Információk, érdekességek

Vesekõ: két út van

2010. január 22.

Nagyobb valószínûséggel alakul ki vesekõ az elhízott embereknél, ám a súlyos elhízás nem növeli tovább a kockázatot.

 

 

Nagyobb valószínûséggel alakul ki vesekõ az elhízott embereknél, mint a normál testsúlyú egyéneknél, ám a súlyos elhízás nem növeli tovább a kockázatot - írják amerikai kutatók a Journal of Urology címû szaklap februári számában.


Génmutáció utal a prosztatarák agresszív formájára

2010. január 15.

A prosztatarák agresszív formájára utaló génmutációt fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport.

 

 

Az eredményekrõl az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) legújabb számában számolt be.


Összetettebb a veserák, mint hittük

2010. január 09.

A látszólag egyszerû rákfajta is számos további altípusra osztható.

 

 

Minél többet vizsgálják, annál bonyolultabbnak tûnik a rák háttere. Brit kutatók több új génmutációt találtak, amelyek kapcsolatban vannak a veserákkal - közölték a Nature tudományos magazinban szerdán megjelent tanulmányukban. Az eredmény azt mutatja, hogy ez a látszólag egyszerû rákfajta is számos további altípusra osztható, ami megnehezítheti a személyre szabott kezelést.


Genetikai gyenge pontok a tüdõben

2010. január 07.

A negyedik X-ben minden tizedik embert utolér a krónikus obstruktív szindróma.

 

 

Egy részben az Európai Unió által finanszírozott, nagyszabású tüdõ- és tüdõfunkció-vizsgálat eredményeirõl számol be a World Pharma News az amerikai Natural Genetics januári kiadása alapján. A projekt során a kutatók öt olyan új „genetikai locust/helyet" (génkészlet beli „pontot") azonosítottak, amelyek valamiképpen kapcsolatban vannak az emberi tüdõvel és annak mûködésével. Az eredmények a team szerint új fényt vetnek az olyan tüdõbetegségek molekuláris hátterére, mint például a krónikus obstruktív szindróma, az asztma, és hasonló állapotok.


Májrákprevenció: Bealkonyult az aflatoxinnak?

2010. január 06.

A legzöldebb hír: Új kutatási módszerrel vizsgálják a klorofill toxin-ellenes hatásait.

 

 

A Biospace.com biotech- és farmakológiai site nagy horderejûnek tûnõ kutatási eredményrõl számol be: az oregoni állami egyetem (OSU) egy tudóscsoportja megállapította, hogy a klorofill és származéka, a klorofillin hatásosan akadályozza az aflatoxin felszívódását az emberi szervezetben. Ezt a méreganyagot az Aspergillus-csoport szóján, kukoricán, mogyorón és egyéb terményeken megtelepedõ penészgombái állítják elõ. A vegyi fegyvernek is alkalmas, primer májrákot okozó vegyületet Magyarországon 2004-ben például import paprikaszállítmányokban fedezték fel nagyobb mennyiségben.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...190191192...239