Információk, érdekességek

A magas vérnyomás

2006. május 02.

A magas vérnyomás a magyar felnőtt lakosság 20-25%-át, tehát több mint kétmillió embert érint. A 60 év feletti korosztályban az arány még nagyobb, a férfiak 40-50%-ának, a nők 60-70%-ának magas a vérnyomása. 

Együtt könnyebb! - A potenciazavar nem csak férfigond

2006. április 27.

Merevedéssel kapcsolatos gondok minden életkorban előfordulhatnak. Viszont míg 35 év alatt elsősorban alkalmankénti "esetről" van szó, az évek előrehaladtával ezek gyakorisága nő.

 

Felmérések szerint létezik egy úgynevezett első "szexuális mélypont", mely a közös élet első 5 éve alatt következik be, illetve egy második is, valamikkor a 11. és 20. év között.


Bőrelváltozások a száj körül

2006. április 24.

A száj, az ajkak és a száj körüli bőrfelület gyakran árulkodik a szervezet működési zavaráról.
 

A túlérzékenység hirtelen kialakuló jele lehet az ajkak és a szájnyálkahártyák hirtelen beduzzadása, ödémája. Olykor a vírus keltette lázas állapot kísérő tünete a felső ajkon kialakuló sömör vagy herpesz, melyet az étkezés során egy kellemetlen íz vagy látvány is előidézhet. Fényérzékeny személyek ajkain a vízparton vagy magaslatokon lévő fényviszonyok hatására súlyos hólyagos elváltozások jelenhetnek meg.


Védelem a vírus ellen - bárányhimlő

2006. április 24.

A bárányhimlő vírusfertőzés következménye, kórokozója a varicella-zoster vírus. A köztudatban ártalmatlan gyermekbetegségnek tartják.

 

Nem ismert ugyanis eléggé, hogy a szervezet ép védekezőképessége mellett is előfordulhatnak súlyos szövődmények. Károsodott immunrendszerű betegekben pedig a kórkép veszélyes lefolyású, halálos kimenetelű is lehet.


Felnőttkori combfejelhalás

2006. április 20.

E nem is olyan ritka betegség minden korosztályt, a gyerekeket is érinti. A különbség: a kisebbeknél 2-3 héttel korábban, majdnem mindig felső légúti hurut zajlott. Felnőtteknél a betegek döntő többsége férfi, aki negyvenes éveiben jár. Ma a világon talán leggyakoribb oka (Magyarországon mindenképpen) az alkoholizálás, de szteroidok (mellékvesehormonok) tartós szedése is okozhatja.

Van még egy speciális ok: búvároknál és metróépítőknél a rosszul elvégzett dekompresszión (túlnyomásról normális légnyomásra való átállási folyamat), amikor a vérben kiváló nitrogéngáz okoz érelzáródást és következményes combfejelhalást.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234235236...239