


Információk, érdekességek
A napfény gyümölcse: a datolya
2021. március 25.
Tápanyagokban gazdag, édes finomság… Ne feledkezzünk meg róla, amikor fáradékonyak vagyunk – hiszen többek közt jelentős energiatartalommal rendelkezik.
Hazánkban a datolyát főleg szárított formában fogyasztjuk, de kezd elterjedni a frissen történő árusítása is. Vásárlásakor a barna színű, puha, sima, fényes héjút válasszuk. De gondoljunk arra, hogy szép, fényes külleme glükózszirup-bevonatának tudható be, mely lágy és étvágygerjesztő hatást kelt. Lehetőleg olvassuk el a datolyán lévő címkét, és a természeteset, a szirupmenteset válasszuk. A szárított datolya jó választás, mert gondosan kezelve csomagolják, sokáig (akár egy évig is) eltartható, és a friss gyümölccsel szinte azonos a tápértéke.
Ha frisset vásárolunk
Ügyeljünk arra, hogy a datolyák egyforma nagyságúak, száraz foltoktól mentesek, érettek legyenek. Ha nem használjuk fel rögtön a gyümölcsöt, tároljuk hűtőben (kb. 1 hétig áll el), de lehetőleg fogyasszuk el minél előbb. A friss datolya megízlelve édesebb, puhább, mint a szárított, enyhe fanyar ízzel vegyítve. Víztartalma is nagyobb, viszont cukor- és ásványianyag-koncentrációja alacsonyabb, mint az aszalté. A friss gyümölcs fogyasztható magában, desszertként, vagy felhasználható pl. friss gyümölcssalátában, de szárnyasok, halak mellé, szószok, raguk készítésekor, vagy sajttálak, édességek kiegészítőjeként is nagyon ajánlott.
Milyen tápanyagokat tartalmaz?
A füge után a datolya az egyik legrostosabb szárított gyümölcs, közel 8%-os rosttartalommal, így kiváló többek közt a bélmozgás szabályozására is. Jó vas- és magnéziumforrás – e két ásványi anyag gyakran hiányzik az olyan személyek táplálkozásából, akik pl. kevés húst, teljes kiőrlésű gabonaféléből készült terméket fogyasztanak, így nekik különösen ajánlott. A datolya káliumtartalma miatt elősegíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának helyreállítását, de hat pl. izomgörcsök ellen is. Vitaminokban (A1, B1, B2, B3, B5) is gazdag.
A kismamák kerüljék a medvecukrot és az édesgyökeret!
2021. március 17.
A gyermeket váró nők egyik állandó aggodalma az, hogy valamilyen gyógyszer, gyógynövény vagy akár élelmiszer fogyasztásával károsodást okozhatnak a megszületendő gyermeküknek. A kutatási eredményeknek köszönhetően egyre több ismeretünk van arról, hogy minek a fogyasztása javasolható és mi tiltólistás a várandósság alatt.
Már korábban gondolták, hogy az élelmiszer- és gyógyszeriparban is alkalmazott édesgyökér, illetve az abból nyert kivonatok magzatkárosító hatásúak lehetnek, így azok terhesség alatti alkalmazása/szedése nem volt javasolt.
2017-ben az American Journal of Epidemiology folyóiratban publikálták azokat a humán vizsgálati eredményeket, amik a korábbi feltételezések helyességét megerősítették. Bebizonyosodott, hogy a terhesség alatti édesgyökér-fogyasztás, illetve az édesgyökérből készült termékek fogyasztása hosszú távon negatívan befolyásolhatja a megszületett gyermekek szellemi képességeit és testi fejlődését, nemi érését.
Az édesgyökérben található vegyületek – mint azt már korábban állatkísérletek alapján is feltételezték – a magzat egyik szterán-vázas hormonjának, a kortizolnak az anyagcseréjébe avatkoznak be nem kívánatos módon.
Kutatások
Egy finnországi vizsgálatba több mint 1049 várandós nőt vontak be, akik közül 51-en a várandósságuk alatt több mint 500 milligramm glicirrizinsavat fogyasztottak, ami körülbelül 100 gramm édesgyökérnek felel meg.
Az 1998-ban született gyermekeik kognitív képességeit 8 éves korukban megvizsgálták. Kiderült, hogy a jelentős mennyiségben édesgyökeret fogyasztó 51 anya gyermekei számos kognitív képességet mérő tesztben gyengébben teljesítettek, mint a kortársaik: szegényebb szókinccsel rendelkeztek, a felidéző-képességük rosszabb volt, a térbeli képzelőerejük pedig gyengébb. Emellett, ezek a gyerekek hajlamosabbak voltak a szabályok áthágására és az agresszív viselkedésre.
Ugyanezeknek a gyerekeknek a fejlettségi szintjét 12 éves korukban is megvizsgálták. Az édesgyökeret fogyasztó anyák lánygyermekeinél jellemző volt a korai pubertás, így ezek a lánygyermekek több mint 3 centiméterrel magasabbak voltak, és legalább 8 kilogrammal többet nyomtak a mérlegen, mint a kortársaik. Mivel a fiúknál 12 éves korban a pubertás jelei még nem mutatkoznak, az édesgyökér fogyasztásának ilyen irányú esetleges következményeiről még nem tudtak beszámolni a szerzők.
