Információk, érdekességek

Magyar Rákellenes Liga - Tapasszal a fájdalom ellen

2006. április 07.

A kábító fájdalomcsillapítót tartalmazó tapasz cseréjét akár maga a beteg vagy hozzátartozója is elvégezheti, ezáltal tehermentesíti az alapellátást (a kábító fájdalomcsillapító-injekciók beadását egyébként a beteg otthonában történő kiszállások során végző orvosokat, nővéreket, ügyeleti szolgálatot), csökkenti a költséges kórházi felvételek gyakoriságát. Mindez azzal is együtt jár, hogy a krónikus beteg kevésbé vesz el orvos-egészségügyi kapacitást a sürgősségi betegellátástól.

A prosztata megnagyobbodása

2006. április 04.

A férfiak többségének időskorban sajnos sok problémát okoz ez a szerv. Kóros megnagyobbodása - a prosztata-adenoma vagy prosztata-hiperplasia - gyógyszeres kezelés vagy műtét útján mérsékelhető.

A fájdalomcsillapítás orvosszemmel

2006. március 29.

A jogszabály nem tesz különbséget fájdalom és fájdalom között az eredet alapján, nem mondja meg, milyen betegség által kiváltott fájdalmat kell csillapítani, hanem általánosságban a fájdalomcsillapításhoz való jogról beszél.

 

Tehát - ha a jog felől közelítünk - kijelenthetjük, hogy minden fájdalmat csillapítani kell. (Ha a humánum felől tesszük ezt - akkor pedig azt mondhatjuk: ez a kötelességünk.)


A potenciazavar kiváltó okai

2006. március 27.

A potenciakutatásról az első feljegyzés 1668-ból származik: De Graaf anatómus írásba foglalta a pénisz erekciójához elengedhetetlen vérkeringést. 1902-ben már több száz olyan műtétről számoltak be, melyet az úgynevezett tónustalan potencia miatt végeztek. Igaz, az érzékeny objektív vizsgálómódszerek hiánya miatt a műtéti eredmények rosszak voltak, így a módszer feledésbe merült.

Korunk néma járványa

2006. március 15.

A néma járványként is emlegetett csontritkulás az utóbbi évtizedekben kiemelkedő, egyre növekvő népegészségügyi problémává vált. Világszerte több millió embert sújt ez a betegség, amivel hazánkban is a lakosság 7–10%-a küszködik.


40 éves kor után elkezdődik a csonttömeg csökkenése, a csontok veszítenek sűrűségükből, és ez bizony komoly következményekkel járhat. Ha már kialakult a betegség, a kezelés elsődleges célja a további állapotromlás megakadályozása és a csonttörések kockázatának csökkentése. Hazánkban a csontritkulás kezelésére számos – receptköteles – készítmény kapható, melyet a szakemberek betegeik számára nagy biztonsággal alkalmazhatnak. Ezen készítmények a kalcium csontba történő beépülését segítik elő, azt azonban kevesen tudják, hogy az egyébként kitűnő vényes készítmények alkalmazása kevésbé hatékony akkor, ha a beteg a csontképzéshez alapvetően szükséges kalciumból keveset fogyaszt!


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...192193194...196