Információk, érdekességek

Stressz is vezethet cukorbetegséghez

2009. november 10.

A tartós és fokozott stresszes állapot ugyanis inzulin-rezisztencia megjelenését és csökkent glükóz toleranciát eredményezhet.

 

 

A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövõdmények is kialakultak. Különösen azoknak érdemes figyelni a cukorbetegség elsõ, kezdeti tüneteire, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak ebbõl a szempontból.


Sok zsír a szívburokban megjósolja a szívrohamot

2009. november 10.

Újabb, rizikót jelzõ adat csatlakozott a többihez: a szívburokban található zsírpárna mennyisége

 

 

A koszorúér-betegség ismert és eddig is figyelembe vett kockázati tényezõi - magas vérzsír- és vércukorszint, magas vérnyomás, nagy testsúly és a dohányzás - mellé újabb, rizikót jelzõ adat csatlakozott: a szívburokban található zsírpárna mennyisége.
Az erre vonatkozó vizsgálat eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition közölte.


Az influenza már a határon van

2009. november 03.

A magyar szakemberek folyamatosan követik és értékelik a járványügyi helyzet alakulását Ukrajnában és a hazánkhoz közeli területeken.

 

 

Nemzetközi járványügyi források szerint Nyugat-Ukrajna három régiójában (Ivano-Frankiv, Lviv and Ternopil) súlyos légúti megbetegedések halmozódását jelentették. A járvány során október 19-tõl 29-én 16 óráig összesen 37.923 személy, köztük 3.418 gyermek betegedett meg. 951 személy került kórházba, ebbõl 497 gyermek és 137 fiatal felnõtt. Összesen eddig 61 beteg került intenzív osztályra, közülük 31 gyermek. Október 19. és 29. között 29 felnõtt és 1 gyermek hunyt el. (EpiNorth)


Õszinték a pikkelysömörrõl

2009. október 30.

A pikkelysömör a szervezet egészét érintõ betegség, nem pedig kozmetikai rendellenesség.

 

 

A Psoriasis Világnap alkalmából a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Bõrgyógyászati Klinikája a hagyományoknak megfelelõen idén, október 29-én nyílt napot rendez. A psoriasis – magyar elnevezéssel pikkelysömör – világnapján a szakemberek a világszerte 125 millió embert, a magyar népességnek pedig mintegy 2 %-át érintõ betegségrõl adnak tájékoztatást.


Diabétesz: kisebb súlygyarapodás, kevesebb rosszullét

2009. október 27.

A teszt során három különbözõ, egyaránt három éven át alkalmazott diabétesz-kezelési rezsimet hasonlítottak össze.

 

 

Rég várt kutatási eredményeket ismertettek a Nemzetközi Diabétesz Szövetség montreali világkongresszusán: a 2-es típusú diabetikusokon végzett kísérlet megmutatta, hogy e betegek vércukorszintje inzulin-kezelésük intenzifikálásával igen jól kontrollálható – miközben továbbra is csak kevesen szenvednek el közülük súlyosabb hipoglikémiás eseményeket. A „Treating to Target in Type 2 Diabetes (T-4) [’2-es típusú diabétesz célspecifikus kezelése] címû tanulmányt a The New England Journal of Medicine online kiadásában tegnap hozták nyilvánosságra.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...191192193...236