Minőségi fehérjék és tiltólistás élelmiszerek – receptekkel
2021. március 15.

Miért ellenség a kenyér és a cukor?
Az elhízás egyik fő oka a finomított szénhidrátban gazdag ételek mértéktelen fogyasztása. A fehér kenyér a túlzott szénhidrátmennyiség mellett rengeteg adalékanyagot is tartalmaz, ami méreganyagként csapódik le a szervezetben, s raktározódik el a zsírsejtek közé. A fehér kenyér lassan laktat, kalóriaadagolásban viszont annál gyorsabb. Számos reménytelenül küszködőnél a kenyér elhagyása gyors fogyáshoz és energikussághoz vezet. Hasonló a helyzet a cukorral, ami elsősorban kalóriadús mivolta, s a hormonrendszerre gyakorolt negatív hatása miatt tiltólistás. A cukor zavart okoz a szervezet finomra hangolt hormonháztartásában. Ez a korral előrehaladva az optimális anyagcseréért felelős pajzsmirigy kimerüléséhez vezet, ami egyenes út az elhízáshoz. Emiatt kell hanyagolni a két tiltólistás anyagot.
Miért kerüljük a méreganyagokat?
Hosszútávon elhízáshoz vezetnek a feleslegesen elfogyasztott adalékanyagok, méreganyagok és az alkohol is. A máj nem képes mindennel megküzdeni, ezért a le nem bontott méreganyagokat a szervezet a zsírsejtek közé száműzi. A zsír védi a szerveket a méreganyagok pusztító hatásától, ezért a szervezet jobban fog ragaszkodni a hájhoz, ha több méreg található a szervezetben. Ezektől masszázzsal, szaunával, izzadással szabadulhatunk meg, de a legjobb, ha eleve csökkentjük fogyasztásukat. S hogy mi hemzseg feldolgozhatatlan mérgektől? Az üdítők, az energiaitalok, a cigaretták, tartósított élelmiszerek, chipsek és társaik. A méreganyagok igénybe veszik a májat, ami szintén táplálkozik pajzsmirigy hormonokból, minek következtében az anyagcseréhez kevesebb pajzsmirigy hormon marad, s lassul az emésztés.
Miért fogyasszunk több fehérjét?
A fogyókúrás étrend minimum negyedét kell kitennie a fehérjebevitelnek. A fehérjék legfontosabb feladata az izomépítés, emellett nem tudnak zsírrá alakulni, viszont ugyanolyan laktatóak – ha nem laktatóbbak –, mint a zsírrá alakuló szénhidrát. A legideálisabb fehérjeforrás a grillezett pulykahús, hiszen zsírban szegény, teljes értékű fehérje. A Gallicoop termékei minőségi húsok, melyeket sikerrel alkalmazhatunk a kilókkal folytatott harcok során. A pulyka végtelenül variálható, változatosan fűszerezhető, ezáltal nem lehet megunni még egy monoton diétában sem. Emellett biztosíthatjuk a fehérjét hal, sajt, joghurt formájában, de választhatunk a hüvelyesek közül is: a bab, a zöldborsó, a szója és a lencse szintén kiváló fehérjeforrás.
Az ízületek sem bírják a túlsúlyt!
2021. március 10.
A test működésére, különösen a mozgásra és a jövőbeni életkilátásokra nem jó hatású a hosszan tartó és nagymértékű testtömeg-növekedés. Gyógytornászként ismerem mind a mozgásszervi, mind a belgyógyászati kockázati tényezőket és panaszokat, amelyeket a túlsúly okozhat, de most talán a mozgásbeli és az aktivitással kapcsolatos tünetek kerülnek inkább előtérbe, hisz a mindennapi életminőséget határozzák meg.
A túlsúly nagy terhet ró az ízületekre, leginkább a csípő, a térd és a gerinc terhelését növelve. A testsúly növekedése (már 3-5 kg túlsúly is) mindennap pluszmunkát jelent az izmoknak és ízületeknek, ami a szalagok és az ízületi tok megnyúlását, a szerkezet gyengülését eredményezi. A nyomás hatására a porcok kopása is felgyorsul, ehhez párosulhat a test szimmetriájának megváltozása, és a testtartás változása miatt kialakuló káros hatások együttese.
Mind a terhelhetőség, mind a mozgékonyság csökken, ami a testben zajló vér- és nyirokáramlás megváltozását jelenti. A vér szállítja az oxigént, a nyirokfolyadék pedig a káros anyagokat választja ki a testből. Érthető hát, ha a mozgás csökkenésével és a zsírtömeg növekedésével pangás alakul ki a szervezetben, ettől egyenes út vezet a megbetegedéshez.
