


Információk, érdekességek
Probiotikummal a nyaralás alatti gyomorpanaszok ellen
2022. június 22.
A nyaralás alatt, vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.
Rossz higiéniás viszonyok
Külföldi tartózkodás során, elsősorban a fejlődő országokban gyakori a betegség előfordulása, de nem feltétlenül kell kizárólag a higiéniás körülményeket okolni a tünetek megjelenéséért. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett egy nem megfelelően elmosott gyümölcs vagy zöldség, félig átsült húsok, halak vagy tejtermékek is okozhatnak. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a betegséget. Átlagosan egy hét alatt múlnak el a tünetek.
Az utazók hasmenése az utazás, nyaralás alatt kezdődhet, de előfordulhat, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően jelentkeznek. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz – sorolja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik. Iilyenkor akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására is szükség lehet a kiszáradás kezelésére.
Probiotikumok a megelőzésért
A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek számos kedvező élettani hatással bírnak. A szervezetbe jutva a bélben segítik az egészséges bélflóra kialakítását, ezáltal játszanak fontos szerepet többek közt az utazási hasmenés megelőzésében is. A probiotikumok kettős védelmet biztosítanak: egyfelől gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélben, másrészt fokozzák a bélhártya védelmét biztosító nyák, a mucin nevű összetett fehérje termelését. A probiotikumok kedvező hatásait már egy 1989-es kutatás is igazolta – magyarázza dr. Polgár Marianne. A randomizált dupla vak, placebokontrollált vizsgálatban megállapították, hogy az utazók hasmenésének gyakoriságát csökkentette a négy különböző Lactobacillus törzs együttes alkalmazása: a probiotikumot szedő csoport tagjainál a készítmény 40 százalékkal csökkentette a hasmenés előfordulását. Egy másik, 2011-es kutatás pedig azt igazolta, hogy a preventív hatás gyermekek esetében még hatványozottabban érvényesül.
Mentás-citromfüves limonádé
2022. június 12.
Megérkezett a várva várt nyár! Mindenki vágyik a hűsítő finomságokra, legyen az ital vagy étel! Ez az ital nálunk minden nap készül többször is, gyerekek-felnőttek kedvence!
Mentás-citromfüves limonádé
Hozzávalók 1 literhez: 1 citrom, 1 lime, 2 ek. méz, 1-1 marék citromfű és menta levél
A citrom és a lime levét kicsavarom, beleöntöm a kancsóba. Hozzákeverem a megmosott és összetépett leveleket, belecsurgatom a mézet. Felöntöm annyi hideg vízzel amennyi a kancsóba fér, összekeverem és hűtőbe teszem.
Nálunk naponta többször készül egy-egy adag mert nagyon szeretjük! Kevesebb mézzel is lehet készíteni aki savanykásabban szereti.
Mi micsoda? A tahini
2022. június 06.
Az arab konyhából már ismerős lehet ez az összetevő, most megtudhatod mi is ez valójában!
Honnan származik a tahini, vagy tahina?
A tahini szezámmagból készül, méghozzá pirított, porrá őrölt, olajjal kevert szezámmagból, amelyet aztán ízesítve fogyasztanak. Magyar elnevezése szezámpaszta, vagy szezámmag krém. Alapanyagát már az egyiptomiak is ismerték, az ókori görögök nem csak élelmiszerként de gyógyszerként is használták. Elterjedt ezen kívül még Kínában, a Közel-Keleten, Mexikóban és Indiában is. A belőle készített krémes ízesítő a keleti konyhában gyakran előfordul.
Mit tartalmaz?
Magas kálcium tartalma miatt fogyasztása javasol. Emellett tartalmaz még mangánt, rezet, magnéziumot, vasat, foszfort, B1 vitamint, cinket, E vitamint. Fiatalító, rákmegelőző hatása bizonyított, érdemes bevezetni étrendünkbe.
Mi készüljön belőle?
Használható ízesítőként főételekhez, keleti fogásokhoz, salátaöntetekhez. Magában kenyérre kenve mint szendvicskrém funkcionálhat, de íze nem túl intezív, ugyanakkor elég tömény, mindenképp ízesíteni érdemes.
Kiválóan illik tésztás, zöldséges, sovány húsos ételekhez, akár diétás étrendbe is. Kis mennyiség is sok hasznos anyagot, telítetlen zsírsavakat tartalmaz! A csicseriborsó krém a hummusz elegedhetetlen kelléke, de a krémlevesek krémesebbé tételére is kiválóan használhatjuk, nagyszerűen passzil a tojáskrémbe is.
Szigorúan a hűtőszekrényben tárolandó, a tetejére érdemes egy réteg olívaolajat, vagy szezámmag-olajat tenni, ami elzárja a levegőtől!
Meddővé eszik magukat a férfiak!
2022. június 03.
Ma a modern társadalmak egyik nagy problémája a meddőség jelenléte. Sokáig éltünk abban a tudatban, hogy a női szaporítószervek és a hormonháztartás felborulása lehet a ludas abban, hogy a meddő párok száma egyre magasabb, de ez nem így van. A napjainkban jelentkező meddőségek felében már a férfi oldalán keresendő a hiba, és a meglepő, hogy ennek legjelentősebb hányadáért a táplálkozás a felelős. A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre
Meddőre esszük magunkat
Sajnos a táplálkozásunk mára erősen átalakult. Nem arról van szó, hogy több húst eszünk, vagy nagyon zsírosan étkezünk, hanem arról, hogy elképesztő mennyiségű éhes szájat kell etetni. A több, mint 7 milliárd ember élelmezése már olyan technológiákat kíván, melyek hátulütőit csak mostanában kezdjük felismerni.
