Információk, érdekességek

Csökkentsük a rossz- és növeljük a jó koleszterin szintet

2022. július 03.

Sokan tisztában vannak azzal, hogy vérünkben megkülönböztethetünk „rossz” és „jó” koleszterineket. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpontkardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta és Szarka Dorottya dietetikus arról beszélt, hogyan javíthatjuk ezek arányát.

Nem kell ellenségként tekinteni a koleszterinre

A koleszterin maga nem egy eleve üldözendő anyag, sőt egy bizonyos mennyiségig kifejezetten szükséges, hiszen ez a sejtek egyik alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. De akkor mégis miért beszélünk „rossz” (LDL) és „jó” (HDL) koleszterinről? Ha a vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végzetes esetben az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.

Így csökkenthetjük a „rossz”, vagyis az LDL koleszterin szintjét

A májunk elég koleszterint termel, hogy kielégítse a szervezetünk szükségleteit, így amit külsőleg, az élelmiszerrel és itallal viszünk be, többnyire már fölösleges. Tehát elsősorban a táplálkozásunk és életmódunk reformja az, ami csökkentheti a magas koleszterinszintet. Szarka Dorottya, a Budai Kardioközpont dietetikusa az elsődleges szabályra hívja fel a figyelmet: szem előtt kell tartani, hogy a telített és transz-zsírok ne haladják meg a napi bevitt kalóriamennyiség 5-8 százalékát.

Ennek érdekében az alábbi javaslatokat érdemes megfogadni:

  • fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket,
  • a baromfihúsról távolítsuk el a bőrt,
  • csökkentsük az előrecsomagolt-, félkész-, kész- és gyorsételek fogyasztását,
  • redukáljuk bizonyos trópusi zsiradékok mennyiségét, mint például a pálma- és a kókuszolaj,
  • csökkentsük a cukorfogyasztásunkat; együnk kevesebb bolti kekszet, süteményt, nápolyit, rágcsálnivalót, pékárut és üdítőitalt,
  • mérsékeljük a bolti sós, olajos rágcsálnivalókat is az étrendben, úgymint a chipszek, sós snackek, sós péksütemények, ízesített kekszek
  • limitáljuk az alkohol mennyiségét, és ha iszunk, akkor is napi 1-2 dl jó minőségű vörösbort válasszunk,
  • kérjük dietetikus segítségét egy étkezési terv kidolgozásában. Ez egyrészt valóban optimális, egyénre szabott étkezést tesz lehetővé, másrészt egy végiggondolt terv csökkenti a „kilengések” esélyét.

Mit tehetünk a sós élelmiszerek utáni vágy ellen?

2022. július 01.

Fotó: pixabay.com

Sokunk érez gyakori vágyat az édességek iránt, míg mások a sós ételek, pizzák, sajtok, ropogtatnivalók után sóvárognak. Ez utóbbira kevesebb figyelem irányul, noha a sós élelmiszerek káros hatásai is jelentősek. Miközben ez a késztetés  a családi étkezési preferenciák hatására pl. a biztonságérzet iránti igényt fejezheti ki, érdemes tájékozódnunk a további (pszichés) okokról és a vágy enyhítésének ajánlott módozatairól.

Szomorúság vagy bosszúság hatására sietősen chipset ropogtatni, vagy egy fárasztó munkanap után egy finom pizzát elfogyasztani egyszer-egyszer, nem árt senkinek. De túl gyakran, hosszú távon a test segítségért kiárt… Ahhoz, hogy ellenálljunk a sós ételek iránti túl gyakori vágynak, először meg kell értenünk annak okait, majd tanácsos megfogadnunk hasznos tanácsokat.

Mi okozhatja a túlzott vágyat a sós élelmiszerek/nassolnivalók iránt?