A hormonháztartás felborulása, légzőszervi, szív- és keringési panaszok a velejárói. Erre az útra kerülve a kezelések egész csomagja szükséges már ahhoz, hogy visszakaphassa valaki elvesztett egészségét és anyagcsere-működésének egyensúlyát.
Ha már a túlsúly felrakódott, nézzük, mit tehetünk azért, hogy szépen lassan megszabadulhassunk a nyomasztó kilóktól.
• Nagyon fontos a terv kidolgozása. Szükséges a program előtt tisztázni, hogy mekkora súlytól és mennyi idő alatt szeretnénk megszabadulni. A túlzásba vitt fogyókúra csak ront az állapoton, teljesen megzavarja az egyébként is rosszul működő testet! A hosszú távon elért túlsúlycsökkenés stabilabb eredményt hoz, lelkileg is könnyebb alkalmazkodni a változásokhoz!
• A mozgási és a táplálkozási terv legyen mindig egyénre szabott. Segíthetnek ugyan általános érvényű tanácsok, különböző, már bevált praktikák, de mind a kiváltó ok, mind az elhízás mértéke és a közben felmerülő akadályok is változók egyénenként, így sikeresebb a személyre szabott program használata.
• A mozgást az alapoktól kell elkezdeni, attól függően, hogy mekkora túlsúlytól kívánunk megszabadulni. 5 kg feletti súlytöbblet esetén a térdet, csípőt csak megfelelő pozíciókban és szakszerű ízületvédelemmel lehet tornáztatni. Könnyed séta vagy gyors gyaloglás szerepelhet a tervben, de futás vagy kocogás nem ajánlott.
• Először az alsó végtagok megerősítése a cél, a testtartást és a testfélszimmetriát szigorúan rendezni kell! A terhelést fokozatosan szükséges felépíteni. Az első mozgásprogram csak a stabilizálóizmok megerősítéséből állhat, és olyan keringésfokozó, úgynevezett „kardio”-gyakorlatokból, amelyek nem terhelik az ízületeket. Boka- és/vagy térvédő (-rögzítő) használata csak akkor ajánlott, ha kisebb terhelésre is jelentkezik panasz, mert az ilyen passzív eszközök elveszik az izmoktól a mozgás energiáját, ettől nem fejlődik kellően az adott terület. Mindenkinek ki lehet találni olyan gyakorlatsort, amelytől fejlődik az izomzata, csökken a túlsúlya, több fronton is beindul a mozgás és a keringés, és merev rögzítők sem szükségesek.
Grillezzünk rossz időben is!
2021. február 21.
Az egyik leghangulatosabb szabadtéri program a közös grillezés. Amíg csak tart a kellemes idő, sütögethetünk kinn, de akkor sem kell lefújni a tervezett baráti, családi találkozót, ha a változékony őszben hirtelen lehűlne az idő. Grillezzünk minőségi magyar Gallicoop pulykahússal a konyhában!
Miért szeretjük a grillen sült ételeket?
Mert egyszerűen sokkal finomabbak és egészségesebbek: a faszéntől füstös aromát kapnak, a pácoknak köszönhetően izgalmas ízorgiákat alkothatunk és gyorsabban elkészülnek – így jobban megőrzik a tápértéküket. A húsokon pedig az intenzív hő hatására rövid idő alatt roppanós kéreg alakul ki, ugyanakkor belül szaftosak maradnak.
Miben tér el a beltéri grill a szabadban sütéstől?
A füstös ízélmény az egyetlen, ami nem köszön vissza, ha a lakásban grillezünk, minden más ugyanaz. Cserébe viszont időt spórolhatunk, hiszen csak egy gombot kell megnyomni a grillfunkcióhoz. És kárpótol, hogy nem függünk az időjárástól, illetve, hogy a minimális füst és a jobb hőszabályozás miatt, kevesebb rákkeltő anyag kerül a szervezetünkbe.
Fontos konyhatechnikai különbség, hogy a beltéri grillezésnél pont fordítva sütünk, mint szabad tűzön: először lassan hevítjük és puhítjuk az ételt, majd a végén „tesszük” rá azt a bizonyos kérget. (Szabadtéren épp ellenkezőleg.)
Hogyan válasszunk sütőt?
Két típusa van: a nyitott grillsütő és a kontakt grill. Az előbbi működése jobban hasonlít a szabadtéri sütőkéhez, és a benne készült ételek íze is közelít hozzá. Egyes típusok le is fedhetők, így a konyhánk biztosan tiszta marad. A kontakt grill ugyanakkor kisebb helyen elfér és gyorsabban kész benne az étel, mert két oldalról sül benne egyszerre, nem kell forgatni. Viszont a nagy víztartalmú ételek eleinte inkább párolódni fognak, mint sülni.
Másként kell pácolni a beltéren grillezett az ételeket?
Nem, nincs különbség. Ugyanazokat a pácokat a használhatjuk, és ugyanúgy a sütés előtt legalább két órával tegyük bele az ételeket a pácba, de a legjobb, ha még a sütés előtti napon.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...737475...295