Információk, érdekességek

Gyümölcsrizs ahogy én készítem

2022. február 07.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Nagyon szeretem a gyümölcsrizst! Egy gyorsított változatot találtam ki, így ha nincs sok időm rá, akkor is el tudom készíteni! Ajánlom neked is!  

Gyümölcsrizs ahogy én készítem:

4 személyre:
1 cs. gyorsrizs,
tej,
2 dl tejszín,
cukor, 1 cs. van. cukor,

mindenféle gyümölcs (lehet befőtt, fagyasztott gyümölcs, vagy friss is, és ezek keveréke is! )

Egy fazékban felteszek vizet, ha felforrt beleteszem a rizst. (Legjobb a kínai rizs, ami nem pergősre, inkább puhára fő!) d
Amikor kész leöntöm a vizet, a fazékba öntöm a rizst.
Annyi tejet öntök rá, ami éppen ellepi. Ízlés szerint cukrot teszek hozzá és a vaniliás cukrot. Felforralom majd hagyom kihűlni. Addig a gyümölcsöket összevágom és a tejszínt felverem. A már csak langyos rizshez keverem a gyümölcsöket és a habosra vert tejszínt.

Kis tálkákba szedve kínálom! Előre is el lehet készíteni, 2-3 napig a hűtőben jól eltartható!

Tipp: Ha van vaniliarud a házban akkor a tejet előre felforralhatjuk vele! Másik tipp, hogy a tejszínt mascarponeval keverve és azt a rizshez adva még krémesebb, finomabb ízvilágot nyerhetünk.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Káposztás tepsis tarja

2022. február 02.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Káposzta és hús! Táplál és erőt ad! Tökéletes pasikaja, próbáld ki!  

Káposztás tepsis tarja

Hozzávalók:
6 szelet sertéstarja,
50 dkg savanyú káposzta,
Fűszerek: olaj, só, bors, őrölt kömény, tejföl

A tarját megmosom, kiklopfolom és fűszerezem sóval, borssal. Ezután egy tepsit kikenek olajjal és beleterítem a kimosott, kinyomkodott savanyú káposztát. Megszórom sóval, borssal és őrölt köménnyel.

Ezután ráteszem a hússzeleteket, letakarom alufóliával és 1 órán át sütöm 180 fokos sütőben. Ezután ha már puha a hús akkor leveszem a fóliát és megpirítom a tetejét.

Tipp: Találalásnál kínálhatsz hozzá tejfölt, de tartalmasabbá teheted az ételt ha burgonyaszeleteket is teszel a káposzta alá!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

Mi-micsoda? Mi a tofu?

2022. január 24.

Gyakran olvasol számodra ismeretlenk hozzávalókról? Vagy hallottál már róla de nem tudod mi az pontosan? Majd én segítek! Új sorozatunkban minden héten bemutatunk egy ismeretlen ismerős konyhai összetevőt!  

Mi a tofu?

A tofu egy fehérjében gazdag, viszont szénhidrátban szegény szójából előállított húspótló. Fehérjetartalma megfelel a marhahúsénak. A húsmentes(vegetáriánus) táplálkozás egyik alappillére, hiszen teljes értékű fehérjeforrásként pótolhatja a táplálkozásból kimaradó húst és tejterméket.

Honnan származik?

A japán és kínai mitológiákban az öt szent mag közé tartozik a szója. Őshazájában a tofu nagyon elterjed. Bizonyos források szerint i.e. 164-ben, Liu An császár udvarában fejlesztették ki. Amerikában és Nyugat-Európában a 70-es években, nálunk csak a 90-es években terjedt el. Hagyományosan kézzel állították elő ami bizonyos helyeken még ma is tartja magát. Egyszerű az eljárás: az előző nap beáztatott szójababot kinyomkodják, ledarálják és felforralják. Ezután szétválik a szójatejre és a túróra hasonlító tofu alapanyagra. Ezt egy nigari nevezető tengerisó koncentrátummal oltják be és ebből készül a sajtra emlékeztető állagú tofu.

Mit tartalmaz?

A tofu gazdag fehérjében, ezen kívül vitaminokban és ásványi anyagokban. Tartalmaz nátriumot, foszfort, vasat, kalciumot, B1 és B2 vitamint valamint niacint. Jó hatással van a szív-és érrendszeri megbetegedésekre, az anyagcserére és a zsír és cukor felszívódására. Ajánlott koleszterinproblémákkal küszködőknek, hiszen nem tartalmaz koleszterint így fogyaszthatják idősek, szívbetegek de kis gyermekek is.