Számos magyarázat létezik, íme néhány közülük:

  • A sós termékek iránti vonzalom részben (korábbi) étkezési magatartásformákkal hozható összefüggésbe. Pl. a várandósság, majd szoptatás alatt sok sósat fogyasztó anya befolyásolhatja a gyermek étkezési preferenciáit, vagy egy család, ahol nagyon kedvelnek bizonyos sós élelmiszereket, és túl gyakran fogyasztják őket (pl. sült burgonyát, füstölt húsokat, zsíros sajtokat stb.), formálja az ízeket;
  • Amellett egyes vizsgálatok kimutatták, hogy vannak olyan gének, amelyek az édesség felé ösztönzik a vágyat, és ezek hiányában vonzódunk a sós ízekhez;
  • Végül, a sós élelmiszerek utáni sóvárgás pszichológiai szempontból a kényelem, az erő és a magabiztosság iránti igény visszanyerésének szükségletével függ össze.

A szervezetünk miért kívánhatja túl gyakran a sós termékeket, ételeket? 

A sós ropik, kekszek, akárcsak az édességek vagy a zsíros ételek utáni sóvárgás jó közérzetet biztosít, amelyet a dopamin felszabadulása okoz az agyban. Egy másik magyarázat lehet a nátriumhiány: a sós utáni sóvárgás kapcsolatban állhat a szervezetben az elektrolitok (főleg a nátrium) hiányával.

Milyen hatást gyakorolnak a sós élelmiszerek a szervezetre?

Amíg rendszeresen felhívjuk a figyelmet a cukor szervezetünkre gyakorolt ​​negatív hatásaira, ugyanúgy ismernünk kell a só és a sós ételek iránti vágy hosszú távon megnyilvánuló, lehetséges káros következményeit az egészségünkre nézve: Sajnos a sós termékek gyakran nemcsak sóval vannak tele, hanem zsírral is: a súlygyarapodás mellett olyan problémákat  okozhatnak, mint :

  • Vízvisszatartás: a só megreked a szövetekben, ezért elősegíti a víz felhalmozódását, és megakadályozza annak kiürülését;
  • Hiperkoleszterinémia (magas koleszterinszint): a sós ételek és a telített zsírok növelik a rossz koleszterin (LDL) szintjét a vérben;
  • Artériás magas vérnyomás: a túlzott mennyiségű nátrium növeli a teljes vértérfogatot és a vérnyomást; 
  • Magas trigliceridszint a vérben: a szervezetben a neutrális zsírok magas szintje fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Kerüljük el a nyár táplálkozási csapdáit

2022. június 30.

Összegyűjtöttünk 5 jellegzetes táplálkozási buktatót. Amennyiben ránk is vonatkoznak, és figyelmet szentelünk ezeknek a problémáknak, az idevágó, hasznos tanácsok megfogadása eredményre vezethet. Ez esetben, ha nem tévesztenek meg minket a kínálkozó alkalmak és a csábító ízek, nagyobb az esély rá, hogy nem hízunk meg ebben a szezonban…

Fotó: gettyimages.com1. Túl gyakori grillpartik

A probléma

Időnként kerti sütést rendezni, kihasználva a szép, meleg napokat, kellemes program, de gyakran megtenni – táplálkozási szempontból – nem ajánlott. Hiszen a leggyakrabban a grillezett húsok zsírosak, sokat eszünk belőlük, és sokszor van úgy, hogy készen kapható (túl sós és cukros) feldolgozott szószokat vagy sültburgonyát, sült zöldséget kínálunk mellé. Ráadásul, amikor grillrácson sütünk húst magas hőfokon, a láng és a füst olyan rákkeltő anyagokat szabadíthat fel, mint pl. a PAH-vegyületek (policiklusos aromás szénhidrogének), melyek bizonyos szerves anyagok (fa, szén, olaj stb.) tökéletlen égésekor keletkeznek.

Jó tanácsok

Tervezzünk be sok zöldséget és gyümölcsöt saláta formájában vagy akár rablóhús kombinációjaként. Amellett a szárnyashús és a hal laktató, és kevésbé zsíros, mint a sertés- vagy marhahús, ezért ezek grillezése is jó elképzelés. A mérgező anyagok képződésének megakadályozására pedig annyit tehetünk, hogy megvárjuk, amíg a parázs vékony hamuréteggel fedett, majd helyezzük a rácsot legalább 10 cm -rel fölé, és figyeljük, hogy a hús, hal ne égjen egyik részén sem feketére.