Ma már nincs idő arra, hogy egy disznó 3-4 év alatt fejlődjön ki teljesen, kukoricán és friss táplálékon tartva, a tanyán, szabadon mozogva. Ma kap 100 napot, és ennyi idő alatt vágósúlyt kell elérnie. De ez nem csak a disznóval van így. A paprika érési ideje két hétre csökkent, a csirke élete hat hét, majd vágóhídra kerül. Ezeket az eredményeket nem azért tudjuk elérni, mert így nemesítettük, tenyésztettük ki az állatokat és növényeket. Erre csak akkor van lehetőségünk, ha durván belenyúlunk a biológiai rendszerbe, és hormonok segítségével meggyorsítjuk a folyamatokat.
Ennek azonban ára van, mégpedig az, hogy ezeket a hozzáadott anyagokat mind el is fogyasztjuk, amik a szervezetünkre is hatással vannak. Felborítják a hormonháztartást, mely már önmagában is okozója lehet a meddőségnek, de a szervezet erőfeszítései a rend visszaállítására a tápanyagraktárakat is lenullázzák. Vagyis a meddőségi csapdából ilyen formán nagyon nehezen lehet kikeveredni.
Bio étkezés és tápanyagok
A megoldás az, ha elfelejtjük a boltok polcainak kínálatát, legalábbis a nagy áruházláncokét. Ezek ugyanis tartalmazzák a hormonkezelt termékeket, vagyis nem leszünk képesek kikerülni a körforgásból. A háztáji, bio, vegyszer és hormonmentes élelmiszerek azonban komoly segítséget jelenthetnek a megoldáshoz. Ezek beszerzése nem olyan egyszerű, és az áruk is magasabb, cserébe azonban nem csak a meddőség leküzdésében segítenek, hanem a szervezet megfelelő szinten tartásában is.
Kizárólag bio élelmiszereket venni azonban a legtöbb esetben nem is lehetséges, így még egy fortélyhoz érdemes folyamodni, ez pedig a tápanyagpótlás. A hormonbevitel megszüntetésével (vagy minimalizálásával) és a tápanyagraktárak feltöltésével nagyon jó esélye van a férfiaknak arra, hogy spermatermelésük helyreáll. A raktárak feltöltésében a megfelelő táplálékkiegészítő, vagyis a jó férfivitamin segíthet. Ahhoz, hogy hasznos legyen, biológiailag aktív anyagokat kell tartalmaznia (pl.: magnézuim-citrát, réz-glükonát) mivel így azok felszívódási aránya 80%kal is jobb lehet.
Tökmagolaj az egész családnak?
2022. június 03.
A legnagyobb gyógyászati jelentőséggel a tökmagból készült, hidegen préselt, zöldesbarna színű olaj rendelkezik, de a mag fogyasztása is kedvező hatású.
A közönséges tök Közép-Amerikában évezredek óta ismert, termesztését jóval Amerika felfedezése előtt elkezdték a mexikói indián törzsek. Európába Kolumbusz Kristóf hozta először, majd a növény néhány évtized alatt elterjedt egész Dél- és Közép-Európában.
Hogyan készül a tökmagolaj?
Manapság a tökmagolajat a nemesített stájer olajtök (C. pepo convar. pepo var. stryriaca) magjaiból préselik, amelyek csak vékony, hártyás maghéjjal rendelkeznek. Az olajtök feldolgozása során nincs szükség a maghéj eltávolítására, így a növény szárított magjai közvetlenül préselhetők. Amennyiben a magot a préselés előtt nem éri hőhatás, hidegen préselt olajról beszélhetünk. A hidegen préselt, zöldesbarna tökmagolajat nemcsak gyógyászati, de étkezési céllal is felhasználják. A tökmagot gyakran sózzák vagy pörkölik préselés előtt, ebben az esetben azonban a tökmagolaj összetétele jelentősen megváltozik.
Mit tartalmaz?
• A tökmagolaj a mag mintegy 50%-át alkotja; elsősorban palmitinsavat, sztearinsavat, olajsavat és linolsavat tartalmaz.
• Az olaj jellegzetes színét a mag klorofill- és karotinoidtartalma adja.
• A tökmagolaj prosztatára kifejtett, igen kedvező hatásaiért elsősorban szterintartalmát tartják felelősnek.
• A tökmag féreghajtó hatásáért egy kukurbitin nevű aminosav a felelős, amely azonban csak a magban található meg, a tökmagolajban nem.
Jótékony hatásai
• A tökmagolaj különleges delta-7-szterin-tartalmának köszönhetően enyhe és mérsékelt jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén, tudományosan megalapozottan alkalmazható. kiemHasználatával nemcsak a betegség tünetei enyhíthetők, de a súlyosbodása is megállítható, illetve lelassítható. kiem
• Ezen túlmenően kiemelkedően magas szeléntartalma révén az olaj gyulladáscsökkentő hatással is bír.
• A tökmagolaj kiváló természetes antioxidáns-forrás: E-vitaminban és koenzim-Q-ban gazdag.
• A benne található telítetlen zsírsavnak köszönhetően mérsékelten csökkenti a vér koleszterinszintjét (LDL, VLDL), így fogyasztása előnyös lehet az érelmeszesedés megelőzésében.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...495051...293