Örök fogadalom – Fogyás, koplalás nélkül

2022. január 18.

Az év eleji fogadalmakból a fogyókúra sem hiányozhat, de íme néhány valóban szuperhatékony ötlet.

Fotó: gettyimages.com1. Ne koplaljunk, együnk elegendő mennyiséget!

Ha megvonjuk magunktól (főként kedvelt) ételeinket, a legjobb módja annak, hogy előidézzük a farkaséhséget a főétkezések között, és nassoljunk! Tehát ehetünk pl. csokit is, de csak jó minőségűt és pici szeletet.

2. „A rost”, mely csillapítja az éhséget

A rost elősegíti a fogyást, mert telítettségérzetet kelt a gyomorban, amikor vízzel érintkezik. A bőséges folyadékbevitel nagyon fontos.

3. Fókuszban a menta

Kedvünk van „valami jót” fogyasztani, bár nem szeretnénk hízni? Először mérjük fel, hogy valóban éhesek vagyunk-e, és miért van szükségünk az evésre. Ha nem igazán tudjuk megindokolni ezt a vágyat, egy hatékony ötlet a nassolás elkerülésére: mossunk fogat mentolos fogkrémmel, majd készítsünk mentateát.

4. Ne hagyjunk ki étkezést!

Ha nem rendszeresen étkezünk, mert nincs időnk egy-egy főétkezésre, sokkal nagyobb a kísértés a sós-édes ropogtatnivalók fogyasztására. És ha a következő étkezésig nassolgatunk, azt kockáztatjuk, hogy egyre gyorsabban és többet eszünk bizonyos hizlaló, egészségtelen finomságokból. Sokkal többet ér, ha „táplálkozási irányt változtatunk”, és apróra vágott gyümölcsöt, vagy sárgarépa-, ill. egyéb zöldségrudacskát ropogtatunk az étkezések között. A rendszeresen, adott időben fogyasztott menünk pedig kiegyensúlyozott étrendet tükrözzön.

5. Masszírozás

Szánjunk naponta néhány percet lábaink, kritikus testrészeink masszírozására. Használjunk masszázsolajakat. Az ily módon történő, rendszeres masszírozás karcsúsító hatása mellett hasznos a narancsbőr ellen is.

6. Fantáziadús étrend

Ha monoton, egyoldalú módon, mindig ugyanazt főzzük, sokkal jobban vágyunk valami finomságra az étkezés végén. Ezért nagyon fontos bevetni a fantáziánkat a konyhában is: készítsünk újszerű, könnyű, finom fűszerekkel ízesített, mindenféle színes zöldséggel-gyümölccsel variált ételeket.


Táplálkozási tévhitek 2.

2022. január 12.

Amikor tenni szeretnénk a karcsúság érdekében, gyakran számos hibát követünk el táplálkozásunkban. Előfordul, hogy ezek a problémák tévhiteken alapulnak, és nem vezetnek az áhított célhoz, a fogyáshoz. Ezért tanácsos eloszlatni őket. Összegyűjtöttük közülük olyanokat, melyek rossz táplálkozási szokásokká válhatnak.  Egy kis odafigyeléssel azonban könnyen változtathatunk rajtuk. Az első részt a cikk alján levő linkre kattintva olvashatják el!

TÉVHITEK:

A fogyásért szenvedni kell

Zöldséglét inni, amit nem szeretünk; megtiltani magunknak kedvenc édességeinket; nem enni, amikor pedig éhesek vagyunk; csak zöldséget vagy zöldséglevest enni 3 napon át; drága „fogyasztó” termékeket venni…általában egyik sem vezet eredményre.  Pedig sokunk tévesen úgy gondolja, hogy csak ilyen módszerekkel tud megszabadulni a felesleges kilóktól – azaz a fogyásért szenvedni kell…

A valóságban  ilyenkor elszakadunk érzeteinktől, megbillentjük szervezetünk egészséges egyensúlyát, és „büntetjük” magunkat. Mindez csak elősegíti az éhséget és a zsírok raktározódását. Innen ered, hogy az ilyen fajta fogyókúrák eredményeseknek tűnnek az első hetekben, de később visszahízással végződnek.

Tanácsunk:
Ne kényszerítsük magunk „kínzó” fogyókúrákra időszakosan, mert csak a rendszeresség vezethet eredményre. Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan mindennap, és időnként engedjünk meg magunknak némi „extrát”, egy kis rendkívülit (évfordulókon, rendezvényeken, étteremben stb.). Utána azonban rögtön térjünk vissza a kiegyensúlyozott, egészséges étrendünkhöz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...585960...294