2. Cukros kísértések

A probléma

Amikor melegünk van, szomjasak vagyunk, gyakrabban esünk kísértésbe, hogy cukros üdítőket, fagylaltokat, egyéb jeges édességeket fogyasszunk pl. utcán, strandon, üdülőhelyen, amíg csak az árus ott van… Pedig a cukros italok nem csillapítják úgy a szomjat, mint az (ásvány)víz. Hátrányuk még, hogy kb. 4 kockának megfelelő mennyiségű cukrot tartalmaz egy pohár belőlük. És vigyázzunk többek közt a rendkívül finom vajas fagyaltokkal is (ilyen pl. vajkaramell), mert kb. 300 kcal-t jelentenek adagonként.

Jó tanácsok

Az édes italok és fagylaltok, bár apró örömöt jelentenek, csak módjával (pl. hetente egyszer) vagy alkalmanként fogyasszuk őket. Ahelyett, hogy otthon tárolnánk a fagylaltot, jégkrémet  a hűtőben, és kedvünkre vennénk belőle akár mindennap…. Az ideális természetesen a házi készítésű fagylalt, amikor a hozzáadott cukrot korlátozni tudjuk. További javaslat ultrakönnyű szorbetek készítése turmixgépben, jeges gyümölcsdarabokból.

3. „Veszélyes” aperitifek vacsorameghíváskor

A probléma

Kellemes nyári, gyakran szabadtéri vacsorákra összegyűlni, előtte baráti társaságban aperitifeket fogyasztani szintén „veszélyes dolog” alakunkra nézve, mert általában az ital mellé kis adag rágcsálnivalókat (keksz, sajt, mogyoró, olajbogyó stb.) és snack falatokat is adnak. De minthogy nem laktatóak, újra és újra veszünk belőlük, miközben észre sem vesszük, milyen sokat fogyasztottunk ezekből az apró étvágygerjesztőkből… Az ilyenkor kínált alkohollal is vigyáznunk kell, pl. egy pohár bor átlagosan 100 kcal pluszt jelent, a koktélok pedig mintegy a dupláját tartalmazzák.

Jó tanácsok

 A dietetikusok azt ajánlják, hogy ha mi rendezzük a vacsorát, aperitifként az ital mellé társítsunk zöldségeket és proteineket. Ilyen pl. a francia eredetű „verrine”, mely egy üvegpohárban kínált előétel- Lehet akár  uborkás, korianderes tonhal;  gyümölcs-bazsalikomos mozzarella sajt párosítás; fehér sonkás, currys cukkini saláta… Ezt sokkal kellemesebb fogyasztani, mintha pl. zöldség-rudacskákat rágcsálnánk… Ha viszont meghívást kapunk, próbáljuk figyelni éhség- és jóllakottság érzetünket, mielőtt újra kiszolgálnánk magunkat. 


Kedvencünk, a fagylalt: mit tudunk róla?

2022. június 29.

Nyáridőben egyik legnépszerűbb, hűsítő édességünk, a fagylalt sokak szerint kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sütemény, a csokoládé. Gyakran fogyasztjuk akkor is, ha könnyű vagy netán “egészséges” desszertre vágyunk. Ezért különböző formái, kalóriatartalma vagy egészségünkre gyakorolt hatásai tekintetében érdemes többet tudni róla. 

Fotó: pixabay.comMinden nyáron új erőre kap a fagylaltpiac… Talán a „menekülés” szimbólumának is tarthatjuk ezt a hideg édességet, hiszen még az egészségügyi válság idején is (egyes felmérések szerint) a fagylalt bizonyos fokig kompenzálni tudta, hogy nem tudtunk elmenni  nyaralni.

Amellett a frissességéért és kellemes ízéért dicsért fagylaltot könnyedségéért is értékeljük. De ha tartunk a hízástól, vajon tudjuk-e, hogy pl. mennyi kalóriát tartalmaz egy gombóc fagylalt, és hogy azt valóban az “egészséges” desszertek kategóriájába sorolhatjuk-e?

