehetünk a sós muffinokhoz zöldségeket, paradicsomot, vagy ha nem a strandon esszük, akkor mártogatni is lehet őket.
Hozzávalók:
2 tojás,
1 kis doboz natúr joghurt,
1 közepes cukkini,
fél dl olaj,
15 dkg liszt,
2 teáskanál szódabikarbóna,
só, kakukkfű, némi bors, ízlés szerint ha szeretjük kevés fokhagyma (elhagyható)
10 dkg sonka (házi és bolti is megfelel, amit szeretünk!)
Elkészítés:
A tojást kikeverem a sóval, natúr joghurttal és az olajjal (ízlés szerint a fohagymával). A liszthez hozzáadom a szódabikarbónát és a kakukkfüvet, valamint a borsot. A cukkínit megmosom, meghámozom és lereszelem. Kicsit hagyom állni, aztán kinyomkodom a levet belőle. A tojásos keverékhez hozzáadom a liszteset, majd a csíkokra vágott sonkát és a cukkínit. A kikent muffinformákba szétosztom és 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Joghuros mártogatóssal, kecsappal, vagy friss paradicsommal kínálhatjuk.
Étrend-kiegészítés gyermekeknél
2022. július 10.
Hogyan tápláljuk gyermekünket? Ahány anya, nagymama és nagynéni, annyi elképzelés lát napvilágot a gyermekek helyes táplálkozásáról. Az egyik legtöbbet hangoztatott gyermekeknek szóló táplálkozási ajánlás, miszerint friss gyümölcsök naponta többször kerüljenek az asztalra. Mégis sok szülő gondolja úgy, hogy gyermeke vitamin- és ásványi anyag ellátottsága nem megfelelő. A mikrotápanyagok bevitelét étrend-kiegészítők formájában igyekeznek fedezni, melyek napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek.
A speciálisan gyermekek számára kifejlesztett étrend-kiegészítők rágótabletta, gélkapszula és koncentrátum formájában is megtalálhatók. A készítmények a szervezet különböző funkcióit hivatottak támogatni és erősíteni, melyeknél kivétel nélkül minden esetben az összetétele (hatóanyagok és azok tartalma) a meghatározó. Legfőbb funkciójuk a vitaminhiány megelőzése, az immunrendszer erősítése; ezen túl egyes termékek koncentráció- és teljesítményjavulást ígérnek, továbbá az iskolai stressz ellen is hatnak.
A szülők körében a vitamin- és ásványianyag-készítmények a legkedveltebbek, melyek a védekezőképesség erősítése mellett kiegyensúlyozott táplálkozás támogatására szolgálnak. Statisztikai adatok szerint minden tizedik gyermek kap rendszeresen valamilyen étrend-kiegészítőt.
Vitamin-túladagolás
A készítmények a legtöbb esetben az összes vitamint tartalmazzák, amely gyakran túllépik a gyermekek számára ajánlott beviteli mennyiségeket. Az is előfordulhat, hogy a napi ajánlott beviteli mennyiség kétszeresét tartalmazzák. A túlzott bevitel nem kívánt mellékhatásokhoz és specifikus tünetekhez vezethet. A vízben oldódó vitaminokat, mint a C-vitamint a szervezet kiválasztja túlzott felvétele esetén, azonban a gyermekek szervezetére ez is megterhelő lehet.
Bubis vagy mentes? Dönts jól!
2022. július 04.
Ülök a kávézóban: nekem szegezik a kérdést. Lazán döntök a buborékok mellett. így mulat a magyar vegetáriánus! Bugyborékos vizet iszik. Mi bajom lesz tőle? Utána néztem …
Az étteremben mindig megkapod a kérdést: Bubis, vagy mentes?
Ez kocsma szlengről magyarra fordítva annyit tesz, hogy szénsavas ásványvizet, vagy „palackozott csapvizet” kívánsz fogyasztani. A meleg nyarakon ez fokozódik, ugyanis folyton a hideg vizet kívánjuk. Kívül és belül!
Sokan valamiféle káros hatástól tartanak, hogyha buborékos ásványvizet, vagy szódát fogyasztanak. Valójában az égadta világon semmi bajunk nem lesz tőle. Sőt! Mértékkel fogyasztva a szénsavas víz hatása még pozitív is lehet.
Léteznek természetes formában is szénsavas ásványvizek. Ezekben egyformák az obligát „bubik”, vagyis hosszabban megtartják a buborékos jelleget és sokkal egyenletesebben oszlanak el. Finomak, de ritkán akadunk velük össze.
Aztán vannak a mesterségesen szénsavval dúsított ásványvizek.
Ezekben a buborékok nem egyformák, egyenetlenek, aminek kellemetlen következménye, hogy a gyomor és a belek felpuffadnak a hatására. (Aki azonban meg akarja mozgatni a szeleket, kifejezetten ajánlott buborékos vizet innia!)
A szódavízben "több a buborék", ezért ajánlják inkább a fröccsökhöz, szörpökhöz a szódát, míg a buborékos ásványvizet magában fogyaszthatjuk!
Ebéd előtt buborékost!
Már a szájban jelentkezik a szénsav nyálelválasztást ingerlő hatása, majd a gyomorba jutva a gyomornyálkahártya ingerlésével és a helyi vérbőség fokozásával az ásványvizek növelik a gyomorsav elválasztását is. A nyál- és gyomorsav elválasztás fokozása étvágynövelő és emésztést elősegítő hatású, ezért ajánlható a szénsavas vizeket étkezés előtt fél órával fogyasztani.
A szénsavas víz másik intenzív hatása, hogy növeli a vesék kiválasztó tevékenységét, gátolja a kőképződést, így az emésztőrendszer mellett "átöblíti" a veséket is. A benne lévő ásványi anyagok és nyomelemek pedig szükséges kiegészítői a táplálékkal szervezetbe kerülő szükséges napi mennyiségeknek.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...474849...293