Különböző fagylaltfajták 

A fagylalt felfedezésének gyökerei vélhetően messzi tájakra nyúlnak vissza. Egyes források főleg Marco Polo távol-keleti utazásaira hivatkoznak, aki Kínában fedezte volna fel a fagylaltot, majd terjesztette Európában. Más ránk maradt feljegyzések szerint viszont úgy tűnik, hogy az olaszok már Néró idejében is ismerték. A császár ugyanis megkóstolta a mézbe zúzott és hóval kevert gyümölcsből készült sorbetet, és megkedvelte… 

Bár a „fagylalt” szót napjainkban gyakran használjuk egységes megnevezésként, valójában vannak különböző kategóriái, melyek esetében az összetétel vagy a gyártás, elkészítés nem azonos. Ilyenek lehetnek:

  • Fagylalt, amely víz, tejfehérjék, cukor, természetes és/vagy gyümölcsaromák, ízesítők (csokoládé, vanília, gyümölcs…) és/vagy gyümölcsszirup keveréke. Legalább 5% zsírt kell tartalmaznia. Attól függően, hogy hol vesszük (fagyizóban, szupermarket részlegében…), kapható fagylalttölcsérben, pohárban, rúd alakban stb.
  • Joghurt fagylalt, amely a hűtőben lefagyasztott, nagyon krémes állagú joghurt, gyakran tejszínnel, cukorral keverve. 
  • Olasz fagylalt vagy “gelato”: a krémesség tekintetében élen járó olasz fagylalt tejszínhab és tojássárgája alappal készül;.
  • A sorbet víz, cukor (glükóz) és gyümölcs keveréke (minimum 25%, savanyú gyümölcsöknél 15%, dióféléknél 5%). Egyáltalán nem tartalmaz tejtermékeket;

Hány gramm egy gombóc fagylalt? 

Bár a súly a vásárlás formájától függően is változhat (tölcsérben vagy fagylaltozó egyedi edényében, a szupermarketek polcain lévő konténerben, rúdban, minipohárban stb.), egy klasszikus kanál fagylalt kb.30 grammot nyom, míg két kanál fagylalt kb. 50 gr, 3 kanál fagylalt pedig kb. 100 gr lehet Az előírások országonként és évente eltérőek lehetnek.

A fagylalt alacsony kalóriatartalmú? 

Igaz, a fagylalt cukorból, tejből, tejszínből vagy tojássárgájából készül, ezért a benne lévő kalóriákkal számolni kell. De pl. a süteményekhez, csokoládékhoz képest viszonylag az alacsony kalóriatartalmú desszertek közé tartozik.

Egy fagylalt kalóriabevitele az összetevőktől függ, de átlagosan egy gombóc fagylalt 60 kcal bevitelt jelent. Ez kevesebb, mint a legtöbb hagyományos, kedvelt desszerté (pl. az epertorta vagy a csokoládé fondant). Ne fosszuk meg magunkat tehár tőle, 

Míg a legtöbb fagylalt legalább 5% zsírt tartalmaz, általában a zsírtartalom 10% körül mozog, amely szintén alacsonyabb érték, mint a legtöbb más desszerté. Ideális esetben egy fagylaltnak 6-10% zsírt kell tartalmaznia, hogy alacsony kalóriatartalmúnak minősüljön.


Gyümölcsök - mikor, mit és hogyan adjunk a gyerekeknek?

2022. június 23.

Itt a gyümölcsszezon, a piacok roskadásig vannak eperrel, cseresznyével, meggyel, sárgabarackkal. Már kapható a dinnyék széles választéka. Mi a helyzet akkor, ha az éltető gyümölcsöket inkább csak piszkálja, mint falja finnyás gyermekünk?  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A gyümölcsök a szervezet számára rengeteg nélkülözhetetlen és fontos anyagot tartalmaznak, köztük vitaminokat, enzimeket, rostokat és antioxidánsokat.

Ezeknek az anyagoknak  kiemelkedő szerep jut a gyermekek egészséges fejlődésében. Minden korosztály számára ajánlott, hogy legalább napi 2-3 adag gyümölcsöt fogyasszon el. Ez az adag jól beilleszthető tízóraira és uzsonnára a zsíroskenyér vagy a nasik helyére. A legtöbb gyümölcs különféle gyógyhatásokkal is rendelkezik. Az alma például vérnyomáscsökkentő, erős antioxidáns, szerepet játszik az asztma megelőzésében és csonterősítő hatása sem elhanyagolható.  Nem árt, ha tisztában vagyunk a gyümölcsök szervezetünkre gyakorolt hatásával, mert bizonyos szituációkban esetleg hatásuk lehet nemkívánatos is. Mert például a cseresznye nagyon jó székrekedés ellen, viszont 3 éves kor alatt ne adjuk nagy mennyiségben, mert ekkor erős hashajtó hatással bír.

Ha gyermekünket gyümölccsel kínáljuk, érdemes odafigyelni, hogy honnan származnak.
Részesítsük előnyben az idénygyümölcsöket, és azokat, amiket nem messziről szállítanak hozzánk. Sajnos a legtöbb gyümölcs erősen szennyezett vegyi anyagokkal, ezért ha tehetjük, vásároljunk biotermelőktől. A kisebb gyerekeknek még ezek után is alaposan mossuk meg, vagy hámozzuk meg, annak ellenére is, hogy a héjban rengeteg hasznos anyag is található.

A gyümölcs az első élelmiszer csoport, amivel a gyermek életében először találkozik az anyatejen kívül.

5-6 hónapos korában elkezdhető az anyatejes táplálás bővítése egyéb élelmiszerekkel, vagyis a hozzátáplálás. Annak, hogy a pici elég érett mindehhez, különböző jelei vannak, amire érdemes odafigyelni, mert a túl hamar bevezetett ételek növelhetik az allergiás reakciók előfordulásának kockázatát. Természetesen a hozzátáplálás megkezdését meg kell beszélni a védőnővel és a gyermekorvosunkkal.

A jelek, amik megmutathatják, hogy itt az idő valami mással is megkínálni a picit:

  • nem nagyon akar szopni, vagy éppen túl mohó (és mindez nem függ össze betegséggel, fogzással)
  • állandóan éhes, tehát valószínűleg az anyatej önmagában már nem elégíti ki az igényeit
  • a baba segítség nélkül jól ül
  • tetszenek neki az étkezések, érdeklődő
  • képes felcsippenteni az ételt a mutató- és hüvelykujjával
  • nyelvével nem löki ki az ételt

Az első étel, amivel babánkat megkínáljuk, lehet például alma vagy őszibarack pép.
Érdemes napi egyszer, kis adagban adni, legelőször csak egy- egy teáskanálnyit. Erőltetni nem szabad. Ezután sorra jöhet a többi zöldség, gyümölcs. Az új ételek sorrendjében nincs szigorú kötöttség, de arra ügyeljünk, hogy egyesével, szépen lassan (3-5 nap teljen el kettő között) vezessük be őket, hogy lássuk, valamelyikkel nincs-e problémája a picinek (allergia, hasfájás stb.). Egy éves kora előtt tilosak az aprómagvas gyümölcsök (eper, málna, szőlő, áfonya stb.).

Ha éppen nem áll rendelkezésre többféle friss gyümölcs, akkor előkerülhetnek a bébiételek, amelyekből csak a cukormentes változatot válasszuk. Semmiféleképen ne felejtsük el, hogy az anyatej a csecsemő számára egy éves koráig az elsődleges tápláléka.

A dackorszakkal kezdetét veszi az ételek közötti válogatás is. Ilyenkor elkezdik visszautasítgatni azokat az ételeket, amiket eddig szerettek vagy akár a kedvenceik között volt. Lehet, hogy valamit elfogad ma, de holnap már nem. Ez minden anyukát megvisel.

A gyümölcsök édes ízük miatt általában sokkal kedveltebbek a gyermekek között, mint a zöldségek, de itt is adódhatnak problémák. Érdemes ilyenkor elővenni a kreativitásunk és ötletesen tálalni a finomságokat. A leleményes szülők tálalhatják a gyümölcsöket aranyos állatka-,  virágformákban vagy készíthetnek belőle arcot is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...